B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2018 březen

O kočičích potřebách – povídání o kočkách s paní Hanou Kosteleckou Šulcovou
O kočičích potřebách – povídání o kočkách s paní Hanou Kosteleckou Šulcovou

Kočky jsou úžasná stvoření. Umí být samotářské a svéhlavé, bývají přátelské, mazlivé i hravé a po několik tisíciletí jsou nedílnou součástí života lidí. Dříve se uplatňovali spíše jako lovci hlodavců, dnes patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Díky šlechtění si zájemci o chov kočky mohou vybírat z celé řady plemen, která se liší velikostí a stavbou těla, barvou a kvalitou srsti, ale především povahovými rysy. Ať už si vyberete jakékoliv plemeno, každá kočka potřebuje láskyplnou a kvalitní péči, aby prožila dlouhý a spokojený život.

O kočkách a úskalí chovu ví své i zkušená chovatelka koček Hana Kostelecká Šulcová, která se svému koníčku věnuje 38 let. Za tu dobu získala cenné zkušenosti, o které se ráda dělí se zájemci o koťátko z její chovatelské stanice koček, členy specializované organizace Českého svazu chovatelů koček, ve které je od jejího vzniku jednatelkou a vůbec se všemi, co ji o radu požádají. I my jsme se za touto milou “kočičí mámou” vydali, abychom zjistili, jak co nejlépe pečovat o kočku.

Kvalitní strava ovlivňuje kondici zvířete

Optimanova Cat - holistické krmivo pro kočkyPodle paní Hany je pro kočku naprosto zásadní kvalitní strava, která odráží fyzickou i psychickou kondici zvířete. “Kočky jsou od přírody vybíravé a jen tak něco jim nechutná,” upozorňuje nás chovatelka a dodává, že kočky jsou od přírody masožravci a tomu by mělo odpovídat námi zvolené krmivo a vůně masa spolehlivě přiláká každou kočku. Proto by náš výběr měl padnout na krmivo, které z větší části obsahuje bílkoviny živočišného původu (masová složka v granulovaném krmivu by měla dosahovat minimálně 70%, v případě mokrého krmiva 80% a více) a omezené množství sacharidůAmanova - Bio konzervy a kapsičky - kočka (maximálně do 20%). Ideální volbou jsou průmyslově vyráběná tzv. monoproteinová krmiva, která obsahují pouze jeden zdroj živočišného proteinu tedy potencionálního alergenu pro kočku. “Do jídelníčku naší kočky je vhodné zařadit i přemražené syrové maso, které některé kočky doslova žerou,” říká paní Hana a pokračuje tím, že za roky, co se věnuje chovu koček, se trh s krmivy zásadně změnil. Výrobci krmiv dnes vnímají kočky jako zákaznice, které mají jisté výživové nároky a podle nich připravují své receptury krmiv. “Mé kočky si oblíbily španělského výrobce, který ve své řadě pro kočky nabízí nejen suchá, ale i mokrá krmiva, která se perfektně doplňují,” uzavírá chovatelka část o výživě koček.

 

Jedinečné stelivo z tofu

Splachovatelné stelivo z tofuPo kvalitní stravě je kočičí toaleta tou nejdůležitější věcí, kterou musí chovatel vybrat a pořídit. “Kočky neřeší barvu ani tvar toalety, snadno si přivyknou na jinou značku i typ steliva. Požadují však, aby byl jejich záchodek stále čistý a suchý. Proto existuje pravidlo, které říká, že počet toalet se rovná počtu koček plus jedna,” vysvětluje nám chovatelka. Tohle pravidlo je například v případě malého bytu nerealizovatelné. A tak se musíme spolehnout na stelivo. Podle paní Hany musí být stelivo pro kočky především bezpečné, zdravotně nezávadné, přírodní. Mělo by perfektně absorbovat tekutinu, protože jen tak bude dobře pohlcovat i zápach. Když se stelivo minimálně vynáší ze záchodku, dlouho vydrží a je málo prašné, to pak oceníme především my lidé. “Donedávna jsem si myslela, že tofu je jen k jídlu,” směje se chovatelka,” ale osvědčilo se nám i jako výborné stelivo pro naši početnou, zhýčkanou kočičí smečku.” Stelivo vyrobené z tofu splňuje nejenom výše uvedené, ale dá se i pohodlně likvidovat spláchnutím do toalety a jedno balení vydrží kočce zhruba 4 týdny.

 

Nerušený odpočinek

Pelíšek, kukaň, skrýš, úkryt, kočkaŠkrabadlo a pelíšeky pro kočky jsou další nezbytnosti, bez kterých se kočka neobejde. “Pořízením škrabadla ochráníte nábytek. Škrabadla se dnes dají pořídit opravdu nejrůznější - velká, malá, designová, drahá i cenově dostupná. Vybírejte takové, co se vám vejde do bytu a bude stabilní,” radí paní Hana. Kočky rády odpočívají na různých místech jako jsou například police knihoven, na skříních i uvnitř skříní nebo pod závěsy. “Kočky vyhledávají místa, kde se mohou ukrýt a nerušeně odpočívat dlouhé hodiny. Je tedy přínosem mít škrabadlo s vyvýšenou poličkou, na které se dá lenošit. Vhodné je pořídit i tzv. kukaň,” doporučuje chovatelka. Kukaň je velmi oblíbená forma pelíšku nebo spíše úkrytu pro kočku. Je to vlastně uzavřený pelíšek, ve kterém je otvor pro vstup. Podle paní Hany se při nákupu nemáme nechat odradit zdánlivě menší velikostí. “Kočky se rády choulí v malém prostoru a pokud se zatouží rozvalovat, bez větších rozpaků obsadí náš gauč, postel nebo dokonce celý dům,” varuje chovatelka koček, která o tom ví své.

 

Hraní, mazlení a péče o srst jsou další činnosti, kterým se musíme věnovat, aby naše kočka měla spokojený život. “Každé plemeno má své nároky na péči o srst. Plemena polo a dlouhosrstých koček bývají náročná na údržbu srsti a například s nástupem jara nedáte kartáč z ruky. Krátkosrsté kočky jsou v tomto ohledu výrazně méně náročné. Stejně tak jsou kočky, které si nerady hrají a oproti tomu jiné milují běhání za míčky, cupování myšek plněných šantou kočičí a nebo lovení hraček upevněních na prutech. Ať už je vaše kočka jakákoliv potřebuje hlavně vaši láskyplnou péči, protože jen s ní bude skutečně spokojená,” uzavírá povídání o kočkách paní Hana Kostelecká Šulcová.

 

/seznamapi/postdata