B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2020 říjen

Chov křečka: Noční tvor se zálibou v prolézání a šplhání
Chov křečka: Noční tvor se zálibou v prolézání a šplhání

Uvažujete nad domácím mazlíčkem, který by udělal radost celé rodině a zároveň nepředstavoval velkou finanční, ani časovou náročnost? Tyto požadavky hravě splňují drobní hlodavci jako je například křeček. Pojďte se podívat na pár rad a tipů jak na chov křečka .

Není křeček jako křeček 

Rozlišujeme několik plemen křečků , ale existují pouze dva druhy doporučované pro domácí chov . Prvním jsou syrští křečci , kteří patří mezi největší a nejklidnější. Dále pak podstatně menší trpasličí křečci , mezi které patří například křeček džungarský , křečík čínský nebo křeček drobný.

Prostorná klec: Místo na odpočinek i hraní

Čím bude klec prostornější, tím lépe. Dejte si ale pozor na rozestupy jednotlivých drátů konstrukce, křeček se totiž dokáže protáhnout i velmi malou mezerou. Obecně platí, že kudy projde jeho hlava , tam se protáhne celý . Dráty by od sebe tedy měly být vzdálené maximálně 1,3 cm .

Velmi oblíbené a vhodné jsou kovové nebo plastové klece . Další pohodlnou variantou pro vašeho křečka může být i plnostěnné terárium .

Křečci milují:

  • šplhání ,
  • prolézání  
  • a různé křeččí skrýše .

Proto uděláte dobře, když mu klec vybavíte různými hračkami. Mezi nejvhodnější hračky pro křečka patří běhací kolo nebo kolotoč . Chybu neuděláte ani s pořízením domečku na spaní, který poslouží při denním spánku.

Pozornost věnujte i výběru vhodné podestýlky . Volit můžete například hobliny , kukuřičné stelivo , dřevěné peletky , dřevitou vlnu nebo speciální podestýlku , která efektivně absorbuje jak vlhkost, tak případné pachy.

V kleci by neměla chybět ani napáječka s čerstvou vodou a stabilní miska na krmivo . Potravu křečka můžete rozmístit i různě po kleci, bude to pro něj zábavnější.


 

Věděli jste, že  křečci jsou samotáři, a pokud je jich v kleci víc, často se uchylují k soubojům? Výjimkou je pouze křeček džungarský, kterému je nejlépe ve společnosti dalších křečků.

Co křečci jí?

Zařaďte do jeho jídelníčku speciální sušené směsi , které poskytnou vyvážené spektrum živin. Současně mu dopřejte i šťavnaté zelené krmení -  jetel, luční trávu, všechny druhy ovoce. Ze zeleniny pak mrkev, květák, listový špenát, okurku, celer nebo hlávkový salát.

Křečci milují různé sušené směsi, ale i čerstvou zeleninu. 

Nezapomínejte na to, že si křečci tvoří spižírny a jídlo si ukládají ve svých lícních torbách , které následně přenesou do rohu klece, kde si zásoby hromadí . Proto jednou za čas nahromaděnou potravu zkontrolujte a kazící se zásoby vyhoďte.

Nemoci křečků: Na co si dát pozor?

Křečci bývají nemocní jen zřídkakdy, je ale potřeba být připraven.

Nejčastějším zdravotním problémem křečků bývá průjem . V takovém případě je třeba zajistit mu dostatečný pohyb , který pomáhá upravit zažívání a pohyb střev. Při průjmu mu nedávejte žádné zelené krmivo , pouze suchou směs a průjem by měl ustoupit. Naopak mu můžete podat kousek živočišného uhlí nebo probiotika .

Pokud se nadměrně škrábe , je možné že má blechy , které lidé často zaměňují se svrabem. Svrab u křečka ale nejde vidět , na rozdíl právě od blech.

Na závěr myslete na to, že je lepší křečka pořídit od ověřeného chovatele , místo zverimexu. Budete mít větší jistotu jeho zdraví. Už máte jasno v tom, jakého si pořídíte a co vše je třeba zařídit? 

 

VHODNÉ PRODUKTY NEJEN PRO KŘEČKY ALE I PRO OSTATNÍ HLODAVCE NALEZNETE U NÁS NA E-SHOPU 

Fakta a mýty o výživě koček
Fakta a mýty o výživě koček

Staráte se o kočičku? Máte rádi tyto svérázné chlupaté mazlíčky? Jste zkušení chovatelé nebo začátečníci, kteří teprve kočičí svět objevují? Pojďme se společně podívat na nejčastější mýty o jejich výživě a srovnejme si fakta! Pouze kvalitní výživa zajistí ten správný přísun potřebných živin a my se můžeme těšit ze společnosti zdravé a vitální kočky.

 

Prospěje koťátku kravské mléko?

Období čistě mléčné výživy od matky končí kolem tří až čtyř týdnů, pak je vhodné pomalu začít kotě zvykat na krmivo. Zhruba od třetího měsíce už podávejte koťatům výhradně kočičí krmivo. Začněte od malých porcí krmiva určeného speciálně pro koťata . Pokud se ze začátku nedaří, je možné přidávat trochu mléka určeného přímo pro odchov koťat a jeho množství pomalu snižovat. Jedná se o speciální kočičí mléko se sníženým obsahem laktózy .

Pokud byste použili klasické kravské mléko mohl by se kvůli vysokému obsahu mléčného cukru vyskytnout průjem.

Také mějme na paměti, že k přirozeným stravovacím zvyklostem koček patří až 20 malých jídel během jednoho dne i noci . Suché granulované krmivo má v porovnání s konzervami mnohem více kalorií, a proto doporučujeme jeho spotřebu kontrolovat a kotě nepřekrmovat . Od čtvrtého měsíce je optimální rozdělit denní dávku vlhkého krmiva do dvou porcí na ráno a večer a během dne i na noc zajistit několik malých porcí suchého krmiva. Vhodné suché krmivo pro Vaše koťátko je OPTIMAnova Kitten.

 

Kočka je šelma, ale pozor na kosti a syrové maso!

Kočka je od přírody masožravec. Do jejího jídelníčku patří části těl ulovených zvířat (svalovina, vnitřnosti, chrupavky) ale nikdy ne tvrdé kosti . Tato nestravitelná část potravy nejčastěji způsobuje kočkám nepříjemnou zácpu. V horším případě hrozí zánět střevní stěny, až vážné poškození střeva.

Kočky chované v domácnosti se v porovnání s volně žijícími dožívají vyššího věku zejména díky kvalitní stravě. Pokud bychom chtěli kočkám „přilepšit“ syrovým masem, mějme prosím na paměti, že syrové maso může obsahovat nejrůznější parazity a bakterie . Jedná se nejčastěji o salmonely, listerie a další bakteriální infekce. Pravidelné odčervování v tomto případě nestačí.

Odčervením se parazitů sice zbavíte, ale závažnější problémy na vás teprve čekají.
Při krmení syrovým masem je závažným rizikem nadbytečný příjem fosforu.

Fosfor u koček způsobuje celou řadu potíží jako je řídnutí kostí a zvýšené riziko tvorby močových kamenů, či celkové onemocnění ledvin. Opravdu jednou za čas můžeme přidat kočce do jídla malý kousek syrových jater kvůli vysokému obsahu důležitého vitaminu A.

A jak je to s psím krmivem pro kočku? Pokud bychom dlouhodobě krmili kočku psím krmivem, tak jí dozajista ublížíme. Psí krmivo obsahuje méně bílkovin a současně nadměrné množství hořčíku, který zvyšuje pH moči a zapříčiňuje vznik močových kamenů. Své kočce tedy dávejte pouze krmivo pro kočky určené např. OPTIMAnova Cat.

 

Čím tedy krmit kočku a jaké jsou parametry kvalitního krmiva?

Vyvážená strava obsahuje především dostatečné množství kvalitních bílkovin , a to až 40 %krmné dávky. Je-li jich naopak dlouhodobě přespříliš, organismus kočky je močovými cestami vyplavuje ven a zbytečně zatěžuje játra a ledviny. Základním stavebním prvkem bílkovin jsou aminokyseliny. Nejdůležitější aminokyselinou pro kočky je taurin (neumí si ji samy vyrobit a musí jej přijímat potravou). Jeho nedostatek vede u koček k poruchám činnosti srdce a k poškození zraku, konkrétně k postupné degeneraci sítnice.

Nejefektivnějším zdrojem energie jsou tuky , optimální podíl tuků v krmivu pro kočky by neměl přesáhnout 25 %. Jejich dlouhodobý optimální přísun má vliv nejen na zdravou srst kočky, ale také na celkovou vitalitu organismu.

Tuky jsou potřebné zejména pro příjem kyseliny arachidonové, která je pro kočky důležitá pro vstřebávání některých vitaminů.

Dalším zdrojem energie, hlavně pro stárnoucí kočky, jsou snadno stravitelné sacharidy. Klíčové jsou také minerály a vitamin E, podporující dobrý zdravotní stav. Kompletní krmivo se sníženým obsahem tuku, případně konzervy a granule s označením light, jsou určené také pro kastrované kočky.

 

Zapomeňte na čokoládu a ostatní sladkosti!

Čokoláda je pro kočky jed! Obsahuje theobromin, který je pro psy i kočky toxický. Vyvolává zvracení, průjem a ve větším množství může způsobit i smrt zvířete. Rozhodně ani jiné sladkosti do vhodné stravy Vaší kočky nepaří. Vůbec totiž nerozeznávají sladkou chuť. Kočky a psi mají výrazně méně chuťových pohárků než lidé, proto vybírají krmivo čichem, zatímco chuť krmiva téměř nevnímají.

Věřím, že dnes už opravdu nikoho nenapadne krmit svého domácího mazlíčka smaženým, slaným či kořeněným lidským jídlem. Co bychom naopak dopřát své kočičce měli je kvalitní kompletní strava určená právě pro jejich věkovou kategorii a jejich aktuální potřeby . Zajistit jí také neustálý přístup k čerstvé pitné vodě . Oblíbené kočičí fontánky zajišťují tekoucí vodu, ale i klasická miska má své výhody, dá rychle vypláchnout a umýt. Čištění fontánek je o něco komplikovanější, zato vytváří hravou atmosféru a stimulují kočku k pití.

 

MVDr. Ivana Bednářová

/seznamapi/postdata