B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2019 červen

Kočka nežere: Mlsnost nebo nechutenství?
Kočka nežere: Mlsnost nebo nechutenství?

Má vaše kočka problém s žrádlem? Může se jednat o prostou mlsnost, ale také o nechutenství, které mívá až fatální důsledky. Společně se podíváme na problematiku hůře krmitelných koček a představíme si možné problémy a jejich řešení.

 

Kočičí výsada

Kočka si umí postavit hlavu takovým způsobem, že hladovění u ní může skončit fatálně. Ochucení granulí, které kočka nechce žrát, oblíbenou masovou konzervou, v lepším případě skončí tím, že z granulí olíže to co jí chutná a zbytek nechá v misce. Vždy je potřeba odlišit od přírody mlsnou kočku od kočky, která ztratila chuť k jídlu z nějakého vážného důvodu.

 

Možné příčiny ztráty chutě k jídlu

1. Stěhovaní, příchod nového člena do rodiny

Změna v jakémkoliv smyslu může zapříčinit, že vaše kočka ztratí chuť k jídlu . Kočky jsou od přírody konzervativní tvorové, kteří nemají rádi změny. Mezi nejčastější změny, kterým je kočka vystavována, patří stěhování, příchod nové kočky do rodiny, narození potomka majitelům nebo změna v uspořádání kočičích věcí.

Ano, i tahle, z našeho pohledu banalita, může zapříčinit, že se vaše kočka nepohrne k jídlu. Pokud se chystáte provést nějaké změny, doporučuji vám je aplikovat pozvolna. Například během stěhování je vhodné brát kočku s sebou do nového bytu, aby měla možnost si postupně přivyknout na nové prostředí.

Platí, že mladé kočky se se změnou vypořádávají snadněji než ty starší. Kočce v období změn podávejte její oblíbenou stravu a věnujte ji více pozornosti. Uvědomte si, že někdy trvá i pár měsíců než se kočka vyrovná s novou situací. Po této době by se vše mělo vrátit do normálu.

 

2. Zdravotní potíže

Mezi nejčastější zdravotní komplikace, které stojí za ztrátou chuti k jídlu, patří záněty močového měchýře a záněty dásní. Samozřejmě ztráta chuti bývá prvotním příznakem u většiny onemocnění a při podezření, že je kočka nemocná, bychom ji měli ihned vzít k veterinárnímu lékaři, aby případné onemocnění potvrdil, nebo vyloučil.

Zánět dásní je u koček velmi častým a opomíjeným onemocněním. Bohužel jsem se už mnohokrát setkala s tím, že majitelé měli podezření na zánět dásní u své kočky. Vzali ji k veterináři s tím, že nechce žrát, že se jim nelíbí barva dásní. Kočka byla mladá, čerstvě přezubila a veterináře neměla v lásce. Vše dalo dohromady závěr, že kočka je v pořádku a za ztrátou chutě a preferování pouze mokrého krmiva stojí hormonální změny, které jsou v tomto věku zcela běžné. Zánět dásní se neléčil a kvůli tomu muselo později dojít k vytrhání všech zubů u kočky. Dobrou zprávou pro majitele nemocných koček je, že po vyléčení se kočkám vrací chuť k jídlu.

3. Období říje

Říje (mrouskání) může být také důvodem, proč má kočka sníženou chuť k jídlu. Ačkoliv říji mají jen kočky, týká se tohle období i samců. Kocour dokáže vycítit kočku v říji na poměrně velkou vzdálenost a jeho touha po páření může ovlivňovat jeho chuť k jídlu. Během krytí a několik dní po krytí může mít kočka i kocour sníženou chuť k jídlu. Apetit se vrátí s koncem říje. Vzhledem k tomu, že období říje je vysilující pro obě pohlaví, je vhodné zvážit kastraci.

 

Co platí na mlsné kočky

I když je kočka zdravá, neprošla žádnými změnami a přesto má sníženou chuť k jídlu, nezoufejte, kočky jsou od přírody mlsná stvoření . Jak tedy jim i sobě zpříjemnit krmení?

  1. Ujistěte se, že misky na krmení jsou čisté a v dostatečné vzdálenosti od kočičí toalety, na nerušeném místě . Je vhodné, aby v blízkosti misek s krmivem nebyla ani miska s vodou.
  2. Kočce podávejte potravu o pokojové teplotě nebo o něco teplejší do zhruba 37°C. Teplejší potrava je voňavější a tím pro kočku lákavější.
  3. Kočce nabízejte raději menší porce a častěji, než jednu velkou porci za den.
  4. Nedojedenou kapsičku ani konzervu nenechávejte tzv. na potom . Potrava nepříjemně oschne a po delší době se v ní začnou množit bakterie.
  5. Od kotěcího věku nabízíme kočce pestrou stravu v podobě syrového přemraženého masa, různých druhů konzerv, kapsiček a kvalitních granulí.

V případě, že máte doma mlsnou kočku, můžeme vám doporučit krmivo OPTIMAnova Cat Exquisite, které bylo vyvinuto tak, aby zachutnalo i té nejvybíravější kočce. Navíc se jedná o krmivo nejvyšší kvality s vysokým obsahem živočišných bílkovin. Za dobu působení na trhu s krmivy se díky OPTIMAnova Cat z mlsných vybíravých koček stali velcí jedlíci.

Teplejší krmivo více voní, pro mlsnou kočku může být přitažlivější.

Fotografie pochází z archivu fotografky: Ivka Popovská Kinclová

/seznamapi/postdata