B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2016 červen

Cestování se psem
Cestování se psem

Neznám nikoho, kdo by nemusel cestovat se psem. I ti, kteří bydlí kousek od místa, kde se jejich pes může proběhnout a veterinárního lékaře mají za rohem, se mohou rozhodnout pro dovolenou se psem. V našem článku se podíváme, jaké přepravní boxy pro psy jsou na trhu, na smluvní podmínky přepravců a objasníme si, jaké doklady a očkování potřebujete pro cestování do cizích zemí.

 

 

 

 

Plastové přepravní boxy

Se psy malých plemen se cestuje nejpohodlněji a nejbezpečněji hromadnou dopravou i autem s pomocí plastové přepravky. Dnes už jsou na trhu takové přepravky, které velikostně vyhovují i velkým psům a navíc jsou vyrobené z vysoce odolných plastů. Plastové přepravky oceňují majitelé také na výstavách, protože psům zajistí soukromí a vystavovatelům volné ruce. Při letecké přepravě je pro vašeho mazlíčka příjemnější cestovat v boxu, který mu je dobře znám, než v pronajaté přepravce od letecké společnosti. Ne každý výrobce plastových přepravek splňuje požadavky pro leteckou přepravu psů a je dobré se při koupi informovat na použití v tomto typu dopravy. Přepravka by měla být umístěna v nákladovém prostoru auta nebo připevněna bezpečnostními pásy na zadním sedadle. Na její dno se dá položit podložka, která psovi zajistí pohodlí. Některé přepravky jsou vybaveny také miskou, do které můžete nalít vodu nebo nasypat granule. Box vybírejte podle pravidla, že pes by v něm měl mít možnost lehnout si, otočit se, postavit se a samotný box by se vám měl vejít do auta.



Stefanplast - léty prověřená kvalita

Pokud přemýšlíte o kvalitní plastové přepravce pro svého psa, nezapomeňte se podívat na přepravky italské firmy s více než padesátiletou tradicí na trhu. Některé přepravní boxy Stefanplast jsou vyrobeny v souladu s IATA, což v překladu znamená, že jsou vyrobeny na základě požadavků letecké přepravy. Každá letecká společnost by vám tedy měla umožnit cestovat s vlastní IATA certifikovanou přepravkou.

Pro malé psy výrobce nabízí přepravky Gulliver 1, 2 a 3. Boxy v těchto velikostech mají kovová nebo plastová dvířka, lze k nim připevnit kolečka nebo nylonový popruh přes rameno. Přepravky velikosti 2 a 3 mají v sobě zabudovanou plastovou přihrádku například na cestovní doklady zvířete a uzavíratelný otvor, kterým lze hladit, utěšovat neklidného pejska.

Majitelé středních a velkých plemen si potom mohou vybírat z přepravních boxů Gulliver 4, 5, 6, 7 a Gulliver Touring. Tyto přepravky mají plastovou vyjímatelnou rukojeť obdobně jako kufr, dvě plastové přihrádky na drobnosti, bezpečnostní kovová dvířka, větrací mřížky a misku. Lze k nim připevnit uzamykatelná kolečka. Gulliver Touring je mimo jiné určen i k samostatné přepravě dvou psů, kterou zajišťuje vyjímatelná celo-plastová dělící přepážka.

Upozornění!

Najdou se letečtí dopravci, kteří zpochybňují tento certifikát a nutí majitele psa, aby si zakoupil nebo zapůjčil přepravní box přímo od jejich společnosti za nemalé peníze. V takovém případě doporučujeme trvat na svém certifikovaném přepravním boxu. Ve většině případů vám nakonec společnost umožní přepravu ve vaší vlastní přepravce.

Potřebné doklady pro cestování se psem do zahraničí

Obecně lze říci, že pro jakoukoliv cestu se psem mimo Českou republiku potřebujete pas zvířete v zájmovém chovu, identifikaci zvířete mikročipem a platné očkování proti vzteklině. Samozřejmostí je potom základní očkování proti infekční nemocem, což jsou psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenza a leptospiróza. V případě, že budete cestovat s více jak pěti psy budete potřebovat veterinární osvědčení o dobrém zdravotním stavu zvířete. Pokud se rozhodnete pro cestu letadlem se psem, bude jej nutné před letem ošetřit proti vnějším i vnitřním parazitům.  Předpisy pro vstup se psem do dané země se mohou kdykoliv během roku změnit a proto doporučuji jejich včasnou kontrolu. My jsme se podívali na předpisy pro vstup se zvířetem na území nejčastěji navštěvovaných států Evropy.

Oblíbené destinace Chorvatsko, Itálie a Řecko

Do těchto zemí vám bude stačit pouze pas zvířete v zájmovém chovu, identifikační mikročip a platné očkování proti vzteklině. Ošetření proti vnějším a ani vnitřním parazitům není požadováno. Stejné podmínky platí pro Španělsko, Francii, Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko, Slovinsko a Belgii. Do některých zemí je zákaz vstupu ze zvířaty mladšími než tři měsíce, jiné státy umožňují výjimku za určitých podmínek.

Nutné odčervení

Pro cestu do Velké Británie budete opět potřebovat pro svého psa pas zvířete v zájmovém chovu, identifikaci zvířete mikročipem, platné očkování proti vzteklině a ošetření proti echinokokóze přípravkem obsahujícím praziquantel například Drontal nebo Caniverm. Odčervení musí být zaznamenáno v pase (datum, hodina, název, výrobce) veterinárním lékařem a musí být provedeno 24 - 120 hodin před vstupem na území Velké Británie.

Cestování městskou hromadnou dopravou

Městská hromadná doprava umožňuje přepravu psů za speciálně stanovených podmínek. Pes musí mít náhubek, musí být na krátkém vodítku nebo v přepravce a nesmí ohrožovat ostatní cestující. V případě, že máte psa v textilní tašce a ta se nedá nijak uzavřít, musí mít i v tomto případě váš pes náhubek. Náhubek nepotřebujete, jestliže je pes umístěn v uzavřeném přepravním boxu, nebo v celo-uzavíratelné textilní tašce. Je potřeba počítat s tím, že řidič vám nemusí umožnit přepravu psa, který má náhubek, je na vodítku, nebo v přepravce.

Někteří dopravci, kteří nepatří do systému městské hromadné dopravy, vůbec přepravu zvířat neumožňují. Proto doporučuji před cestou kontrolu přepravních podmínek vámi vybraného dopravce.

Pitný režim

O důležitosti dodržování pitného režimu slyšíme během léta ze všech stran. Toto upozornění platí i pro psy. Psovi bychom měli během cesty umožnit nejen venčení, ale i možnost pořádně se napít. K tomuto účelů vám nejlépe poslouží skladné cestovní misky, které se vám pohodlně vejdou i do kabelky. K dostání jsou silikonové misky o menším objemu, které se skládají do tvaru mělkého talíře nebo gumové misky, které se dodávají i ve větších objemech a lze je zkroutit do téměř jakéhokoliv tvaru a rozměru.

misky

Bezpečnost především

Ať už se se svým psem chystáte kamkoliv, přejeme vám šťastnou a pohodovou cestu. Mějte na paměti, že vozit nezajištěného psa v autě vedle řidiče je hazard nejen s vlastním životem, ale odporuje to i platným silničním pravidlům pro přepravu zvířat.

O výživě psů jinak 2
O výživě psů jinak 2

V první části, článku O výživě psů jinak 1, jsme si připomenuli podstatu trávicí soustavy u psů. Když už víme, kde trávení přijaté potravy probíhá, bylo by dobré říci si něco málo o základních živinách v potravě, mezi které patří bílkoviny (proteiny), sacharidy, tuky, vitamíny a minerální látky.

Živiny v potravě

Pro správný vývoj, k udržení výborné kondici psa jsou zcela nezastoupitelné bílkoviny, sacharidy jsou zdrojem energie stejně jako tuky, které obsahují navíc důležité nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky ovlivňují funkci všech orgánů.

Nejdůležitější a nejznámější složka krmiva pro psy

Bílkoviny - proteiny jsou základní stavební složkou buněk organismu, jsou nezbytné pro vývoj, obnovu buněk a správnou funkci orgánů. Bílkoviny mohou být živočišného (maso, vejce, mléčné výrobky) nebo rostlinného (sója, kukuřice, čirok, pšenice) původu.

Pro psa bychom vždy měli vybírat krmivo, které zakládá svou recepturu na hlavním podílu živočišných proteinů oproti rostlinným, protože zažívání psa je masožravého typu, živočišné proteiny jsou pro psa přirozené, mají vyšší stravitelnost a zastoupení esenciálních mastných kyselin než rostlinné bílkoviny. U rostlinných bílkovin je snížena stravitelnost kvůli přítomnosti vlákniny, která omezuje jejich trávení. Vidíme-li na prvním místě ve složení krmiva živočišnou složku nemusí se nutně jednat o krmivo, které je nabité proteiny živočišného původu. Například složení: sušené kuřecí maso >20%, kukuřice, pšenice, čiroková moučka, ječmen, sójový olej, klíčky z pšeničné krupice, sušená celá vejce, kuřecí bílkovinný hydrolyzát, není rozhodně o hlavním podílu živočišných bílkovin a stravitelnost takového krmiva nebude nijak závratná. Bílkoviny jsou v různých druzích masa zastoupeny od 11 gramů do 23 gramů na 100 gramů masa.

Tuňák, hovězí, telecí, kuřecí, kachní, králičí a zvěřina patří mezi masa s nejvyšším obsahem proteinů. V rostlinných zdrojích je potom bílkovin od 40 gramů (sója) do 3 gramů (rýže) na 100 gramů.

Vnitřnosti jsou nejen dobrým zdrojem proteinů, ale i minerálních látek (železo, vápník, fosfor) a vitamínů (A, B, D).

Denní příjem bílkovin je stanoven zhruba na 3 gramy na 1 kilogram hmotnosti psa. Příjem bílkovin by neměl být snížen u starších zvířat, protože se zvyšují nároky na kvalitu i množství z důvodu poklesu využitelnosti. Neměl by být ani snížen během diety u obézních psů, protože podporují zachování svalové hmoty.

Sacharidy a jejich příjem

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, nejvíce obsaženy jsou v potravě rostlinného původu, výjimkou je laktóza. Nadbytek sacharidů v krmivu vede k nevyužití, přeměně na tuk a tloustnutí psa . Minimální potřeba sacharidů v krmivu není stanovena. Psi dokáží účinně využívat aminokyseliny z bílkovin pro syntézu glukózy v játrech. To znamená, že nejsou nutně závislí na příjmu sacharidů. Při metabolické přeměně sacharidů na energii dochází k menšímu zatížení jater i slinivky břišní než při získávání energie z bílkovin a tuků. Méně stravitelné nebo nestravitelné sacharidy mohou způsobovat trávicí problémy a zvýšenou plynatost. Nejvýznamnějším sacharidem, který se nachází v krmivech pro psy, je škrob (pšenice, kukuřice, brambory).

Příjmem potravy rostlinného původu pes přijímá i její složku vlákninu. Ta se netráví trávicími enzymy, mohou je rozštěpit pouze symbiotické bakterie v tlustém střevě. Vlákninu je možné rozdělit na rozpustnou (pektiny z některých druhů ovoce, brambory) a nerozpustnou (obilné slupky).

Rozpustná vláknina je v tlustém střevě fermentována za vzniku těkavých mastných kyselin. Ty slouží jako zdroj energie pro střevní buňky a podporují absorpci vody a elektrolytů. V přiměřeném množství má rozpustná vláknina příznivý vliv na střevní sliznici a podporuje obnovu jejích buněk.

Nerozpustná vláknina se u psa fermentuje velmi omezeně, stimuluje pohyb střev a podílí se na formování výkalů a na jejich zahuštění. Nadbytek vlákniny snižuje stravitelnost a vstřebávání ostatních živin, minerálních látek a vitamínů, to může vést k jejich deficitu v organismu.

V první části článku O výživě psů jinak 1 jsme si připomenuli podstatu trávicí soustavy u psů. Druhá část se potom věnovala základním složkám potravy bílkovinám a sacharidů. V posledním, třetím díle si probereme zbývající živiny tuky, vitamíny a minerální látky.

Výživový specialista, JUKO petfood

O výživě psů

O výživě psů jinak 1
O výživě psů jinak 1

Dnes vám kdokoliv velmi ochotně vysvětlí proč je jeho krmivo co do složení lepší než krmivo konkurence. Mluví se o čerstvém mase na prvním místě a o surovinách v té nejvyšší kvalitě. Diskutují se různé druhy granulovaných krmiv, odvolává se na nutnost přirozenosti stravy, na masožravost psů, totožnost s vlky nebo co je víc free, fresh nebo fair. Mám pocit, že se nějak opomnělo mluvit o samotném zažívacím traktu psa, o stravitelnosti různých druhů potravy a vhodnosti krmiva vzhledem ke stále častějším onemocnění u psů. Pojďme si společně alespoň trochu připomenout podstatu trávicí soustavy psa a vyjasnit si funkci základních živin v potravě.

Trávicí soustava

Obecně lze říci, že trávicí soustava psa umožňuje příjem a zpracování potravy a následné vyloučení nestrávených zbytků, je masožravého typu a jako taková je přizpůsobena trávení potravy živočišného původu. Její počátek je tvořen ústy a konec řitním otvorem. K trávicí soustavě patří nepostradatelné žlázy - slinné žlázy, játra a slinivka břišní. Každá část má své funkce.

Funkce trávící soustavy psa

V ústní dutině se nachází jazyk, svalový orgán, který hraje významnou úlohu při mechanickém přijímání potravy, stejně jako zuby, při polykání i při příjmu tekutin. Slinné žlázy vylučují sekret zvaný slina, který chrání sliznici ústní dutiny před tepelným nebo mechanickým poškozením, obalují přijatou potravu a usnadňují její polykání. Enzymy obsažené ve slinách začínají trávit některé složky potravy.

Žaludek psa je dutý, vakovitý, poměrně velký orgán, který slouží jako dočasná zásobárna přijaté potravy. Začíná zde proces trávení především tuků a bílkovin. Žaludek je v břišní dutině velmi pohyblivý! Sekrety všech žláz tvoří dohromady žaludeční šťávy. Celková sekrece žaludečních šťáv je ovlivněna množstvím přijaté potravy, obsahem bílkovin v potravě a je hormonálně řízena. Žlázy vylučují pepsin, který rozkládá bílkoviny. Pepsin je aktivní v silně kyselém prostředí, proto je do žaludku vylučována kyselina chlorovodíková. Sekrece kyseliny je velmi nízká a kolísá ve vztahu k příjmu potravy. Malým podílem na trávení tuků se podílí vylučovaná lipáza. Žaludek se vyprazdňuje postupně do dvanáctníku. Zde dochází ke štěpení bílkovin, tuků a sacharidů. Slinivka břišní vylučuje kromě štěpících enzymů i antibakteriálně působící protein, který zamezuje růstu bakterií. Játra produkují žluč, která umožňuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, obsahuje mimo jiné žlučové kyseliny, které slouží k trávení tuků.

V tlustém střevě se vstřebává voda čímž se zahušťuje střevní obsah. Bakterie osídlující tlusté střevo zajišťují fermentaci vlákniny. Tímto procesem vznikají těkavé mastné kyseliny, které jsou zdrojem energie pro buňky střevní výstelky tlustého střeva.   

Trávicí soustavu psa může postihnout celá řada onemocnění. Mezi časté problémy patří virové infekce, parazitární onemocnění, onemocnění dutiny ústní, záněty, zácpy, průjmy, zvracení a potravinové alergie nebo intolerance, které jsou stále častější a proto se jim budeme věnovat v samostatném článku Alergie, intolerance na potravu u psů . Některým onemocněním zažívacího ústrojí psa nelze spolehlivě zamezit, ale jiným onemocněním lze předejít pravidelným očkováním, odčervováním, vhodnými podmínkami v chovu a v neposlední řadě správnou volbou krmiva.

Pokračování článku: O výživě psů jinak 2

Výživový specialista, JUKO petfood

Trávící trakt psa

Mezinárodní výstava psů Brno - Intercanis 2016
Mezinárodní výstava psů Brno - Intercanis 2016

O víkendu 18. - 19.6. 2016 se na brněnském výstavišti konala Mezinárodní výstava psů pod záštitou Českomoravské kynologické unie. Výstava byla rozdělena do dvou výstavních dnů. V sobotu byla vystavována plemena ovčácká, pastevecká, honácká, teriéři, jezevčíci, honiči, barváři, ohaři, slídiči, retrieveři, vodní psi a dosud FCI neuznaná plemena. V neděli se o tituly potom ucházeli pinčové, knírači, plemena molossoidní, švýcarští salašničtí psi, špicové, společenská plemena a chrti.

Součástí výstavy byl již tradiční prodej chovatelský potřeb pro psy a ani na této výstavě nesměla chybět naše firma se svým stánkem, na kterém bylo možné získat informace o produktech, zakoupit krmivo společnosti Visán, Naturo hypoalergenní mokré krmivo, pamlsky SMARTY, hračky, přepravky a misky s exkluzivní výstavní slevou. Svým zákazníkům nabízíme možnost platby kartou a odvoz zboží až k zaparkovanému automobilu na parkoviště pro návštěvníky výstavy.

Výstava Intercanis Juko petfood stánek

Za víkend stánek Visán navštívilo mnoho nových zájemců o krmivo, kteří si s sebou domů odnesli vzorky krmiva pro své psy a zákazníků, kteří chtěli využít možnost nákupu krmiva za zvýhodněnou cenu. Přišla i řada současných spokojených zákazníků, setkávání se s nimi je pro nás obzvlášť velmi příjemnou záležitostí. Jsme rádi, když slyšíme, že krmivo chutná, psovi se zlepšila kvalita srsti, výkonnost a majitel i pes jsou spokojení.

Výstava Brno

V sobotu nás navštívila majitelka Stafordšírského pitbulteriéra a podělila se s námi o svůj příběh. Pejsek měl neustálé problémy s kůži - šupiny, svědění. Po vyloučení parazitů, plísní a primárního dermatologického onemocnění začali uvažovat o potravinové alergii, intoleranci na krmivo. Zkoušeli různé druhy hypoalergenního krmiva pro psy, ale bez úspěchu. Až se jim jednou dostalo do ruky krmivo Visán OptimaNova Dog Sensitive. Krmení tímto krmivem přineslo pejskovi dlouho očekávanou úlevu od jeho potíží. Z takových příběhů máme vždy radost.

Díky výstavním víkendům stráveným ve společnosti zákazníků víme, že naše práce má smysl a těšíme se s vámi na viděnou na další psí výstavě v Českých Budějovicích 8-9.10.2016 a nebo na výstavě koček v Ostravě 21-22.8 2016.

Výstavní stánek Visán - Juko

 

/seznamapi/postdata