B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2023 říjen

Malinois neboli Belgický ovčák
Malinois neboli Belgický ovčák

Malinois je plemeno psa, které pochází z Belgie a je to jedna z čtyř variant belgického ovčáka. Původně byl v Belgii chován jako ovčácký pes, dnes je často pro svoji inteligenci, poslušnost a odvahu využíván jako pracovní pes pro policejní, vojenské nebo záchranářské účely. Malinois je také aktivní a soutěživý, a proto je v hodný pro různé psí sporty jako je poslušnost, agility, stopování nebo pastevectví.

 

Malinois patří mezi středně velké psy, kteří mají atletickou postavou. Jejich srst je krátká, hustá a přiléhavá, nejčastěji hnědé barvy s tmavou maskou na obličeji. Mají ostře řezanou hlavu, mandlové oči a trojúhelníkovité uši, které jsou vysoko nasazené a nastražené. Výška v kohoutku se pohybuje u psů od 60 do 66 cm a u fen od 56 do 62 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 20 a 30 kg.

 

POVAHA

Malinois je přátelský, ochranitelský, inteligentní, pozorný a pracovitý pes, který si vyváří velmi silné pouto se svým lidským páníčkem. Potřebuje hodně aktivity a společnosti. Není vhodný pro začátečníky, nebo pro lidi, kteří nemají dost času a zkušeností s výcvikem psů. Malinoisovi je potřeba se věnovat už od malého štěněte, aby se naučil respektovat pravidla a spolupracovat s lidmi. Je ale velmi podezřívavý k cizím lidem a zvířatům, proto je nutná jeho socializace.

  • AKTIVNÍ A ENERGETICKÝ   Malinois je velmi aktivní a má nevyčerpatelnou energii, proto má vysoké nároky na pohyb a trénink. Jsou to psi s vysokou vytrvalostí. Potřebují dostatek fyzické aktivity a mentální stimulace. Nedostatek cvičení a stimulace může vést k destruktivnímu chování, proto je důležité jim poskytovat pravidelný pohyb a mentální výzvy.
  • INTELIGENTNÍ   Malinois patří mezi velmi inteligentní psy, kteří se snadno a rychle učí. Jsou schopni rychle zvládnout různé dovednosti, cviky, pokyny anebo úkoly. Malinois dokáže číst i drobné pohyby a změny ve výrazu tváře svého pána. Tato inteligence je jedním z důvodů, proč jsou často používáni v práci a při různých soutěžích. Pokud ho ovšem dostatečně nezaměstnáte, tak by se mohl stát tvrdohlavým a dominantním psem.
  • HLÍDAČ   Malinois je také velmi ostražitý a chrání své majitele a rodinu. Je to vynikající hlídač, který je velmi pozorný k okolí, proto bývá často také vycvičen pro obranu osob nebo majetku.
  • ODDANÝ   Malinois je loajální a oddaný svým majitelům. Jsou ochotni dělat cokoli, aby ochránili svou rodinu, a jsou často věrní a oddaní.

 

VÝCVIK

Výcvik belgického ovčáka Malinois je klíčový, protože jsou to inteligentní a energičtí psi, kteří potřebují smysluplnou činnost a namáhavou aktivitu, aby byli šťastní a zdraví. Jeho výcvik by měl začít co nejdříve. Malinois se nejlépe učí pomocí odměňování za správné chování, zatímco tresty mohou vést k nežádoucímu chování a tvrdohlavosti.

Je důležité si uvědomit, že Malinois je náročné plemeno a vyžaduje pozorné vedení a trpělivost. S přiměřeným výcvikem a péčí se však může stát věrným a schopným společníkem ve vašem životě.

Výcvik malinois by měl být zábavný, zajímavý a pestrý, aby se pes nenudil a byl motivovaný. Výcvik by měl probíhat pravidelně a v krátkých intervalech, aby se pes neunavil a neztratil pozornost.

 

Několik zásad pro úspěšný výcvik Malinois:

  • POCHVALA A ODMĚNA   Používejte pozitivní posilování, což znamená odměňování správného chování namísto trestání nežádoucího chování. Malinois se rychle učí, když má náležitou motivaci. Pes musí vědět, že když povel splní, tak za to bude odměněn. Odměnou může být pamlsek, pochvala, hra nebo hračka.
  • KONZISTENCE   Buďte konzistentní ve svých pokynech a očekáváních. Ujistěte se, že všichni v rodině používají stejné pokyny a že reagujete na nežádoucí chování stejným způsobem. Buďte také důslední a trpěliví.
  • SOCIALIZACE   Malinois je společenský pes, proto je důležité ho zapojit do rodinného života a seznámit ho s dalšími lidmi a zvířaty. Zahajte socializaci ve velmi mladém věku. Umožněte svému psu setkávat se s různými lidmi, zvířaty a prostředími. To pomůže zabránit vzniku strachu nebo agresivního chování ve stresujících situacích. Vyhněte se izolaci svého psa, protože to může vést k destruktivnímu chování.
  • FYZICKÁ AKTIVITA   Poskytujte svému Malinois dostatek fyzické aktivity. Pravidelné procházky, běh nebo hry jsou nezbytné pro udržení fyzické kondice a uklidnění jejich energie.
  • MENTÁLNÍ STIMULACE    Malinois potřebují také mentální stimulaci. Zahrnujte do tréninku různé cviky, triky a hlavolamy, které je budou nutit přemýšlet.
  • PRAVIDELNÝ CVIČEBNÍ REŽIM   Stanovte si pravidelný cvičební režim a trénujte pravidelně. Krátké, časté tréninkové seance jsou obvykle účinnější než dlouhé a unavující.
  • PROFESIONÁLNÍ VÝCVIK   Pokud máte potíže s výcvikem svého Malinois nebo chcete, aby se specializoval na určité dovednosti, může být užitečné vyhledat pomoc profesionálního kynologa nebo trenéra psů.

 

Malinois je tedy plemeno psa, které má mnoho kvalit, ale také některé nároky. Malinois není pes pro každého. Belgický ovčák malinois je vynikající pes pro aktivní lidi, kteří hledají inteligentního a oddaného společníka. Správným výcvikem a péčí se z něj může stát skvělý rodinný pes, společník a pomocník.

 

VŠE PRO VAŠEHO MALINOISE NAJDETE V NAŠÍ NABÍDCE :-)

/seznamapi/postdata