B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2024 únor

Fretka jako domácí mazlíček
Fretka jako domácí mazlíček

Fretka je malá a hbitá šelma, která je příbuzná kunám. Spolu se psem a kočkou patří mezi tři domestikované šelmy. Fretky jsou inteligentní, společenská a hravá zvířata, která se mohou stát skvělým domácím mazlíčkem, a která jsou vhodná pro chov v bytě. Fretka potřebuje dostatek prostoru, pohybu a pozornosti, aby byla spokojená a zdravá. Doporučuje se věnovat jí alespoň 2 hodiny denně.

 

KDE MÍT FRETKU DOMA

Fretky jsou velmi aktivní zvířata, která potřebují hodně pohybu. Proto je ideální mít doma dostatek prostoru, kde se může fretka volně pohybovat. Je důležité zvážit, kam všude necháte fretce přístup. Mějte na paměti, že fretky jsou velmi zvídavé a hravé, takže objeví každou skulinku, kterou mohou prolézt, a důkladně prozkoumávají vše co jim přijde přes cestu. Je potřeba zajistit všechny kabely a další potenciálně nebezpečné předměty, které by fretka mohla rozžvýkat. Fretku můžete brát i ven na procházky, to si ale rozhodně pořiďte kšíry s vodítkem, aby vám fretka neutekla.

Ideální je, pokud má fretka k dispozici klec nebo voliéru, kde se může schovat a odpočívat. Klec pro fretku by měla být dostatečně velká, aby se mohla volně pohybovat. Pokud máte dostatek místa, můžete pořídit dvoupatrovou klec. V kleci by se mělo nacházet místo pro pelíšky, misku na granule a misku nebo napáječku na vodu. Do klece také můžete umístit různé prolézačky, tunely a hračky.

Fretka by měla mít v kleci nebo v bytě několik pelíšků, aby si mohla vybrat, kde se cítí nejlépe. Fretky mají rády závěsné pelíšky. Pelíšek pro fretku by měl být měkký a teplý, protože fretka ráda spí zavinutá do deky nebo v houpací síti. Fretka spí průměrně 12 až 14 hodin denně, ale je nejaktivnější v ranních a večerních hodinách.

Fretku je také možné naučit používat chodit na toaletu. Záchod mějte jak v kleci, tak i ve výběhu. Do něj umístěte vhodnou kvalitní podestýlku, která pohlcuje pachy. Toaletu je potřeba často čistit, nejlépe každý den, protože fretky svoje výkaly nezahrabávají.

Klec by neměla stát v průvanu a teplota v místě, kde je klec umístěna, by se měla pohybovat kolem 22°C. Měla by být na místě s přirozeným denním světlem, ale ne přímými slunečními paprsky. V kleci by měla fretka odpočívat, proto ji umístěte na klidném místě, kde nebude rušena a vystavována hluku.

 

KRMIVO

Fretka je masožravec, takže strava by měla být bohatá na živočišné bílkoviny a tuky. Existují speciální granule určené pro fretky, které jsou vyrobené tak, aby vyhovovaly jejich výživovým potřebám. Granule by měly být bez obilovin, cukru, rostlinných olejů nebo umělých přísad. Obsah bílkovin by měl být nejméně 30 procent a obsah tuku 18 procent. Granule by měly být k dispozici po celý den, stejně jako čerstvá voda. Fretce také můžete podávat maso, jako je kuřecí, krůtí nebo rybí, ale nikoli vepřové nebo hovězí. Ovoce a zelenina by měly být podávány jen v malém množství a jako pamlsky, protože fretka nemá dobře vyvinutý trávicí systém pro rostlinnou stravu. Fretce by se nemělo dávat mléko, sýr, čokoláda, piškoty ani jiné sladkosti, dále hrozny, cibule, česnek.

 

JAK DLOUHO ŽIJE FRETKA

Průměrná délka života fretky je 6 až 8 let, ale některé fretky mohou žít i déle než 10 let. Fretka začíná stárnout od 4. roku života a může trpět různými zdravotními problémy, jako jsou nádory, infekce, cukrovka nebo srdeční selhání.

 

PÉČE O FRETKU A OČKOVÁNÍ

Chov fretky vyžaduje pravidelnou péči o její zdraví a hygienu. Fretku můžete vykoupat, pokud má špinavou srst a použít šampón pro psy nebo kočky, ale nemělo by to být častěji než jednou týdně. K hygieně také patří čistění uší a zubů a stříhání drápků. Fretka by měla být také pravidelně kontrolována veterinářem a chráněna před parazity, jako jsou blechy nebo klíšťata. Také se doporučuje fretku pravidelně odčervovat.

Pokud neplánujete chov, tak veterináři doporučují kastraci nebo sterilizaci.

Veterinární lékaři doporučují fretky očkovat proti psince a vzteklině, někteří i proti leptospiróze. Očkování proti vzteklině, na rozdíl od psů, není v České republice povinné, ale pokud byste s fretkou chtěli cestovat do zahraničí, tak už to nutné je.

 

KDE KOUPIT FRETKU

Podobně jako psa nebo kočku doporučuji koupit od chovatele z chovatelské stanice s průkazem původu. Chovatelské stanice dbají na správný chov a péči o fretky a zajišťují jim pravidelnou zdravotní péči, díky čemuž se dozvíte přesné informace o původu mláděte fretky i zdravotním stavu rodičů. Tato mláďata dostanete už obvykle odčervená, očipovaná i s průkazem. Zkušený chovatel vám také rád poradí s výchovou fretky a zvládnutím prvotních problémů při výcviku. Možné je také si koupit fretku ve zverimexu, ale to je dobré mít už nějaké znalosti, o tom, jak má zdravá fretka vypadat.

 

/seznamapi/postdata