B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2022 březen

Jak vybrat účinná antiparazitika? Jde to i s respektem k přírodě!
Jak vybrat účinná antiparazitika? Jde to i s respektem k přírodě!

Hezké počasí přímo volá po procházkách a toulání se přírodou. Dotěrní parazité však číhají doslova na každém kroku. 

Rádi bychom Vám představili  kvalitní   přípravky na přírodní bázi  -  antiparazitika Herba Max a Max Biocide Cíleně a nekompromisně eliminují nevítané návštěvníky kožíšků vašich zvířecích miláčků.

Proč zvolit přírodní antiparazitika Herba Max a Max Biocide

  • neobsahují žádné chemikálie
  • fungují na bázi přírodních olejů, které se snadno šíří v srsti zvířete
  • jsou vhodná pro štěňata, koťata i zvířata se zdravotním omezením

Účinnou látkou v přípravcích Herba Max jsou esence  na přírodní bázi, které parazity odpuzují a mají velmi příjemnou vůni. 

Naopak přípravky Max Biocide obsahují hubicí přírodní látku Geraniol, která zabraňuje parazitům ve výživě a tím je odstraní. Díky svým vlastnostem neproniká do kůže zvířete, působí v srsti, kde způsobuje zánik dospělých jedinců, vajec a larev. Má okamžitou účinnost  a příjemnou vůni.

 

           Max Biocide                 Herba Max

 

 

Obojky proti vnějším parazitům Herba Max a Max Biocide

Vašeho psa i kočku skvěle ochrání po dobu minimálně 4 měsíců.  Účinná látka je voděodolná  a u vašeho zvířete  nenarušuje vnímání pachů

Pro psy

Pro kočky

 

Pipety Herba Max a Max Biocide 

Tzv.  spot-on  s jednoduchou aplikací mezi lopatky a u větších psů po celé hřbetní linii. Tyto přírodní přípravky mají  okamžitou účinnost , aplikaci doporučujeme opakovat každých 
15 dní. Hodí se zejména pro nárazovou kratší ochranu vašich mazlíčků, kdy antiparazitární obojek není vhodný. Například pro některé aktivní kočičky a nebo pro domácnosti s malými dětmi.

Pro psy

Pro kočky

 

Spreje, pudry a šampony Herba MaxMax Biocide

Jsou výborným pomocníkem proti blechám a klíšťatům s aplikací přímo do srsti, také 
pro vytvoření ochranné bariéry proti parazitům v prostředí pelíšku  a v okolí vašeho zvířátka. V sortimentu naleznete i antiparazitika pro chovatele ptáků, králíků a hlodavců. Jen počítejte s kratší účinností a tedy častějším opakováním aplikace, zpravidla 1x týdně.

 

Prevence v ochraně před blechami, klíšťaty a ostatními parazity se vyplatí. Stejně tak i kontrola pokaždé, když se vrátíte z procházky v přírodě. 

Pokud toužíte vašemu chlupáči dopřát  účinnou   a bezpečnou péči,  přírodní antiparazitika z řady  Herba Max a Max Biocide  jsou ideální volbou.

 

 

 

Průvodce chovem andulky: Ochočení, krmivo a správná péče
Průvodce chovem andulky: Ochočení, krmivo a správná péče

Andulka je drobný papoušek, pocházející z Austrálie. Andulky jsou velmi společenské a ve volné přírodě žijí v obrovských hejnech, proto je nejlepší chovat andulky alespoň v párech. Pokud plánujete pořízení pouze jedné andulky, je potřeba se jí dostatečně věnovat a ona bude za odměnu Váš dlouholetý parťák. Zanedbávaný papoušek má sklony k sebepoškozování a rychle chřadne, hlavně psychicky, může se také projevit agresivita.

CHOV VENKU
Stejně jako většina australských papoušků se velmi dobře přizpůsobuje i nižším teplotám a můžeme ji chovat celoročně venku. Venkovní chov má však svá pravidla. Andulka musí být v dobré kondici, musí být otužována už od jara a samozřejmě jí v zimě musí být přizpůsobena strava. Jako každý exotický ptáček je náchylná na průvan, proto je potřeba zajistit voliéru alespoň ze tří stran a ochránit proti dešti. Vhodná je instalace plochých bidel, např. ze střešních latí, andulka si v mrazech přisedne nožičky a udržuje se v teple. Důležitá je vždy čerstvá a nezamrzlá voda.

CHOV DOMA
Klec umístěte na vyvýšené místo bez průvanu, přímého slunečního záření a alespoň jednou stranou ke zdi (kvůli pocitu bezpečí). Vhodnou klec pro Vaší andulku si můžete vybrat zde. Najdete zde klece různých velikostí a tvarů.

VHODNÉ DOPLŃKY DO KLECE:

  • Bidla - jsou nezbytným doplňkem klece. Slouží k odpočinku, broušení drápků a starají se také o zdravý zobák.
  • Hračky - ptáci v klecích potřebují rozptýlení. Odolné a zábavné hračky pomohou chovaným ptákům zahnat nudu.
  • Krmítka, pítka a napáječky
  • Koupelny - andulky se velmi rády koupou, proto je možné andulce zajistit tzv. koupelnu nebo andulku rosit rozprašovačem.
  • Podestýlka - aby se ptáci cítili, co nejlépe, je vhodné do klece umístit podestýlku (písek, bezprašnou podestýlku z kukuřičných vřeten nebo podestýlku ze dřeva).
  • Dejte si však pozor na zrcátko. Papoušek se může zamilovat do odrazu v zrcátku, snaží se jej krmit a je frustrovaný, když "parťák" jeho lásku neopětuje.

OCHOČOVÁNÍ
První dny nechte papouška rozkoukat a zmapovat terén. V blízkosti ptáčka nedělejte zbytečně prudké pohyby a randál, který by ho mohl lekat. Jakmile si papoušek zvykne na nové místo a Vaši přítomnost, můžete mu otevřít dvířka a nechat ho, aby si sám vylétl ven. Většinou se ptáčci sami vracejí do klece (za potravou) a pokud ne, rozhodně ptáčka nenahánějte po celém domě. V krajním případě zajistěte přítmí, počkejte až se papoušek usadí a opatrně ho přesuňte zpět do klece (je možné použít speciální síťku na ptactvo). Samotné ochočování je individuální, každý jedinec je jiný a někdy se i přes veškerou snahu papouška bohužel nepodaří ochočit. Nejlepší je však začít s postupným nabízením potravy a to z otevřené dlaně (klásek prosa, zrníčka nebo zelené krmení). Na papouška mluvte tiše, klidně a buďte trpěliví. S trochou štěstí se andulka naučí i opakovat některá slova, nadanější na mluvení jsou však samečci (u andulek v páru nebo v hejnu je šance minimální).

DALŠÍ ANDULKA
Pokud se rozhodnete pořídit papouškovi společníka, je důležité dodržet několik pravidel. V první řadě je nezbytná karanténa. Nový přírůstek by měl být na určitou dobu umístěn v izolaci, aby se zamezilo možnému přenosu chorob. Andulka je papoušek vcelku snášenlivý, přesto by se nový jedinec neměl ihned dávat k zabydlené andulce, ale mělo by proběhnout seznamování v samostatných klecích.

     

CO MŮŽE JÍST ANDULKA? 
Směs zrní: proso červené i žluté, oves, lesknice, konopné semínko, pohanka. Klásky senegalského prosa. Se slunečnicí opatrně, je velmi tučná. Pokud ji chcete zahrnout do jídelníčku, měla by se podávat pouze slunečnice žíhaná a v opravdu malém množství, například jedincům, kteří tráví zimu ve venkovních voliérách. Atraktivním doplňkem pro andulky jsou tyčinky. Pro získání potravy musí andulka vyvinout úsilí, což jí skvěle zabaví a napomáhá její dobré fyzické a psychické kondici.

Andulkám můžeme mimo směsi zrnin podávat i tzv. zelené krmení, ovoce a zeleninu (vždy pečlivě omytou a nejlépe chemicky neošetřovanou). Podávejte raději v menších pravidelných dávkách, protože ovoce a zelenina rychle osychá nebo hnije, proto ji necháváme k dispozici jen pár hodin a na místě, kam nesvítí přímé slunce.
Zelené krmení: jetel, kokoška pastuší tobolka, kopřiva dvoudomá, ptačinec žabinec, řeřicha setá, jílek, pýr, salát, jitrocel kopinatý (listy i květy), smetánka lékařská (listy i květy), květy měsíčku lékařského, afrikánu, sedmikrásny, violky.
Ovoce, zelenina: banány, brokolice, černý bez, hrušky, červená řepa, hloh, jablka, kukuřice, hroznové víno, meruňky, okurka, jahody, třešně, meloun, jeřabiny, mango, mrkev, maliny, khaki, paprika, rybíz, kiwi, šípek.

Andulky rády okusují větve, nejenže se touto činností náramně baví a obrušují si zobák, navíc z dřevin získávají spoustu vitamínů a cenných látek, proto jim zajistěte jejich pravidelný přísun. Vybírejte takové větve, které nejsou chemicky ošetřované a nerostou blízko frekventovaných silnic. Před podání je dobré větve polít vodou nebo pokropit hadicí z důvodu omytí prachu a nečistot, ale také proto, že se ptáci v orosených větvích rádi koupou.
Vhodné větve: bříza, javor babyka, dub, smrk, borovice, větvě ovocných stromů (ujistěte se, že nejsou chemicky ošetřené).

Dále můžete podávat zrní máčené nebo naklíčené (opět necháváme k dispozici pouze pár hodin). Pozor na plísně a kvašení – takové zrní vyhazujeme a ptákům nepodáváme.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na každodenní přísun čerstvé vody, vitamínů a minerálů. Papoušek by měl mít k dispozici sépiovou kost nebo nějaký minerální blok a vitamíny.

NEVHODNÁ STRAVA A JEDY V DOMÁCNOSTI

  • pozor na teflonové výpary. Jsou pro papoušky silně toxické i v minimálním množství, proto by klec neměla být umístěna v kuchyni a během vaření by měl být ptáček v jiné místnosti.
  • vonné svíčky
  • spreje a přípravky (i do zásuvky) na hubení hmyzu
  • různé spreje (impregnace na oděvy, laky na vlasy, deodoranty...)
  • avokádo je pro ptáky vysoce toxické
  • syrové brambory
  • většina pokojových rostlin (vždy si ověříme o jakou rostlinu jde a zda není pro papouška jedovatá)
  • nikdy papouškům nepodávejte lidské jídlo. Vašemu mazlíčkovi by nejspíš chutnalo, ale mastná, kořeněná a slaná jídla papouškům zatěžují játra, ledviny a v nejhorším připadá jejich konzumace končí smrtí.

Drobní parazité jsou všude a proto je dobré chránit před nimi andulku preventivně. Můžete použít antiparazitní spreje, které se velmi snadno aplikují. Andulku postříkáte antiparazitním sprejem z dostatečné vzdálenosti dle návodu. Pokud se sprejování andulce nebude líbit, můžete použít antiparazitní pudr, který opatrně vmasírujete do suchého peří. Antiparazitní spreje a pudry působí jak preventivně, tak léčebně (tedy pokud je již pták parazity zasažen).

Nezapomínejte také na důkladné čištění klece, bidýlek, hraček a ostatního příslušenství.

 

RŮZNÉ PRODUKTY PRO PTÁKY NAJDETE NA NAŠEM E-SHOPU




/seznamapi/postdata