B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2023 únor

Sépiová kost - přirozený zdroj vápníku nejen pro ptáky
Sépiová kost - přirozený zdroj vápníku nejen pro ptáky

Sépiová kost je čistě přírodní produkt, který je přirozeným zdrojem vápníku a je velmi dobře stravitelný. Tvoří ji uhličitan vápenatý a další mořské minerální látky. Je skvělým potravinovým doplňkem pro ptáky, ještěry, želvy a hlemýždě.

 

Sépiová kost ve skutečnosti není kost, ale spíše vnitřní schránka sépie.

Sépie patří mezi hlavonožce, což jsou měkkýši, mezi které patří také chobotnice, olihně nebo krakatice. Pouze ale sépie mají na hřbetě pod kůží zbytek vápenité schránky (pozůstatek schránky pravěkých hlavonožců), kterou známe jako sépiovou kost. Je to tvrdá, ale křehká schránka, která je naplněna plyny a pomáhá sépii kontrolovat vztlak ve vodě. Její struktura je zrnitá a připomíná pemzu. 

 

 

VÁPNÍK

Vápník je pro živočichy podobně jako pro lidi velmi důležitý minerální prvek, který je potřeba jim dodávat spolu s potravou. Vápník patří mezi makroprvky, které jsou obsaženy ve všech tkáních (kosti, svaly, tělní tekutiny apod.). Vápník je nejrozšířenějším prvkem v organismu zvířat, jeho podíl z tělesné hmotnosti je kolem jednoho procenta a z toho více než 98 procent je uloženo v kostech a zubech. 

Vápník je důležitý pro činnost organismu, jeho růst a rozvoj. Spolu s fosforem se uplatňuje při mineralizaci kostí a zubů, ale je také velmi důležitý pro mnoho dalších tělesných funkcí (účast na svalových kontrakcí, vedení nervových impulsů a činnost nervové soustavy, srážení krve). U ptáků je vápník také nezbytný pro stavbu peří a při tvorbě vaječné skořápky u samiček. U plžů jako jsou hlemýždi nebo oblovky je vápník nezbytný pro růst pevné ulity.

 

 VYUŽITÍ SÉPIOVÝCH KOSTÍ

Sépiové kosti se využívají také v tradiční čínské medicíně, v kosmetice nebo ve výživě lidí. Tradičně se používají v klenotnictví pro výrobu forem pro odlévání drobných předmětů z drahých kovů.

Běžně se sépiové kosti používají jako doplňky potravy pro mnoho druhů zvířat. Je to velmi kvalitní zdroj přírodního vápníků, který je lehce stravitelný a snadno přijímatelný. Sépiová kost by neměla chybět v žádném chovu ptáků, terarijních, akvarijních a jiných zvířat. Sépiová kost by tak měla být neustále k dispozici v kleci, voliéře nebo v teráriu, aby si zvířata mohla sama doplnit vápník dle potřeby. Výhodou sépiových kostí je také jejich trvanlivost, která je prakticky neomezená, pokud je skladována v suchu.

 

PTÁCI

Při chovu ptáků jako jsou například andulky a jiní papoušci je potřeba dodávat vápník. Vhodným zdrojem tohoto vápníku je sépiová kost, která zároveň přirozeně napomáhá při obrušování zobáku a může sloužit i jako hračka. Ptáci chovaní v klecích můžou trpět nudou nebo stereotypem, což jim nesvědčí. Díky struktuře sépiové kosti si s ní mnozí ptáci hrají, lehce se láme, lze se do ní dobývat a žvýkat jí zobákem, posouvat ji a přenášet po kleci. Tyto hry u ptáků podporují dobrou náladu a také je nutí se pohybovat. Proto by nikdy neměla chybět v kleci nebo voliéře, kde jsou ptáci chováni.

 

PLAZI

Také pro plazy, mezi něž patří různí ještěři, želvy a hadi je důležitou složkou potravy vápník, který může být podáván ve formě podrcené nebo nastrouhané a rozsypané sépiové kosti

 

PLŽI 

Stejně tak i všichni plži (hlemýždi, achatiny a jiní “šneci”) musí mít při chovu neustále k dispozici zdroj vápníku. Vápník je u plžů důležitý pro správný vývoj ulity, potřeba ho je dodávat i v dospělosti, aby ulita zůstala zdravá a pevná. Jednou z možností, jak zajistit dostatek vápníku při chovu plžů, je jim poskytnout sépiovou kost, tak aby ji měli neustále k dispozici.

 

 

 

/seznamapi/postdata