B2B
X
RSS

Blog

Fakta a mýty o výživě koček
Fakta a mýty o výživě koček

Staráte se o kočičku? Máte rádi tyto svérázné chlupaté mazlíčky? Jste zkušení chovatelé nebo začátečníci, kteří teprve kočičí svět objevují? Pojďme se společně podívat na nejčastější mýty o jejich výživě a srovnejme si fakta! Pouze kvalitní výživa zajistí ten správný přísun potřebných živin a my se můžeme těšit ze společnosti zdravé a vitální kočky.

 

Prospěje koťátku kravské mléko?

Období čistě mléčné výživy od matky končí kolem tří až čtyř týdnů, pak je vhodné pomalu začít kotě zvykat na krmivo. Zhruba od třetího měsíce už podávejte koťatům výhradně kočičí krmivo. Začněte od malých porcí krmiva určeného speciálně pro koťata . Pokud se ze začátku nedaří, je možné přidávat trochu mléka určeného přímo pro odchov koťat a jeho množství pomalu snižovat. Jedná se o speciální kočičí mléko se sníženým obsahem laktózy .

Pokud byste použili klasické kravské mléko mohl by se kvůli vysokému obsahu mléčného cukru vyskytnout průjem.

Také mějme na paměti, že k přirozeným stravovacím zvyklostem koček patří až 20 malých jídel během jednoho dne i noci . Suché granulované krmivo má v porovnání s konzervami mnohem více kalorií, a proto doporučujeme jeho spotřebu kontrolovat a kotě nepřekrmovat . Od čtvrtého měsíce je optimální rozdělit denní dávku vlhkého krmiva do dvou porcí na ráno a večer a během dne i na noc zajistit několik malých porcí suchého krmiva. Vhodné suché krmivo pro Vaše koťátko je OPTIMAnova Kitten.

 

Kočka je šelma, ale pozor na kosti a syrové maso!

Kočka je od přírody masožravec. Do jejího jídelníčku patří části těl ulovených zvířat (svalovina, vnitřnosti, chrupavky) ale nikdy ne tvrdé kosti . Tato nestravitelná část potravy nejčastěji způsobuje kočkám nepříjemnou zácpu. V horším případě hrozí zánět střevní stěny, až vážné poškození střeva.

Kočky chované v domácnosti se v porovnání s volně žijícími dožívají vyššího věku zejména díky kvalitní stravě. Pokud bychom chtěli kočkám „přilepšit“ syrovým masem, mějme prosím na paměti, že syrové maso může obsahovat nejrůznější parazity a bakterie . Jedná se nejčastěji o salmonely, listerie a další bakteriální infekce. Pravidelné odčervování v tomto případě nestačí.

Odčervením se parazitů sice zbavíte, ale závažnější problémy na vás teprve čekají.
Při krmení syrovým masem je závažným rizikem nadbytečný příjem fosforu.

Fosfor u koček způsobuje celou řadu potíží jako je řídnutí kostí a zvýšené riziko tvorby močových kamenů, či celkové onemocnění ledvin. Opravdu jednou za čas můžeme přidat kočce do jídla malý kousek syrových jater kvůli vysokému obsahu důležitého vitaminu A.

A jak je to s psím krmivem pro kočku? Pokud bychom dlouhodobě krmili kočku psím krmivem, tak jí dozajista ublížíme. Psí krmivo obsahuje méně bílkovin a současně nadměrné množství hořčíku, který zvyšuje pH moči a zapříčiňuje vznik močových kamenů. Své kočce tedy dávejte pouze krmivo pro kočky určené např. OPTIMAnova Cat.

 

Čím tedy krmit kočku a jaké jsou parametry kvalitního krmiva?

Vyvážená strava obsahuje především dostatečné množství kvalitních bílkovin , a to až 40 %krmné dávky. Je-li jich naopak dlouhodobě přespříliš, organismus kočky je močovými cestami vyplavuje ven a zbytečně zatěžuje játra a ledviny. Základním stavebním prvkem bílkovin jsou aminokyseliny. Nejdůležitější aminokyselinou pro kočky je taurin (neumí si ji samy vyrobit a musí jej přijímat potravou). Jeho nedostatek vede u koček k poruchám činnosti srdce a k poškození zraku, konkrétně k postupné degeneraci sítnice.

Nejefektivnějším zdrojem energie jsou tuky , optimální podíl tuků v krmivu pro kočky by neměl přesáhnout 25 %. Jejich dlouhodobý optimální přísun má vliv nejen na zdravou srst kočky, ale také na celkovou vitalitu organismu.

Tuky jsou potřebné zejména pro příjem kyseliny arachidonové, která je pro kočky důležitá pro vstřebávání některých vitaminů.

Dalším zdrojem energie, hlavně pro stárnoucí kočky, jsou snadno stravitelné sacharidy. Klíčové jsou také minerály a vitamin E, podporující dobrý zdravotní stav. Kompletní krmivo se sníženým obsahem tuku, případně konzervy a granule s označením light, jsou určené také pro kastrované kočky.

 

Zapomeňte na čokoládu a ostatní sladkosti!

Čokoláda je pro kočky jed! Obsahuje theobromin, který je pro psy i kočky toxický. Vyvolává zvracení, průjem a ve větším množství může způsobit i smrt zvířete. Rozhodně ani jiné sladkosti do vhodné stravy Vaší kočky nepaří. Vůbec totiž nerozeznávají sladkou chuť. Kočky a psi mají výrazně méně chuťových pohárků než lidé, proto vybírají krmivo čichem, zatímco chuť krmiva téměř nevnímají.

Věřím, že dnes už opravdu nikoho nenapadne krmit svého domácího mazlíčka smaženým, slaným či kořeněným lidským jídlem. Co bychom naopak dopřát své kočičce měli je kvalitní kompletní strava určená právě pro jejich věkovou kategorii a jejich aktuální potřeby . Zajistit jí také neustálý přístup k čerstvé pitné vodě . Oblíbené kočičí fontánky zajišťují tekoucí vodu, ale i klasická miska má své výhody, dá rychle vypláchnout a umýt. Čištění fontánek je o něco komplikovanější, zato vytváří hravou atmosféru a stimulují kočku k pití.

 

MVDr. Ivana Bednářová

Nová produktová řada kvalitního italského krmiva UNICA CLASSE
Nová produktová řada kvalitního italského krmiva UNICA CLASSE

PRVOTŘÍDNÍ NUTRIČNÍ KONCEPT 

Základním prvkem tohoto krmiva je živočišný protein, který charakterizuje vybrané produkty. Velmi zajímavou složkou je čirok bílý, což je alternativní cereálie s nízkým glykemickým indexem. Veškeré produkty UNICA CLASSE obsahují specifické nutriční prvky, které podporují správný fyziologický vývoj.

 

PRODUKTOVÁ ŘADA UNICA CLASSE KLADE DŮRAZ NA ROZDÍLNÉ ZVYKY A ŽIVOTNÍ STYL ZVÍŘETE,  a proto v rámci její řady naleznete různé druhy a vy tak můžete vybrat ten, který nejvíce odpovídá potřebám a požadavkům vašeho psa.

DEVELOPMENT -  v období růstu je zvýšený požadavek na vysoce kvalitní bílkoviny a energeticky hodnotné tuky. Vápník musí být ve správném poměru s fosforem, aby byla zajištěna správná mineralizace kostí a zubů. Vitamíny A, B1 a B6 podporují správný vývoj mozku a zraku. 

REGULAR -  pro běžnou aktivitu je dobré doplnit krmivo o vitamín B6 a jód. Přítomnost jódu v potravě je nezbytná pro správný vývoj organismu a je také součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, které zajišťují správné fungování pohybového aparátu a mozku. Vitamín B6 je nezbytný pro správnou funkci červených krvinek.

EQUILIBRUM -  pečuje o trávicí trakt, a to nejen ve smyslu správného trávení potravin, ale také z hlediska správné vstřebávání živin. Obsahuje rohovník, který zvyšuje absorpci a pevnost stolice.

SENSITIVE - je určen pro psy s citlivou kůží a problematickou srstí. Krmivo je obohaceno o vitamín A, biotin, zinek a měď. Tyto prvky zajišťují správnou obnovu buněk kůže a tvorbu pigmentu.

TONIC-HIGH ENERGY - reflektuje vysoký energetický výdej při sportovních aktivitách a vysoké zátěži. Vitamín B5 hraje důležitou roli při využití glukózy a tuků. Vitamíny B9 a B 12 jsou důležité pro červené krvinky. Železo je zásadní pro tvorbu hemoglobinu, který zajišťuje přenos kyslíku do buněk.

LONGEVITY -  dlouhověkost závisí na životním stylu. Omezení kalorického příjmu prodlužuje život psů a snižuje riziko mnoh chorob, včetně diabetu a osteoartrózy. Vitamíny E a C působí jako antioxidanty a selen je obranný prvek proti volným radikálům.

 

PÉČE O KONDICI
Výživový systém zohledňující životní fázi psa a jeho fyziologický stav, stáří a aktivitu.
 
Růst 
Je velmi důležité, aby všechna štěňata, bez ohledu na jejich velikost, získala během růstové fáze výživu nezbytnou pro správný vývoj.
 
Péče 
Po dosažení dospělosti je důležité, aby měli psi dostatek pohybu a kvalitní krmivo pro udržení správné tělesné hmotnosti a dostatku svalové hmoty.
 
Aktivita 
Na druhé straně extrémně aktivní dospělí psi mají zvýšené výživové požadavky, a to především vyšší spotřebu specifických živin, které podporují tělesnou výdrž a správné fungování svalové hmoty.
 
Speciální péče 
Dospělí nebo starší psi všech věkových kategorií mohou požadovat specifický výživový plán, například při nadbytku tělesné hmotnosti.
 
 
ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ KRMIVO
Od superprémiového krmiva se očekává vysoká chutnost. Etickým závazkem Unica Classe je, aby extrémní chutností nebyla ohrožena bezpečnost potravin a kvalita zdraví prospěšných látek v potravě.
 
Bez barviv
Jedinečný smyslový zážitek při konzumaci potravin bez přítomnosti barviv v potravě. Barva granulí je způsobena výhradně přírodními surovinami.
 
Bez aromat 
Vynikající chutnosti krmiva je dosahováno kombinací přírodních surovin a specifickou metodou přípravy.
 
Bez soji
Soja je zcela vyloučena, protože obsahuje kombinaci aminokyselin, které mohou být pro psy nežádoucí a mohou také snižovat chutnost krmiva.

 

ŘADA UNICA CLASSE USPOKOJÍ I PSI S VELMI NÁROČNÝMI POŽADAVKY NA STRAVU!!!

VYZKOUŠEJTE I VY, NYNÍ SE SPECIÁLNÍ ZÁVÁDĚCÍ SLEVOU 15 %

 

 

 

 

Na co si dát letos v létě pozor???
Na co si dát letos v létě pozor???

Suché a parné léto, které jsme zažívali v minulých letech, se letos nekoná.  Tropické teploty, ani rozpálené chodníky, nám těžkou hlavu tentokrát dělat nebudou. Co nás ale letos opravdu potrápí je nebývalé vlhko a s ním spojená zdravotní rizika. Na pořadu dne jsou stále také klíšťata a další obtížný hmyz.

 

SEZNAMTE SE S BABESIÓZOU 

Díky mírné zimě a přetrvávající zvýšené vlhkosti je aktivita klíšťat toto léto enormní. Až 28 % klíšťat je přenašečem některé ze závažných nemocí. V České republice navíc narůstá počet míst s výskytem klíšťat pocházejících z jihu Evropy nebo subsaharské Afriky. Nejčastěji jde o pijáka lužního, který přenáší psí babesiózu . Klíště obecné babesiózu nepřenáší.

K přenosu je třeba, aby klíště bylo přisáté alespoň 48 – 72 hodin. Babesie jsou jednobuněční parazité, kteří parazitují uvnitř červených krvinek. Tam se dělí tak dlouho, dokud krvinka nepraskne. Nemocní psi jsou unavení, slabí, nechtějí žrát. Často mají bledé nebo nažloutlé sliznice, stejně tak jejich moč bývá nápadně tmavá, obvykle žlutooranžové až hnědé barvy. U štěňat a mladých psů bývá průběh obecně těžký.

Rozhodující je včasné zahájení léčby a monitoring zasažených oblastí pijákem lužním. Kontaktujte tedy co nejdříve svého veterinárního lékaře.

 

NA VZESTUPU JE I LEISHMANIÓZA 

Dalším onemocněním importovaným do ČR z tropických oblastí je leishmanióza . Přenašečem je pakomárek z rodu Phlebotomus , podezřelí z přenosu jsou také blechy a piják hnědý . Z domácích zvířat leishmanióza napadá především psa, vyskytnout se může i u koček, u koní se objevuje pouze kožní forma.

Leishmanie parazitují v bílých krvinkách, dostávají se do mízních uzlin, krve, kostní dřeně a následně do celého těla. Přehnaná protilátková odpověď napadeného organismu spouští autoimunitní onemocnění a postihuje různé tkáně, oči, klouby, stěny cév a především ledviny. Příznaky mohou být velmi různé, od chronických zánětů, hubnutí a kožních změn, až po celkové selhání ledvin.

Léčba leishmaniózy je dlouhodobá a nákladná, navíc vede jen k utlumení příznaků, ke skutečnému vyléčení dojde jen málokdy.

Svému mazlíčkovi pomůžeme preventivním použitím antiparazitik, případně vakcinací. Neodmyslitelná je v tomto období také každodenní kontrola přisátých klíšťat v srsti.

 

VLHKO A ZÁNĚTY UŠÍ 

Typickým letním problémem u psů jsou záněty uší - otitidy . Rybníky a jezírka lákají v letním období k ochlazování . Zánět uší může letos potrápit i ty psy, kteří plavání neholdují, a to díky zvýšené celkové vlhkosti ovzduší.

S bolavým uchem nejčastěji bojují kokři a jiná plemena s velkýma povislýma ušima. Na záněty trpí také plemena s chlupatým zvukovodem – španělé, někteří teriéři a pudli. Zánět je častý také u milovníků koupání (labradoři, retrieveři).

Nápadné by nám mělo být časté třepání hlavou, škrábání za uchem či náklon hlavy.

Rozhodně se nepokoušejte čistit psovi uši vatovou tyčinkou určenou pro lidi! Pomoc vyhledejte u veterinárního lékaře, s akutním zánětem si totiž nejlépe poradí antibiotika.

 

POZOR NA OSINY

Záněty uší se často mohou komplikovat přítomností cizího tělesa -  tzv. osiny . Osina je obecné označení, které se používá u několika druhů divokých trav. Jak rostlina vysychá, její klásek se rozpadá na jednotlivé štětiny. Každá štětina je pokryta nekonečným počtem mikroskopických hrotů, které jsou schopny se zachytit na zvířecí srsti. Po zapíchnutí do těla se vždy pohybuje směrem vpřed, nikdy zpět.

Nejčastěji se osina zapíchne do meziprstí, vnikne do ucha či oka . Příznaky se proto liší podle místa zasažení. Můžeme pozorovat výtok z ucha, oka, šilhání, třepání hlavou, ale i lízání tlapek, kulhání a otoky. Pokud pozorujete u svého mazlíčka kýchání, dušnost nebo výtok z nosu, mohlo dojít dokonce k vdechnutí osiny!

Pečlivě zkontrolujte obličej a uši psa, nezapomeňte se podívat do úst. Prohlédněte tlapky – zejména mezi prsty. Použijte pinzetu k odstranění všech osin. Pamatujte si, že osina nevyjde ven sama od sebe! Mohou se zavrtat velmi hluboko, prakticky kamkoliv do těla! Pokud je osina hluboko, nebo je-li oblast kolem ní červená nebo oteklá, okamžitě kontaktujte svého veterináře.

 

Skoro by to mohlo vypadat, že Vás chceme odradit od výletů do přírody výčtem všech možných nebezpečí číhajících za každým rohem. To bychom ale neradi, pobyt na čerstvém vzduchu pozvedne náladu a prospěje všem živým tvorům, bez ohledu na počet končetin! Důležité je ale nepodcenit přípravu a vědět jak se zachovat v případě, že nějaký problém nastane. Přejeme Všem krásné a dobrodružné léto!!!

Příchod štěněte do nového domova
Příchod štěněte do nového domova

Pro štěně znamená příchod do nového domova velkou životní změnu. Ocitne se poprvé bez matky i bez sourozenců, kteří pro něj až dosud tvořili jediný, jemu známý svět.

Nejvhodnější věk pro příchod štěněte do nové rodiny je po osmém týdnu věku, kdy je dokončen celý laktační proces, který mu do budoucna zajistí správný tělesný i imunitní vývoj.

 

První den i noc

Ideální  je přinést si štěně domů ráno, aby mělo čas si zvyknout na nové prostředí před příchodem noci, která by mu mohla způsobit strach a úzkost. Nechme ho, aby si prozkoumalo své okolí a aby ho pod naším dohledem svobodně poznávalo.

Během prvních nocí bude pravděpodobně neklidné a nenechá Vás vyspat. Abyste tomu předešli, ukažte mu ihned po příchodu do nového domova místo, kde bude spát (vystlaný košík nebo psí matraci). Místo by mělo být teplé, bez průvanu a mimo průchozí zóny, nejlépe takovém, odkud na Váš uvidí a bude se cítit v bezpečí. Do košíku mu pod deku na noc dejte natahovací budík a ohřívací láhev, které mu budou simulovat srdeční tep a teplo matky a sourozenců.

Štěně by mělo mít dvě misky (jednu na jídlo a druhou na vodu). Měly by být těžké a mělké, aby je štěně nepřevrhlo a získalo snadný přístup k jejich obsahu.

Respektujte soukromí a místo Vašeho štěněte. Nepřibližujte se v neočekávanou chvíli a nedotýkejte se ho, pokud o Vás neví. Nechte ho, aby k vám přišlo samo.

 

Hračky

Hračky jsou důležitou součástí vývoje štěněte. Usnadňují utváření chrupu a stabilizují jeho charakter. Měly by být bezpečné a kvalitní, aby se z nich neodlučovala tělíska, která by mohla poškodit jeho trávicí soustavu. Je důležité volit velikost hraček úměrně k velikosti štěněte a jeho temperamentu.

 

Výživa vašeho štěněte

Hodnotná, vyrovnaná a výživná strava je základním pilířem správného růstu a vývoje. Výživa musí odpovídat věku, plemeni a aktivitě štěněte, a to jak složením, tak i množstvím. Dávat mu příliš mnoho stravy je stejně špatné jako mu jí dávat málo. V prvním případě bychom štěněti způsobili zažívací obtíže a nemoci jako obezita nebo cukrovka, v druhém zase možné  poruchy ve vývoji.

Přechod od mateřského mléka k pevné stravě musí být postupný, přičemž doba kombinace obou typů stravování by měla trvat jeden až dva týdny. Štěně tak získá dostatek času k dozrání trávicí soustavy, jež umožní správné vstřebávání živin.

Do šestého měsíce by denní dávka krmiva měla být rozdělena do tří porcí, protože žaludek ještě není dost objemný, aby pojal a strávil najednou potravu potřebnou pro celý den.

Od šestého do devátého měsíce stačí dvě porce denně.

Je třeba zavést stravovací režim a ten je nutné dodržovat s maximální přesností, aby nedocházelo k neustálému loudění jídla v kteroukoli denní dobu. Štěněti dáme čtvrt hodiny na to, aby se najedlo, a pokud nedojí, zbytek jídla odstraníme.

 

Péče o štěně a jeho hygiena

Koupání a srst

S koupáním se nemá začínat před dovršením šestého měsíce věku, kdy je dokončen očkovací kalendář a štěně již získalo dostatečnou imunitu. Do té doby se v akutních případech užívá pěna na suché mytí a srst se často vyčesává.  Pokud má štěně srst krátkou, stačí ho vyčesat jednou za týden či čtrnáct dní, pokud je dlouhosrstý, bude potřebovat vyčesat denně, aby byla jeho srst dobře udržovaná.

Drápy

Neustálý růst drápů je vyvážen jejich přirozeným opotřebováváním , jehož míra záleží na tom, v jakém prostředí štěně žije. Ve městě je možnost obrušování drápků menší než na venkově, kde má štěně více  příležitostí si drápky přirozeně obrousit. Pokud přirozené opotřebení není dostatečné, musí se štěněti drápky stříhat.

Uši

Ze slechů a uší se pravidelně čistí sekrece vznikající uvnitř ucha. Čištění se provádí pomocí gázy a do uší se nevkládají žádné cizorodé předměty jako např. ušní tyčinky, neboť by mohly poškodit sluchové ústrojí. Pokud by bylo nutné sluch pročistit důkladněji, dají se použít ušní kapky k tomu určené.

Chrup

Odpovídající výživou, pravidelným čištěním zubů a používáním dentálních pomůcek zamezíme vzniku zubního kazu či ztrátu některého ze zubů.

 

 

 

 

 

 

IRONpet - přírodní superstrava pro vašeho mazlíčka
IRONpet - přírodní superstrava pro vašeho mazlíčka

Přejete si mít doma zdravého a silného čtyřnohého kamaráda? Při vytváření krmiva IRONpet  jsme se nechali inspirovat náročnou sportovní soutěží IRONMAN , u nás známou jako Železný muž.   Neodmyslitelnou součástí přípravy každého Železného muže je totiž zejména vyvážený jídelníček!

 

Jeho síla, vytrvalost a rychlost přímo vychází z kvalitní přírodní stravy, která má komplexní složení a nezatěžuje trávení.

 

Na základě našich dlouholetých zkušeností s výživou psů jsme vyvinuli chutné krmivo složené z kvalitních bílkovin a lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s prospěšnými tuky. Krmivo je obohacené o vitamíny , minerální látky a doplněné o komplex bylin pro zdraví.

 

Originální receptura krmiva IRONpet obsahuje:

MONOPROTEIN

Jako jediný zdroj živočišných bílkovin s vyváženým poměrem bílkovin a tuku je použito krocaní, hovězí nebo jehněčí maso . V masových konzervách je maso obsaženo ve formě hrubě mletých kusů. Tím je zajištěna snadnější stravitelnost a velmi dobrá vstřebatelnost živin . Monoproteinová strava výrazně snižuje riziko vzniku intolerancí a potravinových alergií a zaručeně nechá v klidu i ta nejcitlivější bříška! Krmivo neobsahuje kuřecí maso !

 

KVALITNÍ VLÁKNINU

V granulích je zdrojem zdraví prospěšné vlákniny hrách , který má nízký glykemický index. Napomáhá trávení a obsahuje cennou kombinaci vitaminů skupiny B a minerálních látek jako je fosfor, draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou pro správnou funkci srdce a imunitního systému . Dalšími zdroji vlákniny a antioxidantů jsou v krmivu obsažená řepná vláknina a lněné semínko .

 

BEZLEPKOVÉ OBILOVINY

Suché krmivo neobsahuje žádné alergeny, jako je pšenice, kukuřice nebo sója! Zdrojem snadno stravitelných sacharidů je rýže bohatá na vitamíny a minerální látky. Obsahuje vápník, fosfor a železo, vitaminy B1, B2, B3 a vitamín D. Pro zajištění kvalitní srsti , dobrého stavu kůže a na podporu zraku a trávení .

 

GLUKOSAMIN A CHONDROITIN

Pro kloubní výživu jsou přidány hydrolyzované skořápky korýšů a extrakt z chrupavek . Stimulují tvorbu kolagenu a zajišťují tak správný vývoj a fungování kloubů po celý život. Současně působí jako prevence či terapie zánětů .

 

OMEGA 3 A 6 MASTNÉ KYSELINY VE VYVÁŽENÉM POMĚRU

V konzervách přidaný lněný olej i olej světlice barvířské působí jako antioxidanty. Napomáhají rozvoji mozku , udržují v optimální kondici kardiovaskulární systém a současně pečují o srst . Suché krmivo obsahuje jako kvalitní zdroj energie kuřecí tuk , ten působí pozitivně na obnovu tkání v organismu, posiluje svaly a navozuje pocit sytosti .

 

PŘÍRODNÍ ANTIOXIDANTY A KONZERVANTY

Krmivo má 100% přírodní složení. K dobrému trávení a detoxikaci přispívá Yucca schidigera - rostlina obsahující saponin. Ten účinkuje v organismu jako přírodní mýdlo. Č istí trávicí soustavu a játra a tím napomáhá snižování cholesterolu v krvi .

 

CELÁ VEJCE

Jejich hlavním benefitem je vysoká výživová hodnota a obsah nenasycených mastných kyselin. Jsou také významným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, D a karotenů. Z minerálních látek obsahují vápník, hořčík, fosfor a dobře využitelné železo. Mají pozitivní vliv na dobrou funkci imunitního systému . Podporují zdraví kostí a růst svalů .

 

České superprémiové krmivo IRONpet obsahuje čerstvé regionální potraviny z Jižní Moravy.

Je hypoalergenní, snadno stravitelné a vhodné i pro psy s citlivým trávením.

 

Díky unikátnímu kompletnímu krmivu IRONpet můžete mít doma „železného mazlíčka“ i Vy!

Dovolte svému psovi prožít plnohodnotný život a stát se pravým superhrdinou vašich všedních dnů…

 

 

Ironpet krmivo

Alzheimer u psa
Alzheimer u psa

Přišlo Vám někdy podivné, jak se Váš pes chová? Stává se, že najednou stojí v rohu místnosti, štěká na Vás jako na cizího nebo vypadá zmatený? Mysleli jste si, že se Alzheimer týká jen lidí? Pojďme se spolu podívat na to, co je kognitivní dysfunkce psů (CCD).

Psi stárnou stejně jako lidé. Fyzickou stránku stárnutí je možné vidět a lze ji řešit. Ale mozek je dobře skrytý a odhalit jeho špatné fungování už tak snadné není. Chování psa Vám napoví, že se uvnitř něco děje. Na pohled zdravý jedinec se může začít chovat velmi nepochopitelně a zvláštně. Začne to velmi nenápadně. Pes je podrážděný, pomalý, mírně zmatený. V pokročilejším stupni následuje například močení doma, nezvladatelná podrážděnost nebo se pes prostě ztratí na procházce a nenajde cestu zpátky k Vám. Často se také stává, že se velmi klidný pes začne projevovat zvukově a bezdůvodně štěká.

Za to celé může stárnutí mozku, ukládání bílkoviny v něm a jeho postupné zhoršené fungování, které nastává zpravidla po 11. roce stáří psa, někdy i dříve.  Okolo 16. roku už je toto onemocnění naprosto běžné u většiny psů .

Co s tím? Doufat, že se to Vašeho psa týkat nebude, je zbytečné. Lepší je tomu předcházet a to stejně jako u lidí. Nedá se očekávat, že se onemocnění psovi vyhne úplně, ale oddálit a zmírnit potíže lze . Pomůže zejména vhodná strava a procvičování mozku už během aktivní fáze života. Dobré je také aktivní vnímání chování.  Často se stává, že prvotní příznaky na čas odezní, majitele to uklidní, že o nic nešlo a nemoc se nepozorovaně rozvine až do obtížně zvladatelného stadia.

Vhodná opatření:

1) Vitamíny

Už okolo 8. roku je vhodné zařadit vitamínové doplňky , které podporují dobré fungování mozku.  Jsou to zejména omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a zvýšený příjem vitamínů. Některé z nich jsou obsaženy také v krmivech pro starší psy , některé je vhodné doplnit i samostatně.

2) Hry

Co můžete udělat velmi snadno a Vašemu psovi to pomůže, jsou společné hry . Rozvíjí se tím psův mozek, stráví s Vámi společné příjemné chvíle a bude se cítit bezpečně a šťastně. Můžete mu třeba oblíbené pamlsky různě schovat a nechat ho, ať je hledá. Může hledat taky přímo Vás, schované na procházce za stromem. Existují hračky , které se zaměřují přímo na rozvoj mozku psů , stačí jen pohledat. 

3) Léčba

V případě, kdy není jiná možnost, nasazuje se léčba pomocí medikace od veterináře. Mějte ale na paměti, že léčba z Vašeho psa neudělá mladíka. Jen zmírní projevy, pomůže mu od největší zmatenosti a od výkyvů nálad, které mohou být s věkem čím dál častější.

Na co si dát pozor:

Velmi důležité je, abyste vždy brali ohled na momentální stav psa . Je jasné, že pokud je už starší, zlobí ho klouby a trpí bolestmi, nebudete ho nutit aportovat, běhat po hrbolatém terénu. Stejně tak nebudete zmateného psa točit kolem dokola nebo se mu někde schovávat uprostřed lesa. Taková hra by měla naopak velmi negativní dopad a kromě zdraví by to odnesla také psychika a vzájemná důvěra by mohla být velmi pošramocena.

O kognitivní dysfunkcí psů se toho lze dočíst velmi mnoho. Touto problematikou se zabývá například stránka http://starnouci-pes.cz/, kde kromě nápadů na hry a spousty informací, naleznete také test , podle kterého můžete pomoci diagnostikovat, zda se CCD týká také Vašeho psa.

Ať už se Vašeho psa týká jen první stádium, nebo pokročilý stav, vždy mějte na paměti, že láskyplná péče a Vaše blízkost jsou pro něj vším a trestat jej za ztrátu poslušnosti může mít negativní dopad na jeho psychický stav (a také se bude míjet účinkem).

Přejeme Vám, ať je Váš pes co nejdéle fit a v dobré fyzické i psychické kondici.

Kočka nežere: Mlsnost nebo nechutenství?
Kočka nežere: Mlsnost nebo nechutenství?

Má vaše kočka problém s žrádlem? Může se jednat o prostou mlsnost, ale také o nechutenství, které mívá až fatální důsledky. Společně se podíváme na problematiku hůře krmitelných koček a představíme si možné problémy a jejich řešení.

 

Kočičí výsada

Kočka si umí postavit hlavu takovým způsobem, že hladovění u ní může skončit fatálně. Ochucení granulí, které kočka nechce žrát, oblíbenou masovou konzervou, v lepším případě skončí tím, že z granulí olíže to co jí chutná a zbytek nechá v misce. Vždy je potřeba odlišit od přírody mlsnou kočku od kočky, která ztratila chuť k jídlu z nějakého vážného důvodu.

 

Možné příčiny ztráty chutě k jídlu

1. Stěhovaní, příchod nového člena do rodiny

Změna v jakémkoliv smyslu může zapříčinit, že vaše kočka ztratí chuť k jídlu . Kočky jsou od přírody konzervativní tvorové, kteří nemají rádi změny. Mezi nejčastější změny, kterým je kočka vystavována, patří stěhování, příchod nové kočky do rodiny, narození potomka majitelům nebo změna v uspořádání kočičích věcí.

Ano, i tahle, z našeho pohledu banalita, může zapříčinit, že se vaše kočka nepohrne k jídlu. Pokud se chystáte provést nějaké změny, doporučuji vám je aplikovat pozvolna. Například během stěhování je vhodné brát kočku s sebou do nového bytu, aby měla možnost si postupně přivyknout na nové prostředí.

Platí, že mladé kočky se se změnou vypořádávají snadněji než ty starší. Kočce v období změn podávejte její oblíbenou stravu a věnujte ji více pozornosti. Uvědomte si, že někdy trvá i pár měsíců než se kočka vyrovná s novou situací. Po této době by se vše mělo vrátit do normálu.

 

2. Zdravotní potíže

Mezi nejčastější zdravotní komplikace, které stojí za ztrátou chuti k jídlu, patří záněty močového měchýře a záněty dásní. Samozřejmě ztráta chuti bývá prvotním příznakem u většiny onemocnění a při podezření, že je kočka nemocná, bychom ji měli ihned vzít k veterinárnímu lékaři, aby případné onemocnění potvrdil, nebo vyloučil.

Zánět dásní je u koček velmi častým a opomíjeným onemocněním. Bohužel jsem se už mnohokrát setkala s tím, že majitelé měli podezření na zánět dásní u své kočky. Vzali ji k veterináři s tím, že nechce žrát, že se jim nelíbí barva dásní. Kočka byla mladá, čerstvě přezubila a veterináře neměla v lásce. Vše dalo dohromady závěr, že kočka je v pořádku a za ztrátou chutě a preferování pouze mokrého krmiva stojí hormonální změny, které jsou v tomto věku zcela běžné. Zánět dásní se neléčil a kvůli tomu muselo později dojít k vytrhání všech zubů u kočky. Dobrou zprávou pro majitele nemocných koček je, že po vyléčení se kočkám vrací chuť k jídlu.

3. Období říje

Říje (mrouskání) může být také důvodem, proč má kočka sníženou chuť k jídlu. Ačkoliv říji mají jen kočky, týká se tohle období i samců. Kocour dokáže vycítit kočku v říji na poměrně velkou vzdálenost a jeho touha po páření může ovlivňovat jeho chuť k jídlu. Během krytí a několik dní po krytí může mít kočka i kocour sníženou chuť k jídlu. Apetit se vrátí s koncem říje. Vzhledem k tomu, že období říje je vysilující pro obě pohlaví, je vhodné zvážit kastraci.

 

Co platí na mlsné kočky

I když je kočka zdravá, neprošla žádnými změnami a přesto má sníženou chuť k jídlu, nezoufejte, kočky jsou od přírody mlsná stvoření . Jak tedy jim i sobě zpříjemnit krmení?

  1. Ujistěte se, že misky na krmení jsou čisté a v dostatečné vzdálenosti od kočičí toalety, na nerušeném místě . Je vhodné, aby v blízkosti misek s krmivem nebyla ani miska s vodou.
  2. Kočce podávejte potravu o pokojové teplotě nebo o něco teplejší do zhruba 37°C. Teplejší potrava je voňavější a tím pro kočku lákavější.
  3. Kočce nabízejte raději menší porce a častěji, než jednu velkou porci za den.
  4. Nedojedenou kapsičku ani konzervu nenechávejte tzv. na potom . Potrava nepříjemně oschne a po delší době se v ní začnou množit bakterie.
  5. Od kotěcího věku nabízíme kočce pestrou stravu v podobě syrového přemraženého masa, různých druhů konzerv, kapsiček a kvalitních granulí.

V případě, že máte doma mlsnou kočku, můžeme vám doporučit krmivo OPTIMAnova Cat Exquisite, které bylo vyvinuto tak, aby zachutnalo i té nejvybíravější kočce. Navíc se jedná o krmivo nejvyšší kvality s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Za dobu působení na trhu s krmivy se díky OPTIMAnova Cat z mlsných vybíravých koček stali velcí jedlíci.

Teplejší krmivo více voní, pro mlsnou kočku může být přitažlivější.

Fotografie pochází z archivu fotografky: Ivka Popovská Kinclová

IRONPET - PŘÍRODNÍ ČESKÉ SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO BEZ OBSAHU LEPKU A KUŘECÍHO MASA
IRONPET - PŘÍRODNÍ ČESKÉ SUPERPRÉMIOVÉ KRMIVO BEZ OBSAHU LEPKU A KUŘECÍHO MASA

Logo IRONpet

Při vytváření značky IRONpet pro nás byla velkou inspirací drsná sportovní soutěž IRONMAN, u nás známá jako Železný muž. Sportovci, kteří se účastní závodu IRONMAN (Železný muž) musí mít vytrvalost, sílu a rychlost. Závody IRONMAN jsou velmi náročné vytrvalostní závody (odnož triatlonu), při kterých je prověřena fyzická i psychická odolnost každého jedince. Ten, kdo se chce titulem  IRONMAN  pyšnit, musí uplavat 3,86 km, ujet 180,25 km na kole a uběhnout maraton (42,2 km). Závod, v neskutečném limitu 17 hodin, tak zvládnou opravdu jen ti nejvíce odolní. Je tedy jasné, že hlavními vlastnostmi účastníků závodu jsou: vytrvalost, síla, rychlost. K dobrému výsledku nepochybně potřebují také pevné ZDRAVÍ.

Diagram IRONpet

IRONman, tedy „železný muž“, ať ten reálný nebo filmový, je lidský superhrdina, ale chyběl mu zvířecí parťák. Zdravý, vytrvalý, silný a rychlý „železný mazlíček“ – IRONpet. Jako správný pes, superhrdina, musí dbát na výživu. Základem jsou bílkoviny, lehce stravitelné sacharidy, zdravé tuky a v neposlední řadě také vitamíny. Takto sestavený jídelníček se stal základní inspirací pro sestavení superprémiového krmiva čtyřnohých šampionů.

Krmivo IRONpet bylo vyvinuto na základě naší téměř čtvrt století dlouhé zkušenosti s výživou psů. Receptury byly sestaveny podle nejnovějších nutričních trendů s důrazem na maximální stravitelnost a chutnost. Většina čerstvých surovin pochází z regionu Jižní Morava .

Suché krmivo IRONpet

IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou  maso   z krocana  nebo  hovězí maso Hrášek , zdroj zdraví prospěšné vlákniny, podporuje imunitu a správnou funkci srdce, má nízký glykemický index. Obsahuje rýži – obilovinu bohatou na řadu vitamínů a minerálů. Neobsahuje žádné alergeny, jako je pšenice, kukuřice nebo soja. Pro výživu kloubního aparátu jsou přidány   hydrolyzované skořápky korýšů  (zdroj glukosaminu) a  extrakt z chrupavek  (zdroj chondroitinu). Díky obsahu esenciálních mastných kyselin pečuje o srst, kardiovaskulární systém a rozvoj mozku a působí jako prevence před řadou onemocnění. K dobrému trávení přispívá  yucca schidigera , která čistí trávicí soustavu a snižuje cholesterol v krvi. Obsahuje pouze přírodní konzervanty a antioxidanty.

Na přání zákazníků jsme nově zařadili do sortimentu také IRONpet BEEF mini adult, který dosud chyběl. Nyní je na 12kg balení zaváděcí akce 2+1 zdarma.

Mokré krmivo IRONpet

Mokré krmivo IRONpet je vyrobeno z 100% přírodních ingrediencí. Obsahuje pouze jediný zdroj živočišných bílkovin (monoprotein) ve formě hrubě mletých kusů, což zajišťuje snadnou stravitelnost a vstřebatelnost živin. Krmivo neobsahuje obiloviny ani soju, je tedy bezlepkové, hypoalergenní a snadno stravitelné i pro psy s citlivým trávením. Přidaný olej (lněný nebo ze světlice barvířské) je cenným zdrojem omega 3 a 6 esenciálních mastných kyselin, kromě péče o srst psa působí také jako důležité přírodní antioxidanty. Přidané minerály a vitamíny podporují zdraví psa. Zvolené druhy – krůtí, hovězí a jehněčí se skvěle doplňují se suchým krmivem IRONpet.

koláž IRONpet komplet

Kost - důležitý doplněk psího jídelníčku
Kost - důležitý doplněk psího jídelníčku

Okusování kostí je pro psy zábava, při které si posílí žvýkací svaly a odstraní zubní plak ze zubů. Říká se, že kost je pro psa nejúčinnější zubní kartáček. Mnozí majitelé psům kosti ovšem nezkrmují kvůli obavám z roztříštění kosti na ostré úlomky, které by mohli například poškodit střevo a ohrozit psa na životě.  

Odolnost šunkových kostí Mediterranean Natural potvrdil výzkum

Španělská společnost Mediterranean Natural, která se soustředí především na produkci pamlsků pro psy a kočky oslovila odborníky z univerzity v Murcii, aby otestovali jejich přírodní produkt Ham Bones - šunkové kosti a objektivně zhodnotili riziko štěpení tedy jejich bezpečnost pro psy.

Výzkumná skupina (El Equipo de Investigación en Nutrición del Departamento de Fisiología de la Universidad de Murcia) pro výživu provedla studii, která hodnotila odolnost kostí za působení tlaku a síly při stisku čelisti psa. Síla stisku čelisti je podmíněna rasou, velikostí, věkem, pohlavím a morfologií hlavy psa. Důležitou roli hraje i nálada psa a jeho případný výcvik. Psi, kteří se věnují obranářskému výcviku mívají silnější zákus než zástupci stejného plemene bez výcviku.

V analýze se vycházelo z již známých hodnot BFQ vědecké studie National Geographic. BFQ (Bite Force Quotient) je kvocient, který zohledňuje sílu stisku zvířete ve vztahu k jeho hmotnosti. Šunkové kosti Ham Bones byly vystaveny působení těchto sil, aby bylo zjištěno, jaké síle mohou být vystaveny, aniž by došlo k jejich roztříštění. Na základě této studie byl zohledněn výrobní proces a vzniklo doporučení o vhodnosti daného typu kosti pro konkrétní váhovou kategorii psa tak, aby bylo dosaženo minimálního rizika roztříštění kostí.

 

Tabulka zobrazuje měřené hodnoty BFQ (Bite Force Quotient) u vybraných plemen. Pro srovnání je síla stisku hyen podle BFQ 143,8 kg.

Plemeno psa

BFQ (uveden v kg)

Anglický mastif

252,2

Československý vlčák

184,2

Rotvajler

148,8

Americký buldok

138,3

Německý ovčák

108,0

Americký pitbulteriér

106,6

Holandský ovčák

101,6

Belgický ovčák malinois

  88,5

 

Ryze přírodní pamlsek

Společnost Mediterranean Natural používá k výrobě Ham Bones pouze kosti španělského původu. Jejich dodavatelé jsou uznávaní odborníci na zpracování potravin určených pro lidskou spotřebu. Při výrobě pamlsků pro zvířata jsou kladeny vysoké nároky na komplexní kontrolu vstupních surovin a získaného produktu. Prioritou španělského výrobce je produkce přírodních, přirozených, výživných a bezpečných pamlsků pro psy a kočky.

Přírodní pochoutka pro psy Ham Bones - šunkové kosti prochází procesem sušení. Díky tomu si kosti zachovávají odolnost vůči roztříštění a veškeré nutriční vlastnosti. Oproti sušeným kostem, mohou být vařené kosti pro psa nebezpečné. Vařením se mění jejich struktura. Kost je křehká, může se lámat a je hůře stravitelná. V tom lepším případě způsobí vařená kost psovi pouze zácpu.   

Mějte na paměti, že Ham Bones - šunkové kosti jsou přírodní produkt, který by měl být vždy podáván psovi pod dohledem dospělé osoby. Pes by nikdy neměl dostat kost menší než je jeho tlama. V nabídce najdete vhodné kosti pro všechna plemena psů. Svou kost si tak může vychutnat čivava i doga.

O kočičích potřebách – povídání o kočkách s paní Hanou Kosteleckou Šulcovou
O kočičích potřebách – povídání o kočkách s paní Hanou Kosteleckou Šulcovou

Kočky jsou úžasná stvoření. Umí být samotářské a svéhlavé, bývají přátelské, mazlivé i hravé a po několik tisíciletí jsou nedílnou součástí života lidí. Dříve se uplatňovali spíše jako lovci hlodavců, dnes patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Díky šlechtění si zájemci o chov kočky mohou vybírat z celé řady plemen, která se liší velikostí a stavbou těla, barvou a kvalitou srsti, ale především povahovými rysy. Ať už si vyberete jakékoliv plemeno, každá kočka potřebuje láskyplnou a kvalitní péči, aby prožila dlouhý a spokojený život.

O kočkách a úskalí chovu ví své i zkušená chovatelka koček Hana Kostelecká Šulcová, která se svému koníčku věnuje 38 let. Za tu dobu získala cenné zkušenosti, o které se ráda dělí se zájemci o koťátko z její chovatelské stanice koček, členy specializované organizace Českého svazu chovatelů koček, ve které je od jejího vzniku jednatelkou a vůbec se všemi, co ji o radu požádají. I my jsme se za touto milou “kočičí mámou” vydali, abychom zjistili, jak co nejlépe pečovat o kočku.

Kvalitní strava ovlivňuje kondici zvířete

Optimanova Cat - holistické krmivo pro kočkyPodle paní Hany je pro kočku naprosto zásadní kvalitní strava, která odráží fyzickou i psychickou kondici zvířete. “Kočky jsou od přírody vybíravé a jen tak něco jim nechutná,” upozorňuje nás chovatelka a dodává, že kočky jsou od přírody masožravci a tomu by mělo odpovídat námi zvolené krmivo a vůně masa spolehlivě přiláká každou kočku. Proto by náš výběr měl padnout na krmivo, které z větší části obsahuje bílkoviny živočišného původu (masová složka v granulovaném krmivu by měla dosahovat minimálně 70%, v případě mokrého krmiva 80% a více) a omezené množství sacharidůAmanova - Bio konzervy a kapsičky - kočka (maximálně do 20%). Ideální volbou jsou průmyslově vyráběná tzv. monoproteinová krmiva, která obsahují pouze jeden zdroj živočišného proteinu tedy potencionálního alergenu pro kočku. “Do jídelníčku naší kočky je vhodné zařadit i přemražené syrové maso, které některé kočky doslova žerou,” říká paní Hana a pokračuje tím, že za roky, co se věnuje chovu koček, se trh s krmivy zásadně změnil. Výrobci krmiv dnes vnímají kočky jako zákaznice, které mají jisté výživové nároky a podle nich připravují své receptury krmiv. “Mé kočky si oblíbily španělského výrobce, který ve své řadě pro kočky nabízí nejen suchá, ale i mokrá krmiva, která se perfektně doplňují,” uzavírá chovatelka část o výživě koček.

 

Jedinečné stelivo z tofu

Splachovatelné stelivo z tofuPo kvalitní stravě je kočičí toaleta tou nejdůležitější věcí, kterou musí chovatel vybrat a pořídit. “Kočky neřeší barvu ani tvar toalety, snadno si přivyknou na jinou značku i typ steliva. Požadují však, aby byl jejich záchodek stále čistý a suchý. Proto existuje pravidlo, které říká, že počet toalet se rovná počtu koček plus jedna,” vysvětluje nám chovatelka. Tohle pravidlo je například v případě malého bytu nerealizovatelné. A tak se musíme spolehnout na stelivo. Podle paní Hany musí být stelivo pro kočky především bezpečné, zdravotně nezávadné, přírodní. Mělo by perfektně absorbovat tekutinu, protože jen tak bude dobře pohlcovat i zápach. Když se stelivo minimálně vynáší ze záchodku, dlouho vydrží a je málo prašné, to pak oceníme především my lidé. “Donedávna jsem si myslela, že tofu je jen k jídlu,” směje se chovatelka,” ale osvědčilo se nám i jako výborné stelivo pro naši početnou, zhýčkanou kočičí smečku.” Stelivo vyrobené z tofu splňuje nejenom výše uvedené, ale dá se i pohodlně likvidovat spláchnutím do toalety a jedno balení vydrží kočce zhruba 4 týdny.

 

Nerušený odpočinek

Pelíšek, kukaň, skrýš, úkryt, kočkaŠkrabadlo a pelíšeky pro kočky jsou další nezbytnosti, bez kterých se kočka neobejde. “Pořízením škrabadla ochráníte nábytek. Škrabadla se dnes dají pořídit opravdu nejrůznější - velká, malá, designová, drahá i cenově dostupná. Vybírejte takové, co se vám vejde do bytu a bude stabilní,” radí paní Hana. Kočky rády odpočívají na různých místech jako jsou například police knihoven, na skříních i uvnitř skříní nebo pod závěsy. “Kočky vyhledávají místa, kde se mohou ukrýt a nerušeně odpočívat dlouhé hodiny. Je tedy přínosem mít škrabadlo s vyvýšenou poličkou, na které se dá lenošit. Vhodné je pořídit i tzv. kukaň,” doporučuje chovatelka. Kukaň je velmi oblíbená forma pelíšku nebo spíše úkrytu pro kočku. Je to vlastně uzavřený pelíšek, ve kterém je otvor pro vstup. Podle paní Hany se při nákupu nemáme nechat odradit zdánlivě menší velikostí. “Kočky se rády choulí v malém prostoru a pokud se zatouží rozvalovat, bez větších rozpaků obsadí náš gauč, postel nebo dokonce celý dům,” varuje chovatelka koček, která o tom ví své.

 

Hraní, mazlení a péče o srst jsou další činnosti, kterým se musíme věnovat, aby naše kočka měla spokojený život. “Každé plemeno má své nároky na péči o srst. Plemena polo a dlouhosrstých koček bývají náročná na údržbu srsti a například s nástupem jara nedáte kartáč z ruky. Krátkosrsté kočky jsou v tomto ohledu výrazně méně náročné. Stejně tak jsou kočky, které si nerady hrají a oproti tomu jiné milují běhání za míčky, cupování myšek plněných šantou kočičí a nebo lovení hraček upevněních na prutech. Ať už je vaše kočka jakákoliv potřebuje hlavně vaši láskyplnou péči, protože jen s ní bude skutečně spokojená,” uzavírá povídání o kočkách paní Hana Kostelecká Šulcová.

 

/seznamapi/postdata