B2B
X
RSS

Blog

Harper & Bone - objevte přírodní lahodné receptury
Harper & Bone - objevte přírodní lahodné receptury

Krmivo Harper & Bone je připravováno pouze z toho nejlepšího čerstvého masa, ryb, zeleniny a ovoce, které jsou pečlivě vybírané ověřenými dodavateli. Krmivo je uvařené tak, aby si ingredience zachovaly své prospěšné živiny a přirozenou chuť, díky čemuž nedojde ke ztrátě nutričních hodnot.

 

Perfektně zdravé

Tým odborníků na výživu zvířat a veterináři pečlivě vytvářejí receptury krmiva tak, aby poskytovaly dokonale vyváženou výživu. Vybrané jsou pouze ty nejlepší přírodní ingredience s prokázanou zdravotní nezávadností, přírodní superpotraviny a zdravá prebiotika a probiotika. Při výrobě je také kladen důraz na to vyhnout se složkám, které mohou způsobit alergie a intolerance.

 

Nic umělého vše přírodní

Receptury neobsahují konzervační látky, antioxidanty nebo umělá dochucovadla. Obsahují unikátní kombinaci přírodních přísad, které mazlíčkům zajistí delší a šťastnější život.

 

Vyrobeno ve vlastní kuchyni

Každou recepturu vytváří tým odborníků. Na rozdíl od jiných společností si řídí celý proces od výzkumu až po receptury a výrobu. Vytváří si vlastní jedinečné příchutě, které dodají krmivu neodolatelnou chuť. Ve skutečnosti jsou všechny receptury vyráběné v nově vybudovaném zařízení s použitím nejsofistikovanější technologie výroby krmiva v Evropě.

 

Dobré pro naši planetu

Výroba krmiva by neměla poškozovat životní prostředí. Proto Harper & Bone dbá na udržitelnost napříč vstupními zdroji, výrobou a obaly, které jsou vyrobeny z ekologicky udržitelných materiálů. 

 

HLAVNÍ BENEFITY VYJÍMEČNÉHO SLOŽENÍ

  • NEJLEPŠÍ KOMBINACE MASA - obsah nejlepší směsi prémiových proteinů, přesně tak jak ji váš mazlíček potřebuje, aby byl silný a zdravý.
  • ČERSTVÉ OVOCE A ZELENINA - použití celé čerstvé zeleniny plné přírodních ingrediencí a vlákniny pro dokonale vyváženou výživu.
  • SPECIÁLNÍ SUPERPOTRAVINY - jako např. řasa Kelpa, lněné semínko, kurkuma, zelený čaje a mnoha jiných, které jsme vybrali pro jejich prospěšný vliv na zdraví.
  • VYVÁŽENÉ VITAMÍNY A PŘÍRODNÍ MINERÁLY - krmivo obsahuje potřebné vitamíny a snadno vstřebatelné minerály v chelátové formě, které pomáhají našim čtyřnohým parťákům užít si dlouhý, zdravý a šťastný život.
  • BEZ ALERGENNÍCH SLOŽEK - na rozdíl od jiných značek nepoužíváme GMO přísady ani plniva jako je kukuřice, pšenice nebo sója, které neposkytují zvířatům vysoké nutriční hodnoty.
  • PROBIOTIKA A PREBIOTIKA - zdravé střevo dělá šťastného mazlíčka. Proto přidáváme přírodní probiotika a prebiotika pro podporu zdravých bakterií v bříšku.

 

 

 

 

 

 

Mainská mývalí kočka: Kompletní průvodce
Mainská mývalí kočka: Kompletní průvodce

Chcete se dozvědět více o mainské mývalí kočce, jednom z nejoblíbenějších kočičích plemen na světě? V našem kompletním průvodci prozkoumáme vše od její majestátní velikosti a jedinečné povahy až po její stravovací návyky a způsoby péče. Tento článek je ideální četba pro každého, kdo zvažuje přijetí mainské mývalí kočky do svého domova, i pro stávající majitele, kteří by se rádi dozvěděli více o svém chlupatém společníkovi.

 

 

 

 

 

Jaká je historie?

Něžní obři, jak se tomuto plemenu s oblibou přezdívá, pochází ze státu Maine v USA a patří k nejstarším plemenům, která vznikala postupem času přirozeným způsobem. Toto majestátní plemeno má svůj původ na farmách drsného klimatu severovýchodní části Spojených států a Kanady. Mainská mývalí kočka byla vyšlechtěna křížením amerických koček s dlouhosrstými kočkami z Evropy. Jako každé plemeno, tak i toto prošlo od svého vzniku jistým vývojem a upevněním standardu. Americká CFA plemeno Maine Coon uznala v roce 1976, celosvětově FIFe až v roce 1983. Dnes patří mezi nejoblíbenější polodlouhosrsté kočky. 

 

Vzhled mainské mývalí kočky

 

Vzhled a velikost mainské mývalí kočky

Mainská mývalí kočka je velké a robustní plemeno. Kocouři mohou dorůstat až do váhy 12 kilogramů a délky jednoho metru, kočky bývají menší. Plně dospívají až ve třech letech, kdy také předvedou svou srst v celé své kráse. Tělo mají silné a svalnaté s výrazným hrudním košem pokryté polodlouhou srstí. Srst bývá hustší a delší kolem krku, mají tzv.límec. Ocas je dlouhý, krásně osrstěný. Přípustné zbarvení srsti je černé, červené, bílé, modré a krémové s kresbou i bez kresby, také i se stříbrem. Typické jsou bílé odznaky převážně na tlapkách a na límci. Barva očí není závislá na barvě srsti. Hlava je hranatá s nápadně vystupujícím čenichem a vysoce nasazenými lícními kostmi. Dalším výrazným rysem jsou uši, které mají být velké, vzpřímené a na koncích špičaté, zakončené štětinkou chlupů. Plemeno je mezi lidmi oblíbené pro svou inteligentní a společenskou povahu.

 

Mainské mývalí kočky se vyznačují vyjímečnou povahou

Mainská mývalí kočka je známá svou výjimečnou povahou, která zahrnuje kombinaci inteligence, společenskosti a nezávislosti. Jsou to velmi přátelská a otevřená zvířata, která rychle navazují pouto s lidskými členy své rodiny. Ačkoli jsou známy svou náklonností a láskou k lidem, nepotřebují neustálou pozornost a jsou schopny se i samy dobře zabavit. Jejich společenská povaha je doplněna zvědavostí a hravostí, což je dělá ideálními společníky pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce. V současné době se stávají stále populárnějšími i jako terapeutické zvířata díky své schopnosti vnímat náladu lidí a reagovat na ni. Mají sklon být klidné a vyrovnané, což je činí vhodnými i pro bydlení v bytových domech. Jejich inteligence je patrná například ve schopnosti rychle se učit nové povely nebo triky, a dokonce aportovat, což je vlastnost, kterou obvykle připisujeme spíše psům než kočkám. Jejich jedinečná povaha a vyrovnaný temperament je činí jedním z nejžádanějších plemen koček na světě.

 

kotě mainské mývalí

 

Strava: Co je třeba vědět?

Strava mainské mývalí kočky by měla být pečlivě vybrána a vyvážena, aby podpořila její zdraví a vitalitu. Toto plemeno je známé svým velkým a svalnatým tělem, a proto je důležité poskytnout mu všechny potřebné živiny. Kvalitní granule, jako jsou Amanova Cat, OPTIMAnova Cat či IRONpet Cat jsou často doporučovány jako základ stravy. Vedle granulí by strava měla také obsahovat syrové maso a kvalitní masové konzervy.

Mainské mývalí kočky mají jedinečné stravovací návyky; například často používají svou packu k nabírání potravy, což je zvyk, který je fascinující sledovat. Některé kočky tohoto plemene dokonce "vyklepávají" vodu z misky před tím, než se napijí. Jejich stravovací chování je často považováno za roztomilé, ale je také důležité si uvědomit, že mohou být náchylné k obezitě. Proto je klíčové monitorovat množství a typ potravy, kterou dostávají, a přizpůsobit jejich stravu podle věku, úrovně aktivity a zdravotního stavu.

Strava má přímý dopad na kvalitu srsti a celkové zdraví kočky, proto je dobré konzultovat stravovací plán s veterinářem nebo zkušeným chovatelem. Kromě toho by strava měla být pestrá a vyvážená, s dostatečným množstvím bílkovin, tuků a vlákniny, doplněná o vitamíny a minerály, které podporují zdraví a pohodu tohoto nádherného plemene.

 

Jak se starat o mainskou mývalí kočku jako profík

Mainská mývalí kočka je nádherné plemeno s jedinečnou povahou a potřebami. I když jsou relativně nenáročné, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům péče.

 

Hygiena a péče o srst

Toto plemeno má hustou a polodlouhou srst, která vyžaduje pravidelné česání. Pro zachování krásy a zdraví srsti je vhodné ji česat nejméně třikrát týdně. Tím se také předejde vytváření kožlů a načas odhalíte případné parazity, jako jsou blechy nebo klíšťata.

 

Aktivní životní styl: Škrábadla a hračky

Mainské mývalí kočky jsou velmi aktivní a hravé, proto je důležité jim poskytnout dostatek prostoru a hraček pro fyzickou i mentální stimulaci. Škrábadla jsou naprosto nezbytná, neboť tato kočka má silné a ostré drápy, které potřebuje pravidelně "obrusovat". Kromě škrábadel budou velmi oceněny i různé tunely, míčky a interaktivní hračky.

 

Veterinární péče

Pravidelné návštěvy u veterináře jsou nezbytné pro udržení optimálního zdraví. Očkování, odčervení a kontrola zubů by měly být na programu každé návštěvy.

 

Mainská mývalí kočka na výstavě

 

Život po boku mainské mývalí kočky

Jak se žije s mainskou mývalí kočkou a na co si dát pozor, když se rozhodnete pro chov tohoto plemene, jsme se zeptali chovatelky Lucie Baurové (La Mendoza CZ). V případě, že hledáte nového společníka do rodiny, mrkněte na koťátka z této chovatelské stanice. Jsou krásná a paní Baurová patří mezi zkušené a vstřícné chovatele.

 

V souvislosti s plemenem často slýchávám pojem “kočkopes”. Co si o tomto přirovnání myslíte?

Lidé si zřejmě spojují chování tohoto plemene se psem, proto snad tento pojem „kočkopes“ vznikl. Mainská mývalí umí neúnavně i hodinu aportovat. Je velmi chytrá a inteligentní. Bude vás vítat, když přijdete domů, i když se bude tvářit, že ji to až tolik nezajímá. Velmi dobře se s ní komunikuje, ale přesto stále zůstává kočkou, sebevědomou a svobodomyslnou. Absolutní oddanost ke svému pánovi je spíše výsada psů. Jsou ovšem jedinci, kteří vám každou noc do postele nastěhují všechny své oblíbené hračky a budou si chtít hrát. Prostě se s ní nikdy nebudete nudit.

 

Mainské mývalí kočky jsou v posledních letech velmi populární. Jsou to kočky do každé rodiny?

Tohle plemeno bych doporučila jak do klidného prostředí, tak i do rodiny s dětmi. Jediné co velmi špatně snášejí, je samota. Osobně doporučuji mít kočičky dvě, popřípadě ke kočičce pejska. Mainské mývalí kočky jsou velmi společenské a poměrně dobře se snášejí s dětmi i se psy. Mají velkou potřebu u všeho asistovat. Budou vám ochotně pomáhat s čímkoliv, co budete dělat. Prozkoumají tašku s nákupem, nazdobí s vámi vánoční stromeček a pak pomohou vybalit i dárky. Přitom se pohybují tiše a nenápadně. Jejich projevy nejsou hlasité, spíše připomínají vrkání. Na své rodině dokáží být velmi závislé a proto bych je nedoporučovala těm, kteří hodně často cestují a kočičku by nechávali samotnou doma. Malinko náročnější je údržba srsti, takže bych určitě doporučila všem novým majitelům, aby se vždy dobře poradili s chovatelem, jak pečovat o srst.

S mainskou mývalí kočkou se žije mnohem aktivněji, než s ostatními kočičkami. Tyhle kočky jsou zábavné, vynalézavé a přitom se chovají velmi něžně. Jejich pohyb je vznešený. Typické pro ně je nabírání vody i jídla packou. Dokáží si takhle dlouho hrát s jídlem a dávat si maso packou do tlamičky. Mají rádi velké misky na pití a často do vody udeří několikrát packou než se vůbec napijí.

 

Kotě se myje

 

Co je třeba zvážit před chovem?

Pokud se rozhodnete pro chov tohoto plemene, je velmi důležité nic neuspěchat. Dát si v chovu cíl, dobře si nastudovat vše, co chov koček obnáší. Najít kočku nejen krásnou v typu, důležitá je i povaha a charakteristické znaky pro toto plemeno, protože je dál bude předávat svým potomkům. Doporučuji být v kontaktu s chovatelem, který vám pomůže v začátcích a určitě vyzkoušet i nějakou výstavu, kde si vyslechnete názory posuzovatelů. Samozřejmě, vždy je na prvním místě zdraví kotěte, které plánujete mít do chovu. Vybrat si jedince z chovatelské stanice, kde jsou kočičky testované, zdravé a socializované, je naprostý základ.

Mainská mývalí kočka je plemeno plné kontrastů: je velká, ale něžná; je nezávislá, ale společenská; je krásná, ale vyžaduje péči. Ačkoli její chov může být náročný, odměnou je společnost jednoho z nejvíce fascinujících a komplexních plemen koček, které existují.

Fotografie pochází z archivu Lucie Baurové

Jezevčík dlouhosrstý – příjemný společník a rodinný kamarád
Jezevčík dlouhosrstý – příjemný společník a rodinný kamarád

Jezevčíci patří mezi nejvšestrannější lovecké plemeno psů. Jezevčík je sice malý tělem, ale velký temperamentem, což je pro jeho práci norníka nezbytné. Mimo to jsou také vhodnými společníky do rodiny coby domácí mazlíčci nebo hlídači. A jsou vhodní k dětem. Hodí se pro majitele jakéhokoliv věku i založení, dokáží se přizpůsobit a jsou v podstatě nenároční.

Dlouhosrstí jezevčíci mají dlouhou srst, která je rovná a lesklá, má podsadu přiléhající k trupu. Pod krkem, na spodní části těla a uších se srst prodlužuje, na zadních končetinách vznikají praporce. Nejdelší srst se objevuje na spodní straně ocasu, kde vzniká tzv. vlajka.

 

CHARAKTERISTIKA

Jezevčíci jsou podle FCI (mezinárodní kynologická organizace, která se zabývá plemeny psů a rozděluje je do 10 skupin) zařazeni do samostatné skupiny číslo IV. Je to nejmenší skupina, obsahuje pouze jeden plemenný standard, který se dělí na 9 variant podle třech typů osrstění (hladkosrstý, dlouhosrstý a drsnosrstý) a třech velikostí (standardní, trpasličí a králičí). Velikost se posuzuje podle obvodu hrudníku, který se měří v 15 měsících. Jde vlastně o jednoho psa na devět způsobů.

Původní typ jezevčíka byl standardní krátkosrstý. Dlouhosrstá varianta byla vyšlechtěna zkřížením hladkosrstého standardního jezevčíka se španělem.

 

LOVECKÝ I SPOLEČENSKÝ PES

Jezevčíci byli vyšlechtěni pro norování a myslivci je využívají dodnes, převážně hladkosrsté a hrubosrsté jezevčíky.

Dlouhosrstá varianta je chována spíše jako společenské plemeno. Je velmi přátelský a závislý na svém páníčkovi a jeho rodině.  Není rád sám, a proto by neměl být natrvalo umístěn ve venkovním kotci. S dětmi vychází dobře. Snáší také dobře jiné domácí mazlíčky, zvláště pokud je na ně zvyklý od malička. Kontakt s malými domácími zvířaty může ovšem narazit na problémy, jsou to pořád lovečtí psi.

 

POVAHA

Jezevčíci jsou přátelští, nebývají bázliví ani agresivní. Jejich temperament je vyrovnaný. Jsou sice trošku tvrdohlaví (mají svůj vlastní rozum), ale oddaní svému pánovi, na kterém jsou závislí. Patří mezi náruživé, vytrvalé a hbité lovecké psy s jemným nosem. Jsou velmi inteligentní, vynalézaví, chytří a také velmi mazaní, tyto vlastnosti umí uplatňovat dennodenně ve svůj prospěch.

Dlouhosrstí jezevčíci jsou v dnešní době spíše využíváni jako společníci než jako lovečtí psi. Ze všech jezevčíků jsou nejméně ostří a dobře ovladatelní. A je dobré jim poskytnout alespoň základní výcvik. Hledáte-li pejska, který bude vhodný do rodiny s dětmi, vsaďte na plemeno rhodéský ridgeback. Snadno se socializuje, výchova není náročná a má opravdu přátelskou povahu. 

 

VÝCHOVA

Dlouhosrstí jezevčíci se vychovávají snadněji než krátkosrstí nebo drsnosrstí, ale i pro ně platí, že jsou to svéhlavá zvířata, která od svého pána vyžadují trpělivé a energetické vystupování. Je ale potřeba laskavý přístup a používat odměny a pochvaly, protože špatně snáší vyhubování, natož jiné tresty. Protože je velmi chytrý a vnímavý, rozumí dobře intonaci hlasu. Při jeho výchově je nezbytný klid, trpělivost, rozvážnost a vlídná, ale železná důslednost.

 

POHYB

Jezevčíci potřebují poměrně hodně pohybu. Pokud není využíván lovecky, bude velmi rád za delší procházky, které ale nemusí být každý den. Protože je to lovecký pes a lovecké pudy má zakódované velmi hluboce, je potřeba myslet na to, že když se na procházce v lese rozhodne lovit, tak ho většinou nic nezastaví. Pokud takové riziko hrozí, je lépe ho vést na vodítku.

Zejména mladí jedinci bývají hodně aktivní a je potřeba je trochu zaměstnat, je vhodné jim pořídit různé hračky nebo s nimi podnikat různé aktivity.

 

PÉČE

Dlouhosrstí jezevčíci jsou sice pokládáni za nejelegantnější variantu, ale jejich srst je více náročnější na péči. Líná dvakrát ročně (na jaře a na podzim), kdy je nutné srst intenzivněji vyčesávat. Mimo toto období je stačí vyčesávat dvakrát týdně. Někdy je také potřeba jim zastřihávat přebytečné chlupy mezi polštářky na tlapkách a udržovat krátké drápy. V našem e-shopu si můžete vybrat ze široké nabídky pomůcek k péči o srst a k péči o tlapky. Je nutné také pravidelně kontrolovat čistotu zvukovodů a odstraňovat nečistoty, nejlépe pomocí přípravků na čištění uší. Vhodné je taky pečovat o jejich zuby a alespoň jednou týdně jim je vyčistit kartáčkem a pastou pro psy.

 

DOSPĚLOST

Obecně je možné říci, že jezevčíci dospívají okolo 1,5 roku věku. K chovu mohou být jezevčíci zařazeni nejdříve v 15 měsících věku.

 

KRMENÍ

Jezevčíci nejsou nároční na krmení a většinou je velmi žraví a stále při chuti a tím mohou mít sklony k tloustnutí a nadváze, což ovšem škodí jejich zdraví a páteři. Proto je nutné jim zajistit kvalitní vyvážené krmivo a jeho správné dávkování.

 

VŠE PRO VAŠEHO JEZEVČÍKA NAJDETE V NAŠÍ NABÍDCE :-)

 

 

 

Péče o psí tlapky: Vše, co potřebujete vědět
Péče o psí tlapky: Vše, co potřebujete vědět

Tlapky jsou jedním z nejdůležitějších a nejcitlivějších částí těla našeho čtyřnohého přítele. Každý, kdo má psa, by měl vědět, že péče o psí tlapky není jen kosmetická záležitost. Je to klíčový prvek, který zajišťuje zdraví a pohodlí vašeho mazlíčka. V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o tom, jak správně pečovat o tlapky. Zaměříme se na účinné způsoby péče, včetně použití různých krémů a mastí, aby se předešlo možným komplikacím.

 

 

 

 

Jak rozpoznat problémy se psími tlapkami

Nemálo majitelů psů si možná není vědomo důležitosti péče o psí tlapky. Prvním krokem v účinné péči je vědět, kdy je něco v nepořádku. Tlapky mohou být náchylné k řadě problémů, jako jsou praskliny, odřeniny a infekce. Pokud si všimnete, že váš pes kulhá, líže si tlapky častěji než obvykle, nebo máte podezření na zarudnutí a zánět, je čas zasáhnout. Pro tuto péči jsou vhodné různé produkty, jako jsou mast na psí tlapky, krémy na psí tlapky, nebo speciální spreje.

 

Letní péče o psí tlapky

Vysoké teploty a horký asfalt mohou způsobit popáleniny na tlapkách, zatímco písek, štěrk a ostré předměty na pláži nebo v přírodě mohou vést k poraněním. Kromě toho mohou chemikálie z bazénů nebo mořská sůl způsobit podráždění a vysušení tlapek. V letních měsících je proto důležité pravidelně kontrolovat tlapky a po procházkách je oplachovat čistou vodou. Pro extra ochranu lze použít krém na psí tlapky s UV filtrem nebo mast na psí tlapky s hojivými složkami. Pro psa můžete také zvážit nákup ochranných botiček, které poskytnou dodatečnou vrstvu ochrany.

 

Zimní péče o tlapky

Zimní období představuje pro psí tlapky zvláštní výzvu. Mrazivé teploty, posypová sůl na chodnících a ledové útvary jsou rizikovými faktory, které mohou vést k poraněním, otlakům a popáleninám od soli. Po každé procházce je proto vhodné tlapky prohlédnout a používat na jejich ošetření krém nebo olej. Pro citlivé psy se doporučuje používat neoprenové botičky, které pomáhají ochránit tlapky před nepříznivými podmínkami.

 

Péče o psí tlapky

 

Krém na psí tlapky: Kdy a jak používat

Krém na psí tlapky je ideální pro prevenci a léčbu menších potíží, jako jsou praskliny a odřeniny. Je důležité vybrat si krém, který je dermatologicky testován, neobsahuje toxické látky a má vysoký obsah hydratačních složek. Při aplikaci krému nanášejte jemnými kruhovými pohyby po celé ploše tlapky. Avšak vyhněte se mezerám mezi prsty, kde by se mohl produkt hromadit.

 

Mast na psí tlapky: Efektivní léčba problémových tlapek

Pokud má váš pes vážnější problémy, jako jsou infekce nebo hluboké praskliny, je mast na psí tlapky tou správnou volbou. Mast je obvykle silnější a obsahuje léčivé složky, které urychlují hojení a bojují proti infekci. Před použitím masti se poraďte s veterinářem, aby byla léčba co nejefektivnější.

 

Nezapomeňte na pravidelnou péči

Péče o psí tlapky by měla být součástí pravidelné rutiny každého majitele psa. Správný výběr a použití krému nebo masti mohou výrazně přispět k celkovému zdraví a pohodlí vašeho psa. Nezapomeňte také na pravidelnou kontrolu tlapek, aby jste rychle identifikovali případné problémy a mohli okamžitě zasáhnout. Pečlivá a pravidelná péče o psí tlapky zahrnuje nejen používání krémů a mastí, ale také zastřihování drápků a chloupků mezi prsty. Věnování pozornosti tlapkám vašeho psa může předejít nepříjemným situacím, které by mohly vyžadovat návštěvu veterináře. Díky komplexní péči budete mít zdravého a šťastného čtyřnohého přítele.

Sépiová kost - přirozený zdroj vápníku nejen pro ptáky
Sépiová kost - přirozený zdroj vápníku nejen pro ptáky

Sépiová kost je čistě přírodní produkt, který je přirozeným zdrojem vápníku a je velmi dobře stravitelný. Tvoří ji uhličitan vápenatý a další mořské minerální látky. Je skvělým potravinovým doplňkem pro ptáky, ještěry, želvy a hlemýždě.

 

Sépiová kost ve skutečnosti není kost, ale spíše vnitřní schránka sépie.

Sépie patří mezi hlavonožce, což jsou měkkýši, mezi které patří také chobotnice, olihně nebo krakatice. Pouze ale sépie mají na hřbetě pod kůží zbytek vápenité schránky (pozůstatek schránky pravěkých hlavonožců), kterou známe jako sépiovou kost. Je to tvrdá, ale křehká schránka, která je naplněna plyny a pomáhá sépii kontrolovat vztlak ve vodě. Její struktura je zrnitá a připomíná pemzu. 

 

 

VÁPNÍK

Vápník je pro živočichy podobně jako pro lidi velmi důležitý minerální prvek, který je potřeba jim dodávat spolu s potravou. Vápník patří mezi makroprvky, které jsou obsaženy ve všech tkáních (kosti, svaly, tělní tekutiny apod.). Vápník je nejrozšířenějším prvkem v organismu zvířat, jeho podíl z tělesné hmotnosti je kolem jednoho procenta a z toho více než 98 procent je uloženo v kostech a zubech. 

Vápník je důležitý pro činnost organismu, jeho růst a rozvoj. Spolu s fosforem se uplatňuje při mineralizaci kostí a zubů, ale je také velmi důležitý pro mnoho dalších tělesných funkcí (účast na svalových kontrakcí, vedení nervových impulsů a činnost nervové soustavy, srážení krve). U ptáků je vápník také nezbytný pro stavbu peří a při tvorbě vaječné skořápky u samiček. U plžů jako jsou hlemýždi nebo oblovky je vápník nezbytný pro růst pevné ulity.

 

 VYUŽITÍ SÉPIOVÝCH KOSTÍ

Sépiové kosti se využívají také v tradiční čínské medicíně, v kosmetice nebo ve výživě lidí. Tradičně se používají v klenotnictví pro výrobu forem pro odlévání drobných předmětů z drahých kovů.

Běžně se sépiové kosti používají jako doplňky potravy pro mnoho druhů zvířat. Je to velmi kvalitní zdroj přírodního vápníků, který je lehce stravitelný a snadno přijímatelný. Sépiová kost by neměla chybět v žádném chovu ptáků, terarijních, akvarijních a jiných zvířat. Sépiová kost by tak měla být neustále k dispozici v kleci, voliéře nebo v teráriu, aby si zvířata mohla sama doplnit vápník dle potřeby. Výhodou sépiových kostí je také jejich trvanlivost, která je prakticky neomezená, pokud je skladována v suchu.

 

PTÁCI

Při chovu ptáků jako jsou například andulky a jiní papoušci je potřeba dodávat vápník. Vhodným zdrojem tohoto vápníku je sépiová kost, která zároveň přirozeně napomáhá při obrušování zobáku a může sloužit i jako hračka. Ptáci chovaní v klecích můžou trpět nudou nebo stereotypem, což jim nesvědčí. Díky struktuře sépiové kosti si s ní mnozí ptáci hrají, lehce se láme, lze se do ní dobývat a žvýkat jí zobákem, posouvat ji a přenášet po kleci. Tyto hry u ptáků podporují dobrou náladu a také je nutí se pohybovat. Proto by nikdy neměla chybět v kleci nebo voliéře, kde jsou ptáci chováni.

 

PLAZI

Také pro plazy, mezi něž patří různí ještěři, želvy a hadi je důležitou složkou potravy vápník, který může být podáván ve formě podrcené nebo nastrouhané a rozsypané sépiové kosti

 

PLŽI 

Stejně tak i všichni plži (hlemýždi, achatiny a jiní “šneci”) musí mít při chovu neustále k dispozici zdroj vápníku. Vápník je u plžů důležitý pro správný vývoj ulity, potřeba ho je dodávat i v dospělosti, aby ulita zůstala zdravá a pevná. Jednou z možností, jak zajistit dostatek vápníku při chovu plžů, je jim poskytnout sépiovou kost, tak aby ji měli neustále k dispozici.

 

 

 

Chov slepic – rady chovatelky
Chov slepic – rady chovatelky

Pro někoho je chov slepic pouze zdrojem kvalitních čerstvých vajec, pro jiného zábavou a koníčkem. V obou případech je nutné na začátku zajistit vhodné podmínky pro chov.

 

Začněme tedy těmi nejdůležitějšími:

Výběh a jeho umístění
Velikost výběhu je dána především počtem chovaných slepic (obecně platí 1 slepice = minimálně 4 m2). Výběh je dobré oplotit. I když je slepice nelétavý pták, dokáže přesto vzlétnout a výška oplocení by tedy měla být minimálně 180 cm. Vhodné je také umístění např. pod stromy, vyhnete se tak náletu dravých ptáků a poskytnete slepicím přirozený stín v letních dnech. Můžete také využít přemístitelnou síť na výběh, kterou můžete umístit dle potřeby.

Slepicím můžete dny zpříjemnit zábavou např v podobě dřevěné houpačky.

 

Jaký vybrat kurník
Kurník chrání slepice především v noci před případným napadením predátory. Jsou v něm také umístěna tzv. snůšková hnízda, kam slepice snášejí vejce a případně na nich sedí.

V dnešní době existuje široká nabídka hotových kurníků, dá se však při troše zručnosti postavit i svépomocí.  Na velikost kurníku neplatí žádné obecné pravidlo, ideálně však 4 - 5 slepic na metr čtvereční. Díky této velikosti se v chladném období lépe udrží teplo. 

Ideální místo pro stavbu kurníku je polostín. Jako materiál na stavbu se nejčastěji používá dřevo, starší kurníky jsou i zděné. Ty nejmodernější jsou z lehce udržovatelných recyklovaných plastů. Vhodné je umístit jej nad zemí, což současně nabízí slepicím další zastíněnou plochu pod ním.
Platí, že kurník musí být vždy lehce čistitelný, dobře větratelný - nejlépe s uzavíratelnými větracími otvory a samozřejmě uzavíratelnými dvířky proti vniknutí predátora. Do prostoru přístupu ke kurníku si vytvořte zpevněný povrch – ideálně z dlažby, usnadníte si tak pohyb ve výběhu v čistotě i v nepříznivém počasí.

 

Snůškové hnízdo
Do snůškových hnízd je vhodné jako podkládku použít seno, slámu nebo jiný vhodný materiál, který bude příjemný pro snášení a snesené vejce bude také tímto chráněné proti případnému mechanickému poškození.Rozměry snůškového hnízda nejsou přesně dané, ale slepice by v něm měla mít možnost pohodlně se usadit a obrátit. Snůškové hnízdo by mělo být umístěno minimálně 50 cm od podlahy kurníku. Nejvýhodnější je, když je jeho horní část odklopná a přístupná zvenčí. Lze tak snadno snesená vejce vybírat, a v případě, že odchováváte vlastní kuřata, také lehce kvočnu s kuřaty kontrolovat.

Do připraveného hnízda je dobré umístit takzvaný podkladek – falešné umělé vejce, které pomůže v orientaci, kde je snůškové místo.

Doporučuje se 1 hnízdo na každých 5 slepic. Pokud by hnízd bylo méně, slepice budou stresovány a budou snášet všude po kurníku a výběhu. 

 

Kolik slepic a kde je pořídit
Pokud chcete slepičky pouze kvůli produkci vajec pro vlastní potřebu, nejprve si tedy spočítejte, kolik vajec týdně spotřebujete. U běžných plemen se snůška pohybuje většinou mezi 3 - 4 vejci týdně na jednu slepici. V zimě snůška rapidně klesá. Slepice je také zvyklá žít v hejnu, proto je dobré mít minimálně 3 slepičky.

Slepice je ideální kupovat u registrovaných chovatelů nebo v drůbežárnách. Ceny slepic se mohou lišit nejenom podle plemene, ale hlavně podle stáří mladých kuřic. Nosné kuřice se prodávají ve věku 9 - 12 týdnů.

 

Kohout ANO či NE?
Kohout není nutný, ale je dobrý pro to, aby slepice měly přirozené složení hejna a tím i hierarchii. Při pořízení kohoutka je ale potřeba počítat s hlasitou produkcí kokrhání a s možnou nevolí nejen vaší, ale také vašich sousedů. Většina z nás si tedy obvykle pořizuje pouze slepice a v této souvislosti je dobré předem namyslet požadovaný počet slepic, právě z důvodu vytvoření vlastní hierarchie v novém hejnu.

 

Krmení a napájení
Do výběhu je nutné umístit nádobu na čerstvou vodu a nejlépe 2 krmítka, z nichž jedno bude sloužit pro násyp krmné směsi a druhé násyp např. pšenice, kterou pro svůj vývoj slepice také potřebují. Je třeba myslet na to, že nádoby na krmení by měly být umístěny nejlépe pod stříškou, v případě nepříznivého počasí předejdeme namočení a následného plesnivění.

Volně rozsypané krmivo po výběhu by lákalo nevítané strávníky, ale především se výrazně zvýší riziko přenosu parazitů a nemocí z volně žijících živočichů na slepice. Existuje celá řada krmítek od jednoduchých misek po krmítka se zásobníkem.

Mladé slepičky jsou zvyklé na určitý druh krmiva. A proto je potřeba počítat s tím, že si budou na novou stravu postupně zvykat. Krmit pouze zbytky z domácnosti není úplně nejlepší, i když slepice zkonzumuje opravdu skoro vše. Pro kvalitní a pravidelnou snůšku a dobrý zdravotní stav doporučujeme krmení kompletními krmnými směsmi, které jsou namíchané přesně dle potřeb a stáří slepiček.

Jako přilepšení je dobré i zelené krmivo v prostoru výběhu, nebo jednoduše utržená tráva nejlépe v celých stéblech, která má vliv na sytější barvu žloutku.

 

Proč přidávat vápenný grit?
Do pšenice je dobré dosypávat průběžně také vápenný grit, který napomáhá rozmělnění potravy ve voleti a tím zvyšuje využitelnost přijímaného krmiva a současně vysokým obsahem vápníku příznivě působí na tvorbu vaječné skořápky a kostní tkáně.

 

Vitamíny, minerály a antiparazitika
K úspěšnému chovu a správnou péči patří také doplňování vitamínů a minerálů. V případě napadení parazity, je možné využít produktů z řad antiparazitik.

 

Kompletní nabídku produktů pro drůbež si můžete prohlédnout zde

 

Teď vám již nic nebrání v úspěšném chovu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amanova - objevte to nejčerstvější a nejchutnější krmivo
Amanova - objevte to nejčerstvější a nejchutnější krmivo

Receptury Amanova jsou připravovány vařením toho nejkvalitnějšího čerstvého masa nebo ryb ve vlastní šťávě při nízké teplotě. Díky tomu je vytvořena lahodná chuť a vůně, aniž by došlo ke ztrátě nutričních hodnot.

 

Čerstvé je lepší (my to víme, a váš pes nebo kočka také) 

Jako milovníci psů a koček víte, že zbožňují chuť čerstvého masa a že je pro ně i mnohem zdravější. Proto používáme pouze nejjemnější kusy masa a ryb, vařené ve vlastní šťávě. Díky tomu krmivo Amanova lahodně chutná a voní, poskytuje skvělé nutriční výhody a pomáhá zajistit skvělou stravitelnost. Vždy do našich granulí používáme minimálně 60 % čerstvého masa, což je dělá zdravější a chutnější.

 

Děláme si všechno sami

Všechna suchá krmiva pro domácí zvířata obsahují složku známou jako 'digest', což jsou látky zvýrazňující chuť. Díky těmto složkám se zvýrazní chuť a vůně a krmivo je tak atraktivnější pro domácí mazlíčky. Většina krmiv od jiných výrobců používá digest vyrobený třetí stranou, díky čemuž granule různých značek chutnají stejně. Trochu nuda pro vašeho psa, nemyslíte? Vytváříme si vlastní 100% přírodní digest. Ruční metodou hydrolyzujeme čerstvé maso a ryby, aby naše recepty měly jedinečnou chuť.

 

"V Amanově věříme v poctivé dobré jídlo a proto vždy jasně specifikujeme zdroj našeho digestu (např. hydrolyzovaná kuřecí játra nebo hydrolyzovaný losos). Pokud si přečtete složení jiných značek, uvidíte pouze 'digest' popř 'masový hydrolyzát'."

 

Super jídlo

Jednoduše neexistuje lepší strava než ta přírodní. Naše recepty jsou nabité tím nejlepším. 100% přírodním ovocem a zeleninou, bez umělých příchutí, barviv nebo konzervantů. Věříme tomu, že vaši mazlíčci si zaslouží být dobře krmeni stejně jako vy, proto do krmiva pečlivě vybíráme výživově nejhodnotnější přísady. Naše recepty jsou plné super potravin, jako je zázvor, pomeranč, borůvky, brusinky, dýně a kurkuma. Lahodně výživné, dodávající úžasné benefity pro vašeho čtyřnohého přítele.

 

Jsou hypoalergenní

Nabízíme vám širokou škálu receptů, které obsahují pouze jeden jediný zdroj živočišného proteinu. Maso a ryby jsou pečlivě kontrolovány a v granulích používáme pouze čerstvé maso. Žádný z našich produktů neobsahuje alergenní složky jako je kukuřice, sója, popř pšenice. Amanova je ideálním řešením pro domácí mazlíčky, kteří jsou náchylní k alergiím nebo potravinovým intolerancím.

 

HLAVNÍ BENEFITY

  • Vyrobeno z čerstvých surovin - pouze z čerstvého masa, z čerstvé zeleniny a bylinek

  • Vyrobeno bez využití masové moučky

  • Vysoká míra stravitelnosti všech surovin - vitamíny a minerály jsou v chelátové formě

  • Přírodní a kvalitní suroviny - vyrobeno ze 100 % přírodních ingrediencí, hlavním zdrojem jsou vysoce kvalitní bílkoviny a neobsahuje umělá barviva a aromata

  • Hypoalergenní - neobsahuje obiloviny jako pšenici, kukuřici a sóju tzv. potencionální alergeny, způsobující potravinové alergie a trávicí problémy

  • Bezlepkové - neobsahuje často problémový lepek ani sóju

  • Snadno stravitelné i pro citlivé trávení

  • Vysoký podíl masa

 

 





 

Amanova pro psy

 

Amanova pro kočky

                

Sušený hmyz zažívá boom ve výživě zvířat
Sušený hmyz zažívá boom ve výživě zvířat

V posledních letech se ve výživě zvířat objevuje nová složka – sušený hmyz nebo jeho části. Hlavním důvodem využití hmyzu je jeho vysoký obsah proteinu, který potřebují domáčí zvířata včetně psů a koček pro růst, gestaci, laktaci a fyzickou aktivitu. Navíc obsahuje významné aminokyseliny, je bohatý na mastné kyseliny a mikronutrienty. Tyto a některé další vlastnosti vybízí použít hmyz nejen do krmiv, ale i do potravin. Hmyz mimo jiné představuje udržitelnou cestu ke zvyšování kvality krmiv a může hrát daleko větší význam ve výživě zájmových zvířat trpící na alergie a nesnášenlivost jiných živočišných proteinů.

 

Chov hmyzu má minimální nároky na vodu, potravu a prostor, zanechává minimální ekologickou stopu. Na produkci 1 kg hmyzu je spotřeba vody menší než 1 litr!

 

Sušený hmyz se přimíchává do základního krmiva i doplňků stravy pro ptáky, plazy, hlodavce, ježky a jiné malé savce včetně pamlsků pro psy a kočky, které jsou vhodné jako odměna při výcviku nebo procházce.

 

Nejoblíbenější je moučný červ, hlavně kvůli nejvyváženějšímu podílu proteinů (51 %) a tuků (30 %). Je zdrojem probiotické vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků (komplex B, A, P, Ca, Mg, Fe, Zn). Obsahuje přirozeně se vyskytující taurin. Psi a kočky využijí esenciální aminokyseliny například pro růst, syntézu svalových proteinů, výrobu energie, správnou funkci nadledvinek, pigmentaci srsti apod. Kočky navíc využijí taurin pro zdravý zrak a srdce. Mastné kyseliny, jako jsou Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro okysličení buněk a zvládnutí fyzické námahy nebo Omega-6 pro zdraví pokožky, reprodukci a kvalitu srsti.

V nabídce však najdete kromě moučného červa i další druhy hmyzu bohatého na proteiny a další prospěšné látky. Pro každého domácího mazlíčka tak najdete vhodný doplněk diety, který přispěje k jeho trvalému zdraví, jako bourec morušový, cvrček, gammarus, dafnie i bráněnka, obvykle vše v sušené podobě.

Larvy bource morušového jsou 100% přírodním doplňkovým krmivem určeným pro kapry KOI, kterým dodají potřebnou energii, podpoří rovnoměrný růst a zbarvení. Dále jsou vhodné i pro jiné hmyzožravé ryby, ptáky, potkany, krysy, křečky, ježky a želvy. Jsou však skvělým pamlskem také pro psy, včetně těch s potravinovými alergiemi. Larvy bource obsahují vysoký podíl proteinů (53 %), tuk (27 %) a vlákninu (3 %). Mají velmi dobré složení aminokyselin a obsahují nadprůměrné množství vitaminu B1, B2 a B5. Mají výraznou chuť a vůni, proto jsou u zvířat velmi oblíbené. Jsou skvělým pamlskem pro psy, včetně těch s potravinovými alergiemi.

 

Gammarus (česky blešivec) je vhodný jako přírodní doplňkové krmivo pro vodní a suchozemské želvy a ostatní terarijní zvířata, ryby, ptáky a malé hlodavce. Je považován za jedno z nejlepších krmení díky jeho nutričním hodnotám a vysokému obsahu karotenu. Obsahuje vysoce kvalitní proteiny (48,2 %), tuky (6,2 %) a minerální látky (především vápník) potřebné pro přirozený růst krunýře a kostí. Podporuje růst zvířat a zvyšuje jas barev ryb a ptáků.

 

Bráněnka je přirozenou potravou pro velkou skupinu živočichů. Sušené larvy bráněnky jsou 100 % přírodní doplňkové krmivo ptáků, ryb, plazů, ale i drobných savců, jako jsou ježci, myši nebo potkani. Jedná se o vhodnou a cenově dostupnější alternativu k moučnému červu. Larvy bráněnky obsahují kvalitní proteiny (36 %) a tuky (37 %). Jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek (vysoký podíl vápníku) Bráněnka v lyofilizované formě skvěle plave na vodě, a tudíž se skvěle hodí jako součást plovoucích směsí pro rybáře, pro bazénové ryby či jako součást nástrah pro sportovní rybolov. Bráněnka je vhodnou alternativou k tradičním zdrojům proteinu při výrobě krmiv a směsí v sektoru pet food.

 

Sušení cvrčci jsou 100% přírodním doplňkovým krmivem určeným pro terarijní zvířata (želva, leguáni, ještěrky), ryby (KOI, zlaté rybičky, cichlidy), ptáky, hlodavce a jiné malé savce. Pro psy jsou sušení cvrčci skvělým pamlskem. Cvrčci jsou zdrojem vysoce kvalitního proteinu (59 %), vitamínů, minerálů a stopových prvků.

 

Dafnie je 100% přírodní krmivo, které je přirozenou potravou pro ryby, krevety, kraby, mloky a vodní želvy. Protože plave na vodní hladině, je skvělým doplňkem do vnadících směsí a boilies pro rybáře.

 

Vyberte si z naší nabídky:

Moučný červ

Gammarus

Bráněnka

Cvrčci

Dafnie

GRAND - šťavnaté masové pochoutky
GRAND - šťavnaté masové pochoutky

GRAND ví, že věci se mají dělat pořádně, ne jen tak napůl, a proto GRAND na ničem nešetří, tak zní naše motto. Nevěříme na náhražky, umělé konzervanty a dochucovadla, protože to umí dnes kdekdo. Vyrobit ale skutečně plnohodnotné krmivo z přírodních surovin, které chutná, je zdravé a přináší radost, to už je kumšt.

Krmivo GRAND vyrábíme ve vlastních prostorách přímo v České republice, díky čemuž máme stoprocentní kontrolu nad kvalitou a čerstvostí používaných surovin. Rozhodli jsme se jít cestou kvalitních, jednoduchých a hlavně chutných receptur. Domácí mazlíčci se vám za to odvděčí svou nehynoucí láskou a spokojeností.

Váš GRAND

 

PRODUKTY GRAND NALEZNETE NA NAŠEM E-SHOPU

Jak vybrat účinná antiparazitika? Jde to i s respektem k přírodě!
Jak vybrat účinná antiparazitika? Jde to i s respektem k přírodě!

Hezké počasí přímo volá po procházkách a toulání se přírodou. Dotěrní parazité však číhají doslova na každém kroku. 

Rádi bychom Vám představili  kvalitní   přípravky na přírodní bázi  -  antiparazitika Herba Max a Max Biocide Cíleně a nekompromisně eliminují nevítané návštěvníky kožíšků vašich zvířecích miláčků.

Proč zvolit přírodní antiparazitika Herba Max a Max Biocide

  • neobsahují žádné chemikálie
  • fungují na bázi přírodních olejů, které se snadno šíří v srsti zvířete
  • jsou vhodná pro štěňata, koťata i zvířata se zdravotním omezením

Účinnou látkou v přípravcích Herba Max jsou esence  na přírodní bázi, které parazity odpuzují a mají velmi příjemnou vůni. 

Naopak přípravky Max Biocide obsahují hubicí přírodní látku Geraniol, která zabraňuje parazitům ve výživě a tím je odstraní. Díky svým vlastnostem neproniká do kůže zvířete, působí v srsti, kde způsobuje zánik dospělých jedinců, vajec a larev. Má okamžitou účinnost  a příjemnou vůni.

 

           Max Biocide                 Herba Max

 

 

Obojky proti vnějším parazitům Herba Max a Max Biocide

Vašeho psa i kočku skvěle ochrání po dobu minimálně 4 měsíců.  Účinná látka je voděodolná  a u vašeho zvířete  nenarušuje vnímání pachů

Pro psy

Pro kočky

 

Pipety Herba Max a Max Biocide 

Tzv.  spot-on  s jednoduchou aplikací mezi lopatky a u větších psů po celé hřbetní linii. Tyto přírodní přípravky mají  okamžitou účinnost , aplikaci doporučujeme opakovat každých 
15 dní. Hodí se zejména pro nárazovou kratší ochranu vašich mazlíčků, kdy antiparazitární obojek není vhodný. Například pro některé aktivní kočičky a nebo pro domácnosti s malými dětmi.

Pro psy

Pro kočky

 

Spreje, pudry a šampony Herba MaxMax Biocide

Jsou výborným pomocníkem proti blechám a klíšťatům s aplikací přímo do srsti, také 
pro vytvoření ochranné bariéry proti parazitům v prostředí pelíšku  a v okolí vašeho zvířátka. V sortimentu naleznete i antiparazitika pro chovatele ptáků, králíků a hlodavců. Jen počítejte s kratší účinností a tedy častějším opakováním aplikace, zpravidla 1x týdně.

 

Prevence v ochraně před blechami, klíšťaty a ostatními parazity se vyplatí. Stejně tak i kontrola pokaždé, když se vrátíte z procházky v přírodě. 

Pokud toužíte vašemu chlupáči dopřát  účinnou   a bezpečnou péči,  přírodní antiparazitika z řady  Herba Max a Max Biocide  jsou ideální volbou.

 

 

 

/seznamapi/postdata