B2B
X
RSS

Zápisník příspěvky 2023 červenec

Péče o kočku – vše, co byste měli vědět
Péče o kočku – vše, co byste měli vědět

Kočky jsou velmi oblíbenými domácími mazlíčky, které nám dělají společnost, baví nás a zlepšují náš život. Kočky jsou krásná, nezávislá stvoření a velmi čistotná, ale i tak potřebují naši pomoc, péči a lásku. V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o kočku, co potřebuje k zdravému a šťastnému životu a jak řešit některé běžné problémy.

 

Jak dlouho spí kočka?

Kočky jsou známé tím, že hodně spí. Dospělá kočka spí průměrně 16 hodin denně. Koťata a starší kočky obvykle spí více než dospělé kočky. Kočka je přirozeně aktivní hlavně za soumraku a za svítání. Během dne kočka ráda odpočívá a spí. Spánek je pro kočku velmi důležitý k zotavení z fyzické a psychické námahy, k odpočinku, načerpání síly, což přispívá ke zdraví, energii a silné imunitě. Nejlepší místo pro spaní kočky je klidné, tmavé a bezpečné místo. Kočky mají rády, když se mohou schovat a cítit se bezpečně, takže pelíšek by neměl být umístěn na rušném místě, ale měl by mít výhled do okolí.

 

Jak dlouho žije kočka?

Délka života kočky závisí na mnoha faktorech, jako je plemeno, genetika, životní styl, strava, zdravotní stav, veterinární péče a další. Průměrný věk kočky je cca 15 let, ale některé kočky mohou žít i déle nebo kratší dobu. Obecně platí, že domácí kočky žijí déle než venkovní, kastrované kočky žijí déle než nekastrované, a smíšené plemeno déle než čistokrevné. Tendenci žít déle mají kočky, které jsou dobře krmeny a mají přístup k čerstvé codě, kočky, kterým je zajištěna pravidelná veterinární péče, jsou kastrované a ty, které jsou opečovávané a mají dostatek lásky a pozornosti.

 

Jak často chodí kočka na záchod?

Kočky jsou velmi čistotná zvířata a dobře se naučí chodit na záchod. Frekvence, jak často chodí kočka na záchod závisí na mnoha faktorech (strava, pitný režim, individuální návyky, teplota a vlhkost prostředí, zdravotní stav). Kočka by ovšem měla chodit na záchod alespoň jednou denně. Pokud vaše kočka chodí na záchod příliš často nebo naopak příliš málo, může to být známka nějakého problému, buď zdravotního s trávením, močovými cestami nebo ledvinami, nebo jako známka stresu, úzkosti nebo bolesti. V takovém případě je vhodné navštívit veterinárního lékaře a kočku nechat vyšetřit.

 

Co znamená, když kočka přešlapuje?

Přešlapování je pohyb, kterým kočka střídavě tlačí a povoluje své přední tlapky na nějakém povrchu a může být doprovázeno zatahováním a vytahováním drápků. Přešlapování může mít u koček více příčin:

  • Památka na období kotěte: Přešlapování je typické chování koťat, kterým tak stimulují průtok mléka ze svých matek a usnadňují si tak kojení. U dospělých koček to může být projev náklonosti a důvěry, kočka se cítí dobře a vděčně.
  • Stres: Může to být způsob, jak kočka vyjadřuje svoji nervozitu, vzrušení nebo úzkost. Přešlapováním se snaží uvolnit, zbavit stresu a vyvolat pocit bezpečí a klidu.
  • Značkování teritoria: Může to být také způsob, jak si označkovat své teritorium. Kočky mají mezi polštářky na tlapkách speciální žlázy, které vylučují pachovou látku (feromony) a přešlapováním ji roztírají po zemi a označí si tak svoje území.
  • Lov: Kočky také přešlapují před lovem. Je to způsob, jak se připravit na akci a soustředit se.

Pokud Vaše kočka přešlapuje, nemusíte se hned obávat, že by to bylo něco špatného. Naopak, většinou je to známka toho, že je vaše kočka spokojená a má vás ráda.

 

Co kočkám nevoní?

Kočky mají velmi citlivý čich, a ne vše jim může „vonět“, některé vůně jim mohou být nepříjemné nebo dokonce odpuzující. Vůně, které jsou příjemné pro člověka nemusí být příjemné pro kočku. Mezi vůně, které kočkám „nevoní“ patří například:

  • citrusy (pomeranče, citrony, grepfruty, limetky atd.)
  • mátové rostliny (máta peprná, máta klasnatá, eukalyptus, levandule, rozmarýn atd.)
  • koření (skořice, hřebíček, kurkuma, kari atd.)
  • silné parfémy, čisticí prostředky nebo osvěžovače vzduchu
  • cibule, česnek nebo pórek
  • alkohol, kouř

Pokud chcete zabránit tomu, aby vaše kočka škrábala nebo žvýkala něco, co by neměla, můžete na to nastříkat některou z těchto vůní.

 

Jak dlouho kočka mrouská?

Mrouskání je doba, během které může kočka zabřeznout (otěhotnět), dává tím najevo, že je připravena k páření. Nejčastěji trvá 3 až 7 dní a opakuje se každé 2-3 týdny. Kočka je v tomto období neklidná, hladovější, může být mazlivější než obvykle. Pro kočku je to velmi vysilující období. Pokud si přejete zabránit mrouskání Vaší kočky, nechte ji vykastrovat. Kastrace je bezpečný a účinný způsob, jak udržet kočičí populaci pod kontrolou a snížit riziko některých zdravotních problémů u vaší kočky (např. rakoviny pohlavních orgánů). Kočkám tak kastrace pomůže ke zdravějšímu a méně stresujícímu životu. Kastrace by se měla provést co nejdříve, ideálně před prvním mrouskáním. Pokud si nejste jisti, kdy je správný čas na kastraci Vaší kočky, poraďte se se svým veterinárním lékařem.

 

Kdy může kočka zabřeznout (otěhotnět)?

Kočka může zabřeznout od doby, kdy dosáhne pohlavní dospělosti neboli zralosti. To se obvykle děje mezi 4 až 10 měsíci věku, ale může se lišit podle plemene a individuálních faktorů. Nevhodnější doba pro zabřeznutí je od 6 do 12 měsíců věku. Kočka může zabřeznout v plodném období, kterému se říká mrouskání nebo říje. Kočka je polyestrické zvíře, což znamená, že mají více říjových cyklů během roku, tzn. může zabřeznout i několikrát za rok. Říje trvá průměrně 6 dní, ale může se opakovat každých 2 až 3 týdny, pokud kočka není oplodněna. Březost kočky trvá průměrně 65 dní a obvykle porodí 3 až 5 koťat.

 

Jak kočka projevuje lásku?

Kočka projevuje lásku různými způsoby, které jsou často inspirovány jejím přirozeným instinktem a chováním.

Mezi tyto způsoby patří:

  • Předení: Kočka přede, když je spokojená a šťastná. Je to způsob, jak kočky vyjadřují svou náklonnost a důvěru. Kočky mohou příst několik minut až několik hodin.
  • Otírání se o Vás: Když se kočka o Vás otírá, přenáší na Vás své pachové značky. Je to způsob, jak Vám říci, že Vás vlastní a že Vás považuje za svou rodinu.
  • Lízání: Kočka líže Vaši tvář, ruce nebo vlasy, aby Vám projevila náklonnost a důvěru. Lízání je také způsobem péče o srst, kterou kočky provádějí mezi sebou.
  • Dávání dárků: Kočka Vám může přinést nějakou hračku, peříčko nebo dokonce mrtvou myš nebo mrtvého ptáka, aby Vám ukázala, že si Vás váží a že se o Vás stará. Ukazuje Vám tak svoji lásku a vděčnost.
  • Spaní na člověku: Kočky jsou velmi teritoriální a rády spí na místech, která považují za bezpečná a pohodlná. Když kočka spí na Vás, je to způsob, jak vám říci, že se cítí s vámi bezpečně a pohodlně.
  • Zívání: Kočka se může na vás podívat a zazívat, aby Vám naznačila, že je uvolněná a klidná.
  • Mrkání: Kočka se může na vás podívat a pomalu mrknout jedním nebo oběma očima, aby Vám řekla, že Vás má ráda. Mrkání je pro kočku signálem důvěry a klidu. Můžete jí mrknout zpátky a navázat tak komunikaci.
  • Hraní si s Vámi:Kočky jsou hravé bytosti a rády si hrají se svými majiteli. Hra je pro ně způsob, jak vyjádřit svou lásku a náklonnost.

 

Proč mě kočka někdy kouše nebo škrábe?

Kočka může kousat nebo škrábat z různých důvodů, které souvisí s jejími instinkty, náladou, výchovou nebo zdravím. Mezi tyto důvody patří:

  • Hra: Kočky jsou přirozeně hravé a kousání a škrábání může být součástí hry. Kočka se může pokoušet hrát si s Vámi jako s jinou kočkou a neví, že Vám její drápky a zuby způsobují bolest. Je důležité naučit kočku, kdy je hraní příliš tvrdé.
  • Strach, úzkost nebo bolest: V případě, že se kočka cítí ohrožená, vystrašená, je ve stresu, nebo jí něco bolí, tak může na tyto podměty reagovat tím, že začne škrábat a kousat, tzn. v sebeobraně začne reagovat agresivně na jakýkoliv dotyk nebo pohyb.
  • Nedostatek pozornosti (projev nespokojenosti): Kočka se může snažit upoutat vaši pozornost nebo vám dát najevo, že se jí něco nelíbí, např. hlazení, je hladová, chce mít klid nebo se nudí. Můžete jí poskytnout různé hračky, aby se zabavila.
  • Přidělení teritoria: Kočky jsou teritoriální zvířata a někdy mohou kousat nebo škrábat jako způsob, jak označit své teritorium.

Kousání a škrábání jsou běžné projevy kočičího chování, které mohou být nepříjemné nebo nebezpečné pro lidi. Je důležité zjistit příčinu tohoto chování a naučit kočku, jak se chovat lépe.

 

Může být kočka na něco alergická?

Ano, kočka může být alergická podobně jako člověk na různé věci. Alergie je stav, kdy imunitní systém kočky reaguje přehnaně na nějakou látku, která je pro ni dráždivá. Tato látka se nazývá alergen. Alergeny mohou být různé, například:

  • Blechy: Blechy a jejich sliny mohou u koček způsobit alergické reakce, které se projevují svěděním, podrážděním kůže anebo vypadáváním srsti.
  • Potraviny: Mezi nejčastější potravinové alergie u koček patří kuřecí maso, hovězí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, rýže.
  • Pyl, tráva, rostliny, plísně, kouř
  • Léky: Některé léky mohou u koček způsobovat alergie, např. antibiotika, anestetika, protizánětlivé léky.
  • Chemikálie: Kočky mohou být alergické na různé chemikálie, včetně čistítcích prostředků, parfémů

Alergie u koček se projevují hlavně na pokožce a srsti. Kočka může být velmi svědivá a mít zarudlou, zanícenou nebo poškrábanou kůži. Může si také vylizovat nebo vytrhat srst a mít strupy nebo léze. Někdy se mohou objevit i jiné příznaky, jako kýchání, kašel, sípání, zvracení nebo průjem.

Alergie u koček jsou častým a nepříjemným problémem. Je důležité rozpoznat příznaky alergie u koček a vyhledat veterinární pomoc. Pokud se domníváte, že je Vaše kočka na něco alergická, je důležité vzít ji k veterináři, který provede několik testů a vyšetření a zjistí na co je Vaše kočka alergická, a navrhne způsoby, jak zmírnit její příznaky.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU POTŘEB PRO KOČKY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE

VETBED: funkční deka, která udrží vašeho mazlíčka vždy v suchu a teple
VETBED: funkční deka, která udrží vašeho mazlíčka vždy v suchu a teple

Chcete pro vašeho mazlíčka podložku, která je nejen pohodlná, ale dokáže i vašeho mazlíčka udržet v suchu a teple? Máme pro vás řešení. Vetbed je speciální deka vyvinutá pro veterinární praxi, která má řadu výhod oproti běžným dekám

 

Vetbed je výrobce dek pro psy nejvyšší kvality z Velké Británie. Deka se nazývá Veterinary beddnig (v překladu veterinární podložka) a používá se od roku 1960. Je to funkční protiotlaková deka pro psy a je velmi oblíbená mezi veterináři, chovateli a majiteli psů, neboť jim usnadňuje péči o své miláčky a zvyšuje jejich kvalitu života. Pomocí deky Vetbed můžete maximálně vylepšit jakýkoliv pelíšek, nebo ji použít samostatně. Vetbed je ideální pro psy, kteří se vrací z procházek mokří nebo znečištění, neboť jim poskytuje suché, teplé a měkké místo k odpočinku. Deka Vetbed je také vhodná pro štěňata, starší nebo nemocné psy, kteří potřebují zvláštní péči a pohodlí.

 

VLASTNOSTI DEKY VETBED

  • antialergenní
  • prodyšná
  • odpuzující vodu
  • odvádí vlhkost od těla psa
  • odolná proti znečištění
  • vhodná pro praní v pračce (i při vysokých teplotách)
  • rychleschnoucí
  • protiotlaková
  • termoizolační
  • velmi pevná
  • netoxická
  • vhodné pro domácnost, kancelář, auto, přepravku, klec, psí boudu

 

ÚČEL POUŽITÍ

Účel použití je různý, hodí se například pro odchov štěňat, kdy speciální vlákno odvádí vlhkost, takže štěňata zůstanou v suchu a teple. Také je skvělá pro starší nebo nemocné psy, v boji s otlaky nebo pro psy s ortopedickými problémy. Je možné ji použít venku jako prevenci proti podchlazení. Je vhodná i pro běžné použití např. pro domácí ležení, do pelíšku či klece, na zahradu, do boudy, ale i jen jako samostatný pelíšek. Podle účelu použití můžete vybrat deku s pogumovanou nebo nepogumovanou spodní stranou a s různou kvalitou vlákna. Podrobnější specifakci najdete v článku níže.

 

MATERIÁL

Vetbed je vyrobena ze 100 % polyesteru, který má duté vlákno. Duté vlákno má výhodu, že je prodyšné, termoizolační, savé a odolné. Deka Vetbed je také antibakteriální, protialergická, odolná proti plísním, netoxická a stálobarevná. Varianta s protiskluzovou úpravou (Drybed) neobsahuje kaučukový latex.

 

JAK SE STARAT O DEKU VETBED

Deka Vetbed se může prát v pračce na 40 °C (pogumovaná spodní strana) nebo na 60-90 °C (nepogumovaná spodní strana). Při praní nepoužívejte aviváž, mohla by poškodit vlákna. Deka Vetbed je vyrobena z materiálu, který rychle schne na vzduchu, takže není nutné používat sušičku.  Použití sušičky se nedoporučuje a deku také rozhodně nežehlete.

Mezi praním se doporučuje deku vytřepávat nebo vysávat, aby se odstranily chlupy, nečistoty nebo prach. Pokud je deka znečištěná jen na některých místech, můžete ji vyčistit vlhkým hadříkem nebo mýdlovou vodou.

 

RŮZNÁ PROVEDENÍ

Vetbed se prodává v různých barvách, vzorech, kvalitě a velikostech s protiskluzem nebo bez něj. Vetbed se dá použít samostatně nebo jako podložka do pelíšků, klecí nebo auta.

 

  • Spodní strana deky Vetbed může být pogumovaná a nepogumovaná.
    • Drybed (pogumovaná spodní strana) má protiskluzovou vrstvu, která zabraňuje klouzání deky na hladkých površích. Je tak praktičtější při umístění deky do pelíšku, klece nebo přepravky.
    • Nepogumovaná spodní strana nemá protiskluzovou vrstvu, ale má tu výhodu, že se dá prát na vyšších teplotách a lépe odstraňuje nečistoty. Nepogumovaná spodní strana je vhodnější pro odchov štěňat nebo pro veterinární použití.

 

  • Kvalita deky Vetbed se liší podle hustoty a délky vlákna. Obecně platí, že čím vyšší je hustota a délka vlákna, tím je deka kvalitnější a měkčí.
    • Drybed má protiskluzovou úpravu, velký objem, výška vlasu 30 milimetrů.
    • Vetbed Original má větší objem než drybed, skvělá odolnost a pevnost, délka vlasu je 30 milimetrů.
    • Vetbed Gold je nejkvalitnější řadou. Je velice hrubá, má silnější vlákno než Vetbed Original, délka vlasu je 35 milimetrů. Je to luxusní kvalita, obsahuje speciální vlákno Ultra-Fresh, které je antibakteriální, protiplísňové a proti zápachu. Vetbed Gold je vhodnější pro náročné psy, psy s kožními problémy nebo alergiemi a hodí se pro veterinární použití.

 

  • Velikost deky Vetbed je různá, prodává se v různých velikostech. Vzhledem k tomu, že se nejedná o tkanou textilii, můžete základní velikost deky Vetbed upravit zastřihnutím podle Vašich požadavků (např. přizpůsobit rozměrům boudy, na lehátko, do kufru auta, porodní bedny, klece, pelíšku, plastové vaničky), aniž by došlo k nežádoucímu třepení. V naší nabídce najdete čtyři různé velikosti a to 50 x 75 centimetrů, 75 x 100 centimetrů, 100 x 150 centimetrů anebo roli 10 x 1,5 metru.

 

  • Barva deky Vetbed se nabízí v různých barvách a vzorech. U nás na e-shopu si můžete vybírat také z mnoha barev, například šedé, grafitové, hnědé, vínové, nebo modré a mnoha vzorů například s packami, srdíčky, hvězdami, pruhované, kostkované, mřížkované a další. Můžete si vybrat barvu a vzor podle svého vkusu nebo podle barvy psa.

 

      KOMPLETNÍ NABÍDKU DEK VETBED NAJDETE ZDE        

 

/seznamapi/postdata