B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2024 duben

Chov křepelek – jak je správně chovat
Chov křepelek – jak je správně chovat

Křepelky jsou užiteční ptáci a jejich chov může být zajímavým a ziskovým koníčkem. Křepelky můžete chovat pro maso nebo pro vejce. Jejich maso je libové a jemné a jejich vejce jsou zdravá a chutná a mohou je jíst i lidé, kteří mají alergii na slepičí vejce.

 

JAKÉ PLEMENO CHOVAT

Existuje mnoho druhů a plemen křepelek, které se od sebe liší jak účelem chovu, tak jejich vzhledem a chováním. Pro venkovní chov se doporučují křepelky japonské, které jsou jak nosné, tak masné typy. Nosné křepelky jsou menší a štíhlejší, váží kolem 150 až 180 gramů a snášejí až 320 vajec za rok. Masné typy jsou větší a robustnější, váží asi 280 až 300 gramů, získáte z nich více masa, ale méně vajec, maximálně 250 kusů za rok.

 

KDE CHOVAT KŘEPELKY

Křepelky můžete chovat ve voliéře, v kleci nebo v králíkárně. Křepelky pochází z teplých a suchých oblastí, proto potřebují stabilní teplé klima. V letních měsících je možné je chovat venku. Důležité je jim zajistit ochranu před predátory a před špatnými povětrnostními podmínkami. Vhodná teplota pro křepelky se pohybuje v rozmezí 18 až 22°C. Je potřeba zajistit dostatečné odvětrávání, ale bez průvanu. Poskytněte jim také hnízda pro snášení vajec.

  • Voliéra

Nejlepší volbou je voliéra, kde budou mít křepelky dostatek prostoru. Voliéra by měla být umístěna v závětří a chráněna před přímým sluncem. Voliéra by měla být opatřena pevnou sítí, která jednak zabrání úniku křepelek, ale také vniknutí predátorů jako jsou hlodavci, ptáci, kočky apod.

  • Klec pro křepelky

V kleci můžete chovat křepelky celoročně nebo přes zimu, kdy klec umístíte do vytápěných místností. Výhodou klecí je snadné čištění a udržení tak hygienických podmínek. Klece jsou vhodné za předpokladu, že se nejedná o venkovní chov.

  • Králíkárna/box/kurník

Křepelky je možné chovat v kurníku nebo v králíkárnách, které využijete hlavně během zimy. Důležité je jim zajistit teplo, tak aby teplota neklesla pod 18 °C a aby nebyly vystaveny průvanu.

V každé kleci nebo voliéře by mělo být popeliště, které je pro ně důležité podobně jako pro slepice, tj. rády se popelí a hrabou. Postačí jim poskytnout misku s pískem, hlínou, popelem, pilinami a podobně.  

 

ČÍM KRMIT KŘEPELKY

Základem chovu křepelek je kvalitní vyvážená strava a čistá voda. Křepelky krmte nejlépe kvalitní krmnou směsí určenou pro křepelky, určitě se vyhněte krmným směsím pro slepice. Křepelky je možné krmit také domácí stravou. Je však důležité, aby krmivo bylo bohaté na proteiny, vitamíny a minerály. Pokud krmivo nebude kvalitní a vyvážené, projeví se to na jejich produkci. Krmivo podávejte do krmítek, které vhodně umístěte, aby se do nich nedostávala podestýlka nebo trus.

Křepelky mají rády zelené krmivo a hmyz. Můžete jim ke krmivu přidávat například listy pampelišek, jetele, nastrouhanou zeleninu (mrkev, salát, špenát).

K dispozici by měly mít vždy čerstvou vodu v napáječkách, kterou je dobré měnit jednou denně. Napáječky by měly být umístěné v dostupné výšce.

 

PÉČE O ZDRAVÍ

Pravidelně kontrolujte křepelky na příznaky zranění, nemocí nebo parazitů. Zajistěte pravidelnou výměnu podestýlky, odstraňujte trus, zbytky krmiva a udržujte čistotu v jejich chovu. Všechny předměty a povrchy dezinfikujte.

Křepelky potřebují denně minimálně 14 hodin světla, k tomu, aby byly aktivní a snášely vejce. V zimních měsících je jim potřeba zapnout umělé osvětlení, které by mělo být jasné a přirozené.

Křepelky jsou podobně jako slepice náchylné ke stresu a k různým infekčním a parazitárním onemocněním, které mohou ohrozit jejich zdraví a produktivitu. Očkování a odčervování jsou účinné způsoby, jak předcházet a léčit tyto nemoci. Očkování by mělo být prováděno podle doporučení veterináře v pravidelných intervalech. Odčervování by mělo být prováděno alespoň dvakrát ročně, a to pomocí vhodných přípravků, které se přidávají do krmiva nebo vody.

 

SBĚR KŘEPELČÍCH VAJEC

Křepelky obvykle snáší jedno vejce denně, nejčastěji ráno. Vejce sbírejte co nejdříve po snesení, abyste zabránili jejich znečištění a poškození. Pokud chováte více křepelek, sbírejte i dvakrát denně. Vejce by se měly skladovat při teplotě od plus 5 °C do plus 18 °C maximálně tři týdny na suchém místě.

 

KŘEPELČÍ VEJCE

Křepelčí vejce jsou označované za superpotravinu, mají unikátní výživové hodnoty. Křepelka japonská snáší vejce, která jsou asi pětkrát menší než vejce kura domácího, ale za to jsou dvaapůlkrát zdravější. Skořápky vajec mohou mít různou barvu, od bílé až po hnědou nejčastěji jsou kropenatá. Skořápka vajec je velmi tenká a křehká. Jedno vejce váží v průměru 10 gramů.

Křepelčí vejce jsou vhodná i pro BARFování psů, kdy jsou pro ně kvalitním zdrojem bílkovin, mastných kyselin, vitamínů a vápníku, takže je můžete podávat i se skořápkou.

 

KŘEPELČÍ MASO

Křepelčí maso je snadno stravitelné, málo kalorické s nízkým obsahem tuků, ale vysokým obsahem proteinů. Je také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro zdraví člověka. Díky tomu je skvělým zdrojem energie a živin pro osoby všech věkových kategorií.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU PRODUKTŮ PRO KŘEPELKY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE

/seznamapi/postdata