B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2016 leden

Kvalitní a krásná srst pro Vaši kočku
Kvalitní a krásná srst pro Vaši kočku

Má Vaše kočka mastnou nebo naopak na omak suchou, drsnou srst? Pokud se rádi mazlíte se svým zvířecím mazlíčkem, pak Vám zajisté neunikne případná zhoršená kvalita srsti. Špatnou srst u kočky může přitom způsobit hned několik faktorů. Lámete si hlavu, jak můžete zlepšit kvalitu srsti u kočky? Odpovíme Vám v následujícím článku.

Špatná strava = špatná srst

Lámání suché srsti může být nejen pro kočku ale také pro Vás noční můrou. Srst by se totiž měla obvykle lesknout a i její vypadávání má určité meze. Příčin nekvalitní srsti může být hned několik, mezi ty hlavní patří především špatná strava, stáří, nadváha nebo zdravotní problémy.

Nejčastějším důvodem je však často opomíjená strava, kterou kočka přijímá. Pokud se u kočky problémy projeví, pak jí zkuste změnit krmivo. Může se stát, že kočičce podávaná strava nesedí nebo jí neposkytuje dostatek výživových látek, které pro svůj každodenní život potřebuje.

Jaké živiny by takové krmivo mělo poskytovat? Jedná se především o nenasycené mastné kyseliny Omega 3 a Omega 6, které mají blahodárné účinky právě na pokožku a kůži zvířete. Tyto složky přitom najdete především v kvalitních kočičích krmivech obsahujících lososí maso, ale i v jiných.

Zkuste doplňky stravy pro kočky

Některé kočky mají geneticky dané, že trpí na zhoršenou srst. V takovém případě jim ani kvalitnější a na vitamíny bohatší strava nemusí pomoct. Poté je možné zaměřit se na různé doplňky stravy.

Ideální pro péči o srst jsou přírodní oleje, které je možné dle potřeby přidávat do kočičí stravy. Ty obsahují esenciální mastné kyseliny, které organismus nedokáže sám vytvořit. Jejich předností je také schopnost vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K.

Mezi nejvhodnější oleje pro kočky patří lososový, lněný a pupalkový olej. Řeší především lámavost a línání srsti, řídkou a matnou srst, suchou kůži, lupy a hrubou kůži.

Hledáte-li kvalitní stravu pro kočky, podívejte se zde.

 

Klíč ke kočičímu trávení
Klíč ke kočičímu trávení

Porozumět kočičímu trávení je často nesplnitelný úkol. Kočka totiž často sní, na co přijde, a potom je jí špatně. To jí ale nezabrání ihned zase pokračovat v debužírování. Pro nového majitele to může být šok, pro zkušeného chovatele však nic výjimečného. Některá specifika kočičího trávení si objasníme v tomto článku.

Čerstvá strava? Pouze pro zkušené

Každý chovatel ví, že jakmile vytáhne kuře z lednice, je téměř jisté, že už mu u nohy prosebně sedí jeho kočka s upřeným pohledem na kuchyňskou linku. Málokdo tomuto pohledu dokáže odolat, a tak alespoň kousek kuřete padne.

Občasné odměny ve formě čerstvého masa nejsou na škodu, při snaze o krmení pouze čerstvou stravou je však potřeba být velmi obezřetný. Vyvážit takovou stravu je totiž velmi těžké, a tak může dobře míněná snaha kočce spíše uškodit.

Špatné poměry vápníku, vitamínů, fosforu nebo minerálů můžou způsobit hned několik potíží. Patří mezi ně dysfunkce jater, močové kameny, problémy s kůží či dentální onemocnění. V krajních případech může docházet i k tvorbě bezoárů, které mohou způsobit neprůchodnost střev.

Pokud si nejste správnými poměry živin jisti, raději zvolte celostní holistické krmivo, které Vaší kočce poskytne všechny potřebné složky.

Lidské potraviny? Raději ne

Přestože mají majitelé tendenci krmit zbytky od stolu především psy, ani u koček to není výjimka. Ne že by některé lidské potraviny nebyly pro kočky vhodné, ony jsou často přímo jedovaté.

Nejproblematičtější je v tomto ohledu jakékoli solené či kořeněné jídlo, případně kosti nebo banán. Jedovatá je pak čokoláda, kakao, cibule nebo třeba hroznové víno. Zapomínat by se nemělo ani na kravské mléko, které dospělé kočky nejsou schopny správně trávit, což vede k průjmům.

Není vhodné ani zkoušet kombinovat vařené nebo syrové maso s kočičími granulemi nebo kapsičkami. Každá z těchto složek se totiž v kočičím těle tráví jinak. Jejich kombinace tak může vyvolat zažívací potíže, například průjmy.

Jak často krmit

Dospělé kočky stačí krmit dvakrát až třikrát denně, důležitá je však pravidelnost. Potrava by přitom měla mít pokojovou teplotu, příliš studené nebo horké krmivo může kočičce způsobit zažívací potíže.

Samotnou misku s krmivem bychom měli po třiceti minutách schovat, záleží však na návyku každé kočky zvlášť. Některé se raději nají naráz, jiné se třeba po deseti minutách vrátí a dojí zbytek.

Hledáte kvalitní krmivo pro Vaši kočku? Pak vybírejte zde.

Učíme psa na granule
Učíme psa na granule

S tímto problémem se setkal nejeden pejskař. Pes dlouhodobě konzumoval pouze různé kapsičky nebo konzervy a granulí se ani nedotkl. Jak řešit nechuť psa ke granulím? Chce to především trpělivost a správnou strategii.

Mokrá krmiva pro psy nejsou výhrou

Přestože se po nich Vaši psí mazlíčci můžou utlouct, takzvaná mokrá krmiva, tedy masové konzervy či taštičky, nejsou pro psy ideální stravou. Dnes se již považují spíše za doplňkové krmivo, nežli za kompletní krmení.

Psi také snášejí mokrá krmiva mnohem hůře, než ta suchá. Navíc u nich hrozí zvýšení výskytu zubního kamene, neboť pejsek nemá zuby jak obrušovat.

Pokud už se rozhodnete krmit psa granulemi ze zdravotních nebo finančních důvodů, musíte se připravit na to, že to pravděpodobně nebude vůbec jednoduché. Psi můžou být totiž velmi tvrdohlaví.

Granule podávejte vytrvale

Základem úspěchu při snaze naučit psa na granule je vytrvalost a postupnost. Granule namočte do vody a smíchejte je s konzervou, případně masem. To vše podávejte pejskovi v pravidelném čase krmení.

Pokud pes nachystanou stravu nesní do deseti až patnácti minut, jednoduše misku odneste a schovejte pro další denní chod. Buďte důslední, dokud pes nezačne podávané krmivo přijímat. Pak začněte postupně snižovat dávku konzervy či masa.

Brzy by měl být schopný sníst pouze namočené granule, ty můžete občas prokládat těmi suchými. Když je pes ochoten pravidelně přijímat pouze suché granule, máte vyhráno. Důležité je, aby si uvědomil, že právě granule teď budou jeho hlavní stravou.

V případě, že má pejsek problémy se zuby, pak raději zůstaňte u verze s namáčenými granulemi.

Chcete svému pejskovi vybrat opravdu kvalitní granule? Podívejte se na naši nabídku.

Proč zvolit krmivo bez obilovin?
Proč zvolit krmivo bez obilovin?

Váš domácí mazlíček, ať už kočka nebo pes, je především masožravec. Přestože v přírodě občas sní nějaké ty obiloviny, a to převážně jako součást ulovené stravy, neznamená to, že mu obiloviny nevadí nebo že by měly dokonce tvořit velkou část jeho stravy. Proč byste se obilovinám v krmivu měli raději vyhnout, se dočtete v následujícím článku.

Granulovaná krmiva

Na nejvíce obilnin nejčastěji narazíte v psích nebo kočičích granulích. Přestože se to může zdát neuvěřitelné, výrobci granulí jsou často odhodlaní zkoušet co všechno majitelé koček a psů vydrží.

U některých granulí, které se na první pohled mohou tvářit kvalitně, tak po bližším prozkoumání zjistíte, že jejich hlavní a naprosto převažující složkou jsou právě obilniny. Ty jsou přitom pro zvíře špatně stravitelné a mají téměř nulovou výživovou hodnotu.

Jelikož si z takových granulí tělo téměř nic nevezme, musí pes nebo kočka sníst mnohem větší množství krmiva. Převážně obilné granule se tak mohou oproti masovým krmivům dokonce i prodražit.

Granulovaná krmiva

Na nejvíce obilnin nejčastěji narazíte v psích nebo kočičích granulích. Přestože se to může zdát neuvěřitelné, výrobci granulí jsou často odhodlaní zkoušet co všechno majitelé koček a psů vydrží.

U některých granulí, které se na první pohled mohou tvářit kvalitně, tak po bližším prozkoumání zjistíte, že jejich hlavní a naprosto převažující složkou jsou právě obilniny. Ty jsou přitom pro zvíře špatně stravitelné a mají téměř nulovou výživovou hodnotu.

Jelikož si z takových granulí tělo téměř nic nevezme, musí pes nebo kočka sníst mnohem větší množství krmiva. Převážně obilné granule se tak mohou oproti masovým krmivům dokonce i prodražit.

Obiloviny v krmivu způsobují:

TRÁVICÍ PROBLÉMY

POTRAVNÍ ALERGIE

 

 

 

Zdravotní potíže spojené s obilovinami

Pro některá zvířata může pozření velkého množství obilovin představovat nepříjemný zážitek. Obiloviny jsou totiž pro tělo zvířete špatně stravitelné, v některých případech mohou vést ke zvracení nebo průjmům.

Výjimku tvoří rýže, která je lehce stravitelná, a proto bývá často přidávaná do hypoalergenních krmiv. Mezi obilniny, kterým je naopak lepší se vyhnout, patří především pšenice, která zvířeti může způsobit alergickou reakci.

Pokud se chcete zmíněným problémům vyhnout, zaměřte se na krmiva, která mají ve svém názvu uvedeno GRAIN FREE nebo jsou hypoalergenní.

Na pečlivé chovatele, kteří svým psům a kočkám chtějí dopřát to nejlepší, myslí výrobci krmiv. Příkladem je značka Optimanova, která případným alergickým reakcím a trávicím potížím předchází tím, že všechna svá krmiva vyrábí jako hypoalergenní. Samotný výběr mezi jednotlivými druhy je pak pro každého majitele pejska nebo kočičky snadný.

Podívejte se na veškerou nabídku hypoalergenních krmiv Optimanova pro psy a Optimanova pro kočky.

Jak vybrat krmivo pro velká psí plemena
Jak vybrat krmivo pro velká psí plemena

Každý pes není stejný, všichni mají své specifické nároky. Základní rozlišení u krmiv můžeme sledovat u velkých a malých plemen. Velcí psi potřebují jiné složení krmiva, než ti menší. Pokud si nevíte rady se správným krmením svého psa, pak čtěte následující text.

Odlišnosti ve stravě velkého a malého psa

Velký pes rovná se velká miska. Na tomhle předpokladu určitě něco pravdivého bude. Minimálně ve srovnání s malými plemeny by jeho dávka krmiva měla být větší. Velký pes má sice rychlý počáteční růst, ale samotné dospívání je pomalejší.

Pozor na klouby

V porovnání s klouby malých psů jsou klouby velkých plemen enormně zatěžovány. Obrovská zátěž je přitom každodenní záležitostí, netýká se pouze těch aktivnějších psů.

Ideální krmiva by tak měla obsahovat glukosamin a chondroitin, který napomáhá udržení kloubní chrupavky v potřebném stavu. Důležité je také množství vitamínů a stopových prvků obsažených v krmivu.

Štěňata velkých plemen

Základním rozdílem mezi štěnětem velkých čí obřích plemen a štěnětem malých plemen z hlediska výživy je jejich metabolizmus. Stejně tak jak si můžeme všimnout výrazně rychlejších pohybů Srnčího pinče oproti pomalým a rozvážným pohybům například Bernardýna, je to podobné i s jejich metabolismem. Proto potřebuje štěně velkého plemene nižší přísun zejména bílkovin a tuků než štěně malého plemene, které jednoduše řečeno spaluje mnohem rychleji. Je také důležité dbát na to, abychom štěně nepřekrmovali a nezvyšovali tak zbytečně jeho váhu v období vývoje a růstu, protože to by se mohlo negativně projevit v dospělosti na jeho kostře a kloubech (například Dysplazie). Je tedy vhodné dávat štěněti velkého plemene krmivo pro něj přímo určené. Většinou se označuje Puppy Large, Junior Maxi, atd.

Dospělý pes velkých plemen

Jedinci z řad velkých plemen dospívají většinou až ve věku dvou let, proto není vhodné přecházet na stravu pro dospělé dříve. Co by tedy nemělo v kvalitním krmivu pro velké plemeno chybět? Již zmíněný glukosamin a chondroitin pro podporu kloubní chrupavky a zamezení opotřebení. Dále pak mastné nenasycené kyseliny Ω 3 a 6, samozřejmě také dostatečný a správný obsah vitamínů a minerálů. Vyvážený poměr proteinů, tuků a sacharidů upravený pro velká plemena mimo jiné předchází nadváze.

Pro správnou tvorbu svalstva jsou v krmivu potřeba kvalitní bílkoviny živočišného původu. Pro dobré trávení je důležité zařadit vlákninu, třeba v podobě lehce stravitelné rýže.

Vhodným krmivem pro velká aktivní plemena je holistické krmivo pro psy od společnosti VISÁN s názvem Optimanova Adult Active. Výhodou všech krmiv od této značky navíc je, že jsou hypoalergenní, nemusíte se tedy bát jakékoli alergické reakce.

Klidná velká plemena

Klidní psi naopak nepotřebují tolik energie pro svůj každodenní pohyb. Jejich klouby však trpí také a to nejen díky velikosti psa, ale také kvůli riziku nadváhy. Obezita přitom zvyšuje riziko hned několika chorob, jako jsou například cukrovka či srdeční nemoci.

Pokud má Váš pes sklony k obezitě, je nutné tomu přizpůsobit i stravu. Ta by se měla vyznačovat sníženým obsahem tuků, vitamíny z rybího oleje, vhodnými druhy sacharidů jako zdrojů energie a L-karnitinem, který napomáhá lépe spalovat tuky.

Vhodnou volbou kvalitního krmiva při sklonech k tloustnutí psů je třeba Optimanova Adult Obesity Chicken & Rice. Tyto granule neobsahují více kalorií, než Váš pes doopravdy potřebuje. Energie je navíc uvolňována kontrolovaně a průběžně.

V případě, že Váš pes váží více než 45 kilogramů, jedobré zvolit takové krmivo, které pokryje všechny jeho výživové potřeby. Optimanova nabízí superprémiové krmivo pro dospělé psy obřích plemen Adult Giant.

Tyto granule pomůžou psovi udržet zdravou tělesnou hmotnost a předcházet tak nechtěné obezitě. Zdravou chrupavku a klouby psa pak zajišťuje optimální přísun mastných kyselin. Vitamín D pomocí regulace hladiny minerálů v krvi udržuje kosti psa zdravé a silné.

Podívejte se na naši nabídku krmiva pro velkého psa.

/seznamapi/postdata