B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2017 červen

Když odměňujeme psa
Když odměňujeme psa

Pamlsky mají rádi malí i velcí psi bez rozdílu věku. Slouží nám nejčastěji při výcviku jako odměna za dobře odvedenou práci. Při neuváženém zkrmování mohou ale způsobit nadváhu u psů a s ní spojené zdravotní potíže.

 

Různé tvary, barvy a chutě

Na trhu chovatelských potřeb pro psy není zastoupena žádná jiná položka tak, jako pamlsky. Dnes už stále více majitelů psů dbá na složení krmiva pro své čtyřnohé kamarády, bohužel je ale u pamlsků je stále nejdůležitější jeho vzhled a cena namísto samotného složení a přínosu odměny pro psa. A tak je zcela běžné, že pes dostává vysoce kvalitní stravu, kterou jeho majitel doplňuje o kaloricky nabité krucánky zeleno červené barvy pochybného složení.  

 

 

 

Funkční pamlsky

Naštěstí existují výrobci, kteří jsou si vědomi faktu, že i pamlsky pro psy ovlivňují do jisté míry zdraví zvířete. Jedná se obvykle o výrobce krmiva reagující na poptávku svých zákazníků. Tito výrobci ve spolupráci s odborníky koncipují složení pamlsku tak, aby neškodil, měl nějakou přínosnou funkci a případně i doplňoval granulované krmivo. Díku tomu si pamlsky dál mohou dopřávat i psi, kteří trpí nadváhou nebo alergiemi na různé složky potravy.

Mezi funkční pamlsky lze zařadit i doplňky stravy pro psy. Stále častěji vidíme snahu výrobců produkovat vitamínové a minerální doplňky v jiné než sypké formě, které jsou psy špatně přijímány. Velmi oblíbené jsou například želatinové tablety pro komplexní výživu kloubů a šlach.

 

Kolostrum nebo kyselina chlorogenová

Mezi nové oblíbené složky pamlsků patří i takové přísady, jako jsou například kyselina chlorogenová a kolostrum.
Kyselina chlorogenová je používaná především v pamlscích, které pomáhají snižovat váhu u psů. Snižuje totiž chuť k jídlu a navíc má i protizánětlivé účinky.
Kolostrum je oblíbené díky obsahu protilátek, které posilují imunitní systém, pomáhá předcházet bakteriálním infekcím a urychluje regeneraci tkání, kostí a chrupavek.
 

Nepodceňujte výběr

Stejně tak, jako vám záleží na výběru krmiva pro psy, by vám také mělo záležet na výběru vhodného pamlsku. Vyvarujte se pamlskům, které obsahují barviva, konzervanty a velké množství sóji a obilovin. Pečlivě čtěte složení a zajímejte se o přínos pamlsku pro vašeho psa.

 

 

 

Obezita u psů
Obezita u psů

 

Vzniká nevhodným stravováním a nedostatkem pohybu u psů. Obezita je vážný problém, který s sebou nese celou řadu zdravotních rizik a není pouze estetickou záležitostí. Za nadváhu u psů může nejčastěji jeho majitel. Pouze ve výjimečných případech je na vině jiné onemocnění, jako například poruchy endokrinního systému.

 

Proč psi trpí nadváhou a obezitou?

Psi často přijímají více energie, než kolik jsou schopni vydat. Na trhu je celá řada lákadel v podobě kaloricky vydatných pamlsků a dobře vyhlížejících konzerv. Majitelé mnohdy neuváženě doplňují krmnou dávku (suché krmivo) o konzervy a pamlsky. Nedostatek pohybu je potom dalším faktorem, který vede k rozvoji obezity u psů. Více se s obezitou setkáváme u psů, kteří žijí ve městech. Psi nemají možnost volného pohybu a procházky jsou omezeny jen na vykonání jejich potřeby. V bytě jsou psi potom neklidní, “nevyběhaní” a majitelé tak častěji sahají po pamlscích, které psa zaměstnají.  

Dalším problémem je neustále plná miska granulí, kterou chovatel průběžně doplňuje. Sice si pes může kdykoli “zobnout”, ale na druhou stranu, majitel zcela ztrácí přehled o množství přijatého krmiva za den.

Někteří psi se po kastraci stávají pohodlnými a kvůli tomu je nutné upravit jejich krmnou dávku.

 

Problémy spojené s obezitou

Obezita je nemoc a svůj podíl má i na vzniku celé řady dalších onemocnění. Zatěžuje kardiovaskulární systém a pohybovou soustavu. Má významný podíl na časném rozvoji kloubních onemocnění u mladých psů. Způsobuje poškození jater ztučněním. Častěji se u jedinců trpících obezitou objevují dýchací potíže, nádorová onemocnění nebo problémy s kůží. Zabřeznutí a porod u obézních fen bývá komplikovaný  

 

Řešení obezity

Na prvním místě je úprava krmné dávky a její důsledné dodržování všemi členy rodiny. Vhodné je zvolit kvalitní granulované krmivo se sníženým obsahem kalorií např. OPTIMAnova Dog Adult Obesity, které bylo navrženo tak, aby vyhovovalo psům, kteří bojují s nadváhou, nebo obezitou. Díky vysokému podílu čerstvého masa a přírodním ochucovadlům uspokojí i ty nejnáročnější psy. Navíc je toto jedinečné krmivo obohaceno o L-karnitin, který pomáhá metabolizovat tuky na energii, příznivě působí i na srdce psa.  

Už dávno neplatí, že obéznímu psovi nesmíte podávat žádné pamlsky, ani že konzervy se sníženým obsahem kalorií koupíte pouze v ordinaci veterinárního lékaře. Na trhu jsou dostupné pamlsky Amanova Dog Snack Obesity a konzervy Amanova Dog Obesity Grain Free, které přímo doplňují krmivo OPTIMAnova a pomáhají chovatelům v boji s obezitou. Tyto pamlsky díky svému složení navozují v psovi pocit sytosti, snižují hladinu cholesterolu v krvi a chrání imunitní systém.

Konzervy Amanova Dog Obesity GF jsou kompletní krmivo pro dospělé psy. Lze jimi nahradit část krmné dávky v případě, že krmíte granulemi OPTIMAnova Dog Adult Obesity nebo je zkrmovat samostatně.

Nejenom úprava jídelníčku, ale i dostatečný pohyb je klíčem k úspěšné redukci hmotnosti u psa. U velmi obézních psů je na místě střídmost, doporučují se pouze procházky. Nadmíra pohybu a běhu by mohla vést k dalším zdravotním komplikacím.

/seznamapi/postdata