B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2019 červenec

Alzheimer u psa
Alzheimer u psa

Přišlo Vám někdy podivné, jak se Váš pes chová? Stává se, že najednou stojí v rohu místnosti, štěká na Vás jako na cizího nebo vypadá zmatený? Mysleli jste si, že se Alzheimer týká jen lidí? Pojďme se spolu podívat na to, co je kognitivní dysfunkce psů (CCD).

Psi stárnou stejně jako lidé. Fyzickou stránku stárnutí je možné vidět a lze ji řešit. Ale mozek je dobře skrytý a odhalit jeho špatné fungování už tak snadné není. Chování psa Vám napoví, že se uvnitř něco děje. Na pohled zdravý jedinec se může začít chovat velmi nepochopitelně a zvláštně. Začne to velmi nenápadně. Pes je podrážděný, pomalý, mírně zmatený. V pokročilejším stupni následuje například močení doma, nezvladatelná podrážděnost nebo se pes prostě ztratí na procházce a nenajde cestu zpátky k Vám. Často se také stává, že se velmi klidný pes začne projevovat zvukově a bezdůvodně štěká.

Za to celé může stárnutí mozku, ukládání bílkoviny v něm a jeho postupné zhoršené fungování, které nastává zpravidla po 11. roce stáří psa, někdy i dříve.  Okolo 16. roku už je toto onemocnění naprosto běžné u většiny psů .

Co s tím? Doufat, že se to Vašeho psa týkat nebude, je zbytečné. Lepší je tomu předcházet a to stejně jako u lidí. Nedá se očekávat, že se onemocnění psovi vyhne úplně, ale oddálit a zmírnit potíže lze . Pomůže zejména vhodná strava a procvičování mozku už během aktivní fáze života. Dobré je také aktivní vnímání chování.  Často se stává, že prvotní příznaky na čas odezní, majitele to uklidní, že o nic nešlo a nemoc se nepozorovaně rozvine až do obtížně zvladatelného stadia.

Vhodná opatření:

1) Vitamíny

Už okolo 8. roku je vhodné zařadit vitamínové doplňky , které podporují dobré fungování mozku.  Jsou to zejména omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a zvýšený příjem vitamínů. Některé z nich jsou obsaženy také v krmivech pro starší psy , některé je vhodné doplnit i samostatně.

2) Hry

Co můžete udělat velmi snadno a Vašemu psovi to pomůže, jsou společné hry . Rozvíjí se tím psův mozek, stráví s Vámi společné příjemné chvíle a bude se cítit bezpečně a šťastně. Můžete mu třeba oblíbené pamlsky různě schovat a nechat ho, ať je hledá. Může hledat taky přímo Vás, schované na procházce za stromem. Existují hračky , které se zaměřují přímo na rozvoj mozku psů , stačí jen pohledat. 

3) Léčba

V případě, kdy není jiná možnost, nasazuje se léčba pomocí medikace od veterináře. Mějte ale na paměti, že léčba z Vašeho psa neudělá mladíka. Jen zmírní projevy, pomůže mu od největší zmatenosti a od výkyvů nálad, které mohou být s věkem čím dál častější.

Na co si dát pozor:

Velmi důležité je, abyste vždy brali ohled na momentální stav psa . Je jasné, že pokud je už starší, zlobí ho klouby a trpí bolestmi, nebudete ho nutit aportovat, běhat po hrbolatém terénu. Stejně tak nebudete zmateného psa točit kolem dokola nebo se mu někde schovávat uprostřed lesa. Taková hra by měla naopak velmi negativní dopad a kromě zdraví by to odnesla také psychika a vzájemná důvěra by mohla být velmi pošramocena.

O kognitivní dysfunkcí psů se toho lze dočíst velmi mnoho. Touto problematikou se zabývá například stránka http://starnouci-pes.cz/, kde kromě nápadů na hry a spousty informací, naleznete také test , podle kterého můžete pomoci diagnostikovat, zda se CCD týká také Vašeho psa.

Ať už se Vašeho psa týká jen první stádium, nebo pokročilý stav, vždy mějte na paměti, že láskyplná péče a Vaše blízkost jsou pro něj vším a trestat jej za ztrátu poslušnosti může mít negativní dopad na jeho psychický stav (a také se bude míjet účinkem).

Přejeme Vám, ať je Váš pes co nejdéle fit a v dobré fyzické i psychické kondici.

/seznamapi/postdata