B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2023 leden

Chov slepic – rady chovatelky
Chov slepic – rady chovatelky

Pro někoho je chov slepic pouze zdrojem kvalitních čerstvých vajec, pro jiného zábavou a koníčkem. V obou případech je nutné na začátku zajistit vhodné podmínky pro chov.

 

Začněme tedy těmi nejdůležitějšími:

Výběh a jeho umístění
Velikost výběhu je dána především počtem chovaných slepic (obecně platí 1 slepice = minimálně 4 m2). Výběh je dobré oplotit. I když je slepice nelétavý pták, dokáže přesto vzlétnout a výška oplocení by tedy měla být minimálně 180 cm. Vhodné je také umístění např. pod stromy, vyhnete se tak náletu dravých ptáků a poskytnete slepicím přirozený stín v letních dnech. Můžete také využít přemístitelnou síť na výběh, kterou můžete umístit dle potřeby.

Slepicím můžete dny zpříjemnit zábavou např v podobě dřevěné houpačky.

 

Jaký vybrat kurník
Kurník chrání slepice především v noci před případným napadením predátory. Jsou v něm také umístěna tzv. snůšková hnízda, kam slepice snášejí vejce a případně na nich sedí.

V dnešní době existuje široká nabídka hotových kurníků, dá se však při troše zručnosti postavit i svépomocí.  Na velikost kurníku neplatí žádné obecné pravidlo, ideálně však 4 - 5 slepic na metr čtvereční. Díky této velikosti se v chladném období lépe udrží teplo. 

Ideální místo pro stavbu kurníku je polostín. Jako materiál na stavbu se nejčastěji používá dřevo, starší kurníky jsou i zděné. Ty nejmodernější jsou z lehce udržovatelných recyklovaných plastů. Vhodné je umístit jej nad zemí, což současně nabízí slepicím další zastíněnou plochu pod ním.
Platí, že kurník musí být vždy lehce čistitelný, dobře větratelný - nejlépe s uzavíratelnými větracími otvory a samozřejmě uzavíratelnými dvířky proti vniknutí predátora. Do prostoru přístupu ke kurníku si vytvořte zpevněný povrch – ideálně z dlažby, usnadníte si tak pohyb ve výběhu v čistotě i v nepříznivém počasí.

 

Snůškové hnízdo
Do snůškových hnízd je vhodné jako podkládku použít seno, slámu nebo jiný vhodný materiál, který bude příjemný pro snášení a snesené vejce bude také tímto chráněné proti případnému mechanickému poškození.Rozměry snůškového hnízda nejsou přesně dané, ale slepice by v něm měla mít možnost pohodlně se usadit a obrátit. Snůškové hnízdo by mělo být umístěno minimálně 50 cm od podlahy kurníku. Nejvýhodnější je, když je jeho horní část odklopná a přístupná zvenčí. Lze tak snadno snesená vejce vybírat, a v případě, že odchováváte vlastní kuřata, také lehce kvočnu s kuřaty kontrolovat.

Do připraveného hnízda je dobré umístit takzvaný podkladek – falešné umělé vejce, které pomůže v orientaci, kde je snůškové místo.

Doporučuje se 1 hnízdo na každých 5 slepic. Pokud by hnízd bylo méně, slepice budou stresovány a budou snášet všude po kurníku a výběhu. 

 

Kolik slepic a kde je pořídit
Pokud chcete slepičky pouze kvůli produkci vajec pro vlastní potřebu, nejprve si tedy spočítejte, kolik vajec týdně spotřebujete. U běžných plemen se snůška pohybuje většinou mezi 3 - 4 vejci týdně na jednu slepici. V zimě snůška rapidně klesá. Slepice je také zvyklá žít v hejnu, proto je dobré mít minimálně 3 slepičky.

Slepice je ideální kupovat u registrovaných chovatelů nebo v drůbežárnách. Ceny slepic se mohou lišit nejenom podle plemene, ale hlavně podle stáří mladých kuřic. Nosné kuřice se prodávají ve věku 9 - 12 týdnů.

 

Kohout ANO či NE?
Kohout není nutný, ale je dobrý pro to, aby slepice měly přirozené složení hejna a tím i hierarchii. Při pořízení kohoutka je ale potřeba počítat s hlasitou produkcí kokrhání a s možnou nevolí nejen vaší, ale také vašich sousedů. Většina z nás si tedy obvykle pořizuje pouze slepice a v této souvislosti je dobré předem namyslet požadovaný počet slepic, právě z důvodu vytvoření vlastní hierarchie v novém hejnu.

 

Krmení a napájení
Do výběhu je nutné umístit nádobu na čerstvou vodu a nejlépe 2 krmítka, z nichž jedno bude sloužit pro násyp krmné směsi a druhé násyp např. pšenice, kterou pro svůj vývoj slepice také potřebují. Je třeba myslet na to, že nádoby na krmení by měly být umístěny nejlépe pod stříškou, v případě nepříznivého počasí předejdeme namočení a následného plesnivění.

Volně rozsypané krmivo po výběhu by lákalo nevítané strávníky, ale především se výrazně zvýší riziko přenosu parazitů a nemocí z volně žijících živočichů na slepice. Existuje celá řada krmítek od jednoduchých misek po krmítka se zásobníkem.

Mladé slepičky jsou zvyklé na určitý druh krmiva. A proto je potřeba počítat s tím, že si budou na novou stravu postupně zvykat. Krmit pouze zbytky z domácnosti není úplně nejlepší, i když slepice zkonzumuje opravdu skoro vše. Pro kvalitní a pravidelnou snůšku a dobrý zdravotní stav doporučujeme krmení kompletními krmnými směsmi, které jsou namíchané přesně dle potřeb a stáří slepiček.

Jako přilepšení je dobré i zelené krmivo v prostoru výběhu, nebo jednoduše utržená tráva nejlépe v celých stéblech, která má vliv na sytější barvu žloutku.

 

Proč přidávat vápenný grit?
Do pšenice je dobré dosypávat průběžně také vápenný grit, který napomáhá rozmělnění potravy ve voleti a tím zvyšuje využitelnost přijímaného krmiva a současně vysokým obsahem vápníku příznivě působí na tvorbu vaječné skořápky a kostní tkáně.

 

Vitamíny, minerály a antiparazitika
K úspěšnému chovu a správnou péči patří také doplňování vitamínů a minerálů. V případě napadení parazity, je možné využít produktů z řad antiparazitik.

 

Kompletní nabídku produktů pro drůbež si můžete prohlédnout zde

 

Teď vám již nic nebrání v úspěšném chovu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/seznamapi/postdata