B2B
X
RSS

Blog

Průvodce chovem andulky: Ochočení, krmivo a správná péče
Průvodce chovem andulky: Ochočení, krmivo a správná péče

Andulka je drobný papoušek, pocházející z Austrálie. Andulky jsou velmi společenské a ve volné přírodě žijí v obrovských hejnech, proto je nejlepší chovat andulky alespoň v párech. Pokud plánujete pořízení pouze jedné andulky, je potřeba se jí dostatečně věnovat a ona bude za odměnu Váš dlouholetý parťák. Zanedbávaný papoušek má sklony k sebepoškozování a rychle chřadne, hlavně psychicky, může se také projevit agresivita.

CHOV VENKU
Stejně jako většina australských papoušků se velmi dobře přizpůsobuje i nižším teplotám a můžeme ji chovat celoročně venku. Venkovní chov má však svá pravidla. Andulka musí být v dobré kondici, musí být otužována už od jara a samozřejmě jí v zimě musí být přizpůsobena strava. Jako každý exotický ptáček je náchylná na průvan, proto je potřeba zajistit voliéru alespoň ze tří stran a ochránit proti dešti. Vhodná je instalace plochých bidel, např. ze střešních latí, andulka si v mrazech přisedne nožičky a udržuje se v teple. Důležitá je vždy čerstvá a nezamrzlá voda.

CHOV DOMA
Klec umístěte na vyvýšené místo bez průvanu, přímého slunečního záření a alespoň jednou stranou ke zdi (kvůli pocitu bezpečí). Vhodnou klec pro Vaší andulku si můžete vybrat zde. Najdete zde klece různých velikostí a tvarů.

VHODNÉ DOPLŃKY DO KLECE:

  • Bidla - jsou nezbytným doplňkem klece. Slouží k odpočinku, broušení drápků a starají se také o zdravý zobák.
  • Hračky - ptáci v klecích potřebují rozptýlení. Odolné a zábavné hračky pomohou chovaným ptákům zahnat nudu.
  • Krmítka, pítka a napáječky
  • Koupelny - andulky se velmi rády koupou, proto je možné andulce zajistit tzv. koupelnu nebo andulku rosit rozprašovačem.
  • Podestýlka - aby se ptáci cítili, co nejlépe, je vhodné do klece umístit podestýlku (písek, bezprašnou podestýlku z kukuřičných vřeten nebo podestýlku ze dřeva).
  • Dejte si však pozor na zrcátko. Papoušek se může zamilovat do odrazu v zrcátku, snaží se jej krmit a je frustrovaný, když "parťák" jeho lásku neopětuje.

OCHOČOVÁNÍ
První dny nechte papouška rozkoukat a zmapovat terén. V blízkosti ptáčka nedělejte zbytečně prudké pohyby a randál, který by ho mohl lekat. Jakmile si papoušek zvykne na nové místo a Vaši přítomnost, můžete mu otevřít dvířka a nechat ho, aby si sám vylétl ven. Většinou se ptáčci sami vracejí do klece (za potravou) a pokud ne, rozhodně ptáčka nenahánějte po celém domě. V krajním případě zajistěte přítmí, počkejte až se papoušek usadí a opatrně ho přesuňte zpět do klece (je možné použít speciální síťku na ptactvo). Samotné ochočování je individuální, každý jedinec je jiný a někdy se i přes veškerou snahu papouška bohužel nepodaří ochočit. Nejlepší je však začít s postupným nabízením potravy a to z otevřené dlaně (klásek prosa, zrníčka nebo zelené krmení). Na papouška mluvte tiše, klidně a buďte trpěliví. S trochou štěstí se andulka naučí i opakovat některá slova, nadanější na mluvení jsou však samečci (u andulek v páru nebo v hejnu je šance minimální).

DALŠÍ ANDULKA
Pokud se rozhodnete pořídit papouškovi společníka, je důležité dodržet několik pravidel. V první řadě je nezbytná karanténa. Nový přírůstek by měl být na určitou dobu umístěn v izolaci, aby se zamezilo možnému přenosu chorob. Andulka je papoušek vcelku snášenlivý, přesto by se nový jedinec neměl ihned dávat k zabydlené andulce, ale mělo by proběhnout seznamování v samostatných klecích.

     

CO MŮŽE JÍST ANDULKA? 
Směs zrní: proso červené i žluté, oves, lesknice, konopné semínko, pohanka. Klásky senegalského prosa. Se slunečnicí opatrně, je velmi tučná. Pokud ji chcete zahrnout do jídelníčku, měla by se podávat pouze slunečnice žíhaná a v opravdu malém množství, například jedincům, kteří tráví zimu ve venkovních voliérách. Atraktivním doplňkem pro andulky jsou tyčinky. Pro získání potravy musí andulka vyvinout úsilí, což jí skvěle zabaví a napomáhá její dobré fyzické a psychické kondici.

Andulkám můžeme mimo směsi zrnin podávat i tzv. zelené krmení, ovoce a zeleninu (vždy pečlivě omytou a nejlépe chemicky neošetřovanou). Podávejte raději v menších pravidelných dávkách, protože ovoce a zelenina rychle osychá nebo hnije, proto ji necháváme k dispozici jen pár hodin a na místě, kam nesvítí přímé slunce.
Zelené krmení: jetel, kokoška pastuší tobolka, kopřiva dvoudomá, ptačinec žabinec, řeřicha setá, jílek, pýr, salát, jitrocel kopinatý (listy i květy), smetánka lékařská (listy i květy), květy měsíčku lékařského, afrikánu, sedmikrásny, violky.
Ovoce, zelenina: banány, brokolice, černý bez, hrušky, červená řepa, hloh, jablka, kukuřice, hroznové víno, meruňky, okurka, jahody, třešně, meloun, jeřabiny, mango, mrkev, maliny, khaki, paprika, rybíz, kiwi, šípek.

Andulky rády okusují větve, nejenže se touto činností náramně baví a obrušují si zobák, navíc z dřevin získávají spoustu vitamínů a cenných látek, proto jim zajistěte jejich pravidelný přísun. Vybírejte takové větve, které nejsou chemicky ošetřované a nerostou blízko frekventovaných silnic. Před podání je dobré větve polít vodou nebo pokropit hadicí z důvodu omytí prachu a nečistot, ale také proto, že se ptáci v orosených větvích rádi koupou.
Vhodné větve: bříza, javor babyka, dub, smrk, borovice, větvě ovocných stromů (ujistěte se, že nejsou chemicky ošetřené).

Dále můžete podávat zrní máčené nebo naklíčené (opět necháváme k dispozici pouze pár hodin). Pozor na plísně a kvašení – takové zrní vyhazujeme a ptákům nepodáváme.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na každodenní přísun čerstvé vody, vitamínů a minerálů. Papoušek by měl mít k dispozici sépiovou kost nebo nějaký minerální blok a vitamíny.

NEVHODNÁ STRAVA A JEDY V DOMÁCNOSTI

  • pozor na teflonové výpary. Jsou pro papoušky silně toxické i v minimálním množství, proto by klec neměla být umístěna v kuchyni a během vaření by měl být ptáček v jiné místnosti.
  • vonné svíčky
  • spreje a přípravky (i do zásuvky) na hubení hmyzu
  • různé spreje (impregnace na oděvy, laky na vlasy, deodoranty...)
  • avokádo je pro ptáky vysoce toxické
  • syrové brambory
  • většina pokojových rostlin (vždy si ověříme o jakou rostlinu jde a zda není pro papouška jedovatá)
  • nikdy papouškům nepodávejte lidské jídlo. Vašemu mazlíčkovi by nejspíš chutnalo, ale mastná, kořeněná a slaná jídla papouškům zatěžují játra, ledviny a v nejhorším připadá jejich konzumace končí smrtí.

Drobní parazité jsou všude a proto je dobré chránit před nimi andulku preventivně. Můžete použít antiparazitní spreje, které se velmi snadno aplikují. Andulku postříkáte antiparazitním sprejem z dostatečné vzdálenosti dle návodu. Pokud se sprejování andulce nebude líbit, můžete použít antiparazitní pudr, který opatrně vmasírujete do suchého peří. Antiparazitní spreje a pudry působí jak preventivně, tak léčebně (tedy pokud je již pták parazity zasažen).

Nezapomínejte také na důkladné čištění klece, bidýlek, hraček a ostatního příslušenství.

 

RŮZNÉ PRODUKTY PRO PTÁKY NAJDETE NA NAŠEM E-SHOPU




Jak zbavit vašeho domácího mazlíčka blech?
Jak zbavit vašeho domácího mazlíčka blech?

Blecha je jedním z nejčastějších psích parazitů. Oproti populárním průpovídkám však opravdu existuje reálné nebezpečí, že blecha ze psa či kočky přeskočí i na člověka, byť to není její hlavní hostitel.

 

 

Blechy se časem velmi dobře adaptují na život v prostředí obývaném svými hostiteli

Z toho také vyplývá, že se s nimi můžeme setkat prakticky po celý rok . Blechy (resp. především jejich larvy a kukly) se velmi rády usídlí v pelechu, boudě či dece svého nedobrovolného hostitele, ať už je to pes či kočka. Ale dobře se jim daří klidně i  v koberci, rozích nábytku, ve škvírách v podlaze apod. A vyskytují se samozřejmě také v norách a doupatech divokých zvířat (šelmy, hlodavci aj.). Jejich životní cyklus na prostředí hostitele přímo závisí – bleší larvy jsou velmi citlivé na teplotu a vlhkost a ve volné přírodě dokážou přežít spíše jen v teplé části roku. Bleší kukla (vývojové stadium bezprostředně před dosažením dospělosti) je velmi odolná a dokáže v klidovém stavu vydržet týdny až měsíce!

V závislosti na přítomnosti vhodného hostitele a dalších vnějších podmínkách tak životní cyklus blechy může trvat přibližně od 12 dnů po 6 měsíců (v běžné domácnosti zpravidla 3-8 týdnů). Na nového hostitele se blecha může dostat přímým kontaktem, případně z prostředí. Takřka okamžitě začíná sát krev. Během následujících 8-24 h se blechy začínají pářit a první vajíčka kladou 24-36 h od prvního nasátí. Vajíčka pak ze srsti zvířete vypadnou do prostředí. Dospělá blecha jich naklade až 40-50 denně.

Pokud není počet přítomných blech příliš vysoký, můžeme v srsti zvířete o dost pravděpodobněji najít bleší trus než samotnou blechu.  Trus vypadá jako zrníčka kávové sedliny a když jej dáme např. na mokrý savý papír, pouští růžovou až červenou barvu. Častým příznakem je svědění, postižené zvíře se škrábe a vykusuje si srst. Někdy až tak úporně, že na něm nalézáme celé okrsky polámané či přímo chybějící srsti (typicky v oblasti beder a kořene ocasu). Bleší sliny jsou též poměrně silným alergenem a mnoho zvířat na ně reaguje výraznou kožní reakcí – existuje dokonce samostatné onemocnění, tzv. alergie na bleší kousnutí. Blechy mohou sloužit také jako přenašeč původců jiných onemocnění – např. tzv. nemoci kočičího škrábnutí (Bartonella henselae), tasemnic, tyfu aj.

 

Když trápi blechy vašeho psa

Blechy si může váš čtyřnohý kamarád snadno přinést z procházky na sídlišti, v lese u i vody. Způsobů, jak psa odblešit, je naštěstí hned několik. Nejdříve použijte šampon proti blechám , který je zahubí. Když je srst čistá, přichází na řadu odpuzovače blech. Z jakých můžete vybírat? Spreje jsou velmi účinné, ale nevhodné do domácnosti, ve které žijí děti. Pipety proti blechám jsou účinné jak na léčbu, tak na prevenci až po dobu jednoho měsíce, oproti tomu obojky působí preventivně proti blechám ve všech jejich vývojových stádiích po dobu několika měsíců.

Co když blechy trápí malé štěně? Tam je potřeba zakoupit odpuzovací prostředky přímo pro mláďata. Vhodným přípravkem proti blechám pro štěňata jsou spreje, některé z nich můžete používat už od jejich prvních dnů. Osmitýdenní štěně už lze odblešit pipetou, vybranou podle hmotnosti psa, a od sedmi týdnů můžete nasadit i obojek.

 

Jak je to s blechami u koček?

Pokud trápí vaši kočku blechy, nese to s sebou hned další problém – tito parazité jsou mezihostiteli určitých druhů tasemnic, které mohou na zvíře přenést. Kočka navíc může trpět alergií na bleší kousnutí, která se projevuje zánětem kůže. Největší nebezpečí napadení blechami hrozí v srpnu a na začátku podzimu, kdy doporučujeme zvýšenou opatrnost a prevenci. 

Jak proti nim bojovat? Stejně jako u psů seženete na trhu spoustu preparátů, mezi které patří šampony, spreje, pudry, pipety, obojky i tablety. Postup odblešení je následující – kočičku vykoupete antiparazitním šamponem, ošetříte svědivá místa vybraným antiparazitikem a použijete sprej nebo pipetu. U odblešení koťat doporučujeme použít sprej, který je vhodný už od druhého dne života, a zvíře nejprve odčervit pastou. Nezapomeňte použít odpuzovadla také v pelíšku a na místech, kde se kotě nejvíce zdržuje.

 

A co blechy králičí?

Dobrá zpráva je, že běžné druhy blech si zpravidla králíka za svého hostitele nevybírají. Bohužel stejně obtížně, jako králík blechy chytí, se jich i zbavuje. Pokud v jeho srsti najdete bleší trus, rozhodně králíčka nekoupejte v antiparazitním šamponu ani mu nepodávejte volně prodejná antiparazitika, ale zajeďte na veterinu, kde se o jeho odblešení postarají. Stejně jako u čtyřnohých domácích zvířat důkladně vyčistěte prostředí, a v čištění pokračuje preventivně po dobu dvou měsíců.

 

Boj s blechami je velmi obtížný

Míst, kde se dokážou ukrýt, je v každé domácnosti hodně a bývají těžko dostupná při běžném úklidu. Zbavit se blech je tedy hodně fyzicky i psychicky náročný úkol – vyžaduje mnohdy několikanásobný kompletní úklid domácnosti včetně vyprání všech možných dek a ložního prádla, ošetření podlah insekticidními přípravky, úklidu pod přesunutým nábytkem apod. Některé kukly totiž mohou uniknout předchozímu úklidu a vylíhnou se z nich následně další larvy.

 

Vyplatí se proto používat preventivně přípravky proti blechám

Zpravidla jsou ve formě pipet k nakapání na kůži, případně antiparazitních obojků či žvýkacích tablet. A to i tehdy, pokud Vaše zvíře pobývá většinu času uvnitř domu nebo bytu a ven chodí jen na vycházky. Je ovšem nutno dát pozor, jaký přípravek zvolíte, neboť některé účinné látky mohou být pro určité druhy zvířat nebezpečné (např. permethrin nelze používat pro kočky). Vždy proto dbejte rad ošetřujícího veterinárního lékaře. Ze sortimentu společnosti Bioveta a.s. jsou pro prevenci i řešení problémů s blechami určeny řady Fipron a Bio Kill (posledně jmenovaný též ve variantě k ošetření prostředí).

 

PRODUKTY FIRMY BIOVETA NAJDETE NA NAŠEM ESHOPU

BOZITA. Z čisté švédské přírody přímo do misky
BOZITA. Z čisté švédské přírody přímo do misky
V naší nabídce nyní najdete superprémiová krmiva pro psy a kočky od tradiční švédské značky Bozita .
 
Společnost vyrábějící Bozitu připravuje krmiva pro psy a kočky už od roku 1903. Sídlí v úrodném srdci švédského venkova a všechny své produkty vyrábí 100% přírodní cestou z vysoce kvalitních lokálních surovin bez zbytečných přísad . Svůj přístup k výrobě i k přírodě označuje pojmem „švédská přírodní kvalita“ .
 
 
 
 
 
 
 
Co znamená švédská přírodní kvalita?
V každé porci krmiva Bozita najde váš pes nebo vaše kočka kvalitní maso ze zvířat, která se krmila tím, co příroda nabízí, pila čerstvou vodu a dýchala čistý vzduch. Za tímto tvrzením najdete jasná fakta:
  • Minimální používání antibiotik - švédské zemědělství má velmi přísná pravidla ohledně používání antibiotik v živočišné výrobě. Zatímco jinde v EU je možné podávat antibiotika preventivně, ve Švédsku je to zakázané. To znamená, že krmiva vyrobená ze švédských surovin obsahují minimumantibiotik .
  • Žádné růstové hormony -  užívání růstových hormonů je ve Švédsku přísně zakázáno. To zaručuje, že maso, které se dostává do suchých i mokrých krmiv, pochází výhradně ze zvířat chovaných přirozeným způsobem .
  • Vždy bez GMO - při výrobě krmiv nepoužívá Bozita žádné přísady z geneticky modifikovaných organismů . Tím pomáhá zajistit, že se strava vašich mazlíčků svým složením co možná nejvíce přiblíží tomu, co je pro ně skutečně přirozené.
 
Unikátní švédské příchutě
Bozita chutná i opravdu vybíravým mazlíčkům nejen díky svému přírodnímu složení, ale také díky bohaté nabídce příchutí, jako je čerstvě připravovaný losos, volně se pasoucí jehně, divoký los nebo švédský sob .
 
Správná volba pro každé plemeno i každou životní etapu
Různí mazlíčci, různé potřeby. A to jak s ohledem na plemeno, tak na věk a další faktory. Bozita pokrývá celé spektrum výživy pro psy a kočky. V nabídce najdete suchá i mokrá krmiva speciálně připravená pro mláďata a jejich maminky, pro bytové i venkovní mazlíčky. Všechny receptury jsou vyvíjeny experty na výživu zvířat .
 
Chcete švédskou kvalitu? Vyzkoušejte Bozitu
Teď už víte, co je to švédská přírodní kvalita a proč krmiva této značky patří k tomu nejlepšímu, co můžete svým domácím mazlíčkům dopřát. Nyní už zbývá jen jediné. Vyzkoušet je!
 
Doplňky krmiv jako pomůcka k dosažení pevného zdraví i maximální výkonnosti
Doplňky krmiv jako pomůcka k dosažení pevného zdraví i maximální výkonnosti

Abychom se udržovali zdraví a v kondici, záleží hodně též na tom, co jíme. Nejinak je tomu u domácích zvířat společenských i hospodářských, bez rozdílu druhu.

Na trhu je nepřeberné množství různých krmiv pro zvířata, a to v mnoha kvalitativních i cenových hladinách. Legislativní požadavky samozřejmě poskytují garanci určité úrovně vstupních surovin a jejich zpracování, nicméně i tak je dobře dbát na to, jaké krmivo zvířatům dopřáváme.

Významnou roli hraje nejen druh zvířete, ale také jeho věková kategorie, plemeno, nároky na hospodářskou, sportovní či služební výkonnost apod. Potřeba minerálů u holštýnské dojnice v maximální produkci mléka je přirozeně výrazně odlišná oproti mladému masnému býčkovi Aberdeen Angus. Podobně bude i pes na vrcholu své sportovní kariéry vyžadovat k optimálnímu prospívání jiný poměr vitamínů a minerálů než ve stáří. A  samostatnou kategorii tvoří samozřejmě stresovaná či nemocná zvířata . Zvláště problémy způsobující ztráty tekutin (typicky zvracení/průjmy) rychle naruší metabolismus minerálních látek a vnitřní rovnováhu organismu.

Ne vždy přitom existuje možnost zvolit přesně ten typ krmiva, který by konkrétnímu zvířeti perfektně vyhovoval. Mezi chovateli též vzrůstá obliba domácí přípravy krmiva – zde už můžeme obsah živin, vitaminů a minerálů zpravidla jen odvozovat z obecných tabulek pro jednotlivé suroviny. Sestavit s jistotou vyváženou krmnou dávku pak vyžaduje nemálo úsilí i zkušeností.

Pro případy, kdy je třeba dodat zvířeti některé hlavní minerály (ať už jako dlouhodobou suplementaci stabilní krmné dávky nebo jako přídavek po dobu zvýšené potřeby), má Bioveta v sortimentu minerální doplňky Plastin  a Vitaplastin Forte . Jsou dobrým zdrojem vápníku a fosforu pro podporu kostní tkáně .  Obsažený hořčík napomáhá mj. správné funkci svalů , zinek s mědí posilují obranný systém a železo je nezbytné pro správnou krvetvorbu .  Plastin je určen pro prasata, psy a drůbež a jeho vyšší obsah vápníku je příhodný např. pro laktující prasnice a feny či nosnice ve snášce.  Vitaplastin Forte je registrován navíc i pro přežvýkavce, králíky a lišky a jeho vyrovnanější poměr vápníku a fosforu se hodí pro všeobecné použití u zvířat s vysokou produkcí či pracovní/sportovní zátěží, při rekonvalescenci i pro každodenní doplnění krmiva o nezbytné minerály.

OPTIMAnova - superprémiové krmivo pro psy a kočky
OPTIMAnova  - superprémiové krmivo pro psy a kočky

V současné době trápí mnoho zvířat různé potravinové alergie a intolerance. Krmivo Optimanova neobsahuje žádné syntetické příchutě, barviva ani konzervační látky. Navíc využívá koncept monoproteinové diety. Vždy je použit pouze jeden zdroj živočišné bílkoviny: kuře, králík, nebo losos, což usnadňuje stravitelnost krmiva.

Hyperimunní poruchu nebo alergii mohou vyvolat i některé rostliny. Z tohoto důvodu se suroviny jako sója nebo pšenice nedoporučují pro výrobu krmiv pro psy a kočky. Optimanova využívá jako jediný zdroj škrobu rýži a v některých produktech byla nahrazena bramborami. Krmivo obsahující brambory je tedy naprosto bez obilovin.

 


 

KVALITA
Všichni naši dodavatelé jsou certifikováni a spolupracují s námi již několik desítek let. Používáme kvalitní a přírodní suroviny od místních farmářů. Čerstvé ryby pochází z Atlantického oceánu a Kantaberského moře.

 
TECHNOLOGIE  
K přípravě krmiva je využíván unikátní  vstřikovací systém čerstvého masa FMIS  přidávájící pouze čerstvé maso, které nikdy nebylo zmrazeno. Díky této technologii může být použito až 50% čerstvých surovin. Na rozdíl od krmiv využívajících masové moučky, které jsou dvakrát tepelně úpravovány - při zpracování masové moučky a při samotné výrobě krmiva, prochází čerstvé maso v krmivech Optimanova pouze jedním tepelným zpracováním. To znamená, že díky FMIS dostává Váš pes nebo kočka v každé granuli  více chuti, vitamínů z masa, tuky s nižším okysličením a méně denaturovaných znehodnocených bílkovin  než u krmiv, ve kterých nebyla použita tato jedinečná technologie. Samotné granule jsou  sušeny při nízkých teplotách , aby bylo zabráněno znehodnocení živin, které jsou citlivé na vysoké teploty.Není možné vyrobit super prémiové krmivo bez pořádné kuchyně. 

 
ROZDÍL
Vytvořili jsme řadu produktů Optimanova, kterou jsme přizpůsobili požadavkům na výživu v závislosti na věku, velikosti psa a dalším specifickým potřebám.

 
ČERSTVÉ MASO  
Jako hlavní suroviny používáme při výrobě produktů této řady čerstvé (nikdy zmražené) kuřecí, lososí a králičí maso.

 
VLASTNÍ DOCHUCOVACÍ SLOŽKY  
Všechny produkty na trhu obsahují jednu základní složku, tj. složku dochucovací. Dochucovací složka může být přirozená nebo umělá. Kvalitní krmivo je obvykle vyrobené z přirozených dochucovacích složek, které se získávají od dodavatelů jako kterékoli další suroviny obsažené v receptuře. Konečným výsledkem je, že mnoho produktů na trhu chutná a voní stejně, protože různí výrobci krmiv nakupují stejné dochucovací složky. My již několik let vyvíjíme, prostřednictvím hydrolýzy čerstvého masa, naše vlastní 100 % přirozené dochucovací složky. Díky tomu mají naše produkty jedinečnou a lákavou chuť a Vaše zvíře je dokonale rozpozná. 

 
JEDINÝ ZDROJ ŠKROBU  
Některé druhy rostlin vyvolávají u zvířat alergické reakce nebo hyperimunní poruchy. Takové složky, jako pšenice nebo sója, se nedoporučují pro přípravu krmiv. Ačkoli je to pravda, neznamená to, že by snad všechny obiloviny byly škodlivé, ani to, že by všechny druhy zeleniny nebo ovoce byly přínosné. Vybrali jsme rýži jako jediný zdroj škrobu a v některých produktech jsme ji dokonce nahradili bramborami, tedy toto krmivo je zcela bez obilovin.

OMEZENÉ SACHARIDY
Rýže a brambory jsou řádně hydrolyzované nebo rozštěpené na řetězce mnohem menší a stravitelnější pro trávicí ústrojí psů a koček, představují také nejrychlejší a nejúčinnější zdroj glukózy. Omezené množství obsažených sacharidů, mezi 15 až 20 %, představuje vhodné, dostatečné a přiměřené množství pro správnou výživu našich mazlíčků. Je třeba mít na paměti, že zvyky, aktivita a život našich zvířecích mazlíčků se liší od života jejich divokých předků, se kterými se někdy srovnávají.

PŘÍRODNÍ ANTIOXIDANTY  
Všechny produkty z řady Optimanova obsahují větší množství přírodních antioxidantů (tokoferolů, vitamínů A, E a C) s ochranou proti škodlivému účinku volných radikálů.

 
PŘÍRODNÍ SUROVINY  
Produkty řady Optimanova jsou vyrobeny ze 100 % přírodních surovin. Při jejich výrobě nepoužíváme žádná umělá barviva, ochucovadla ani antioxidanty.


 

Trápí vaše domácí zvíře klíšťata? Poradíme vám, jak se jich zbavit.
Trápí vaše domácí zvíře klíšťata? Poradíme vám, jak se jich zbavit.

Nejčastější vnější parazité psů a koček jsou blecha a klíště. Oba tito parazité mají poněkud odlišný způsob života.

Výskyt klíšťat je téměř vždy sezonní – v závislosti na teplotě vzduchu přibližně od února-dubna do října-listopadu s vrcholem v létě. Zdržují se především ve volné přírodě, na stinných místech ve vyšším podrostu.

Když se přichytí na srst, během prvních 24-36 hodin na hostiteli zpravidla nesají krev , ale důkladně se přisávají ke kůži a pronikají skrz ni svým ústním ústrojím. Teprve pak několik dnů sají krev. Během posledních 12-36 hodin mnohonásobně zvětší svůj objem, pak se pouští a odpadnou. Dospělci se navíc před posledním sáním páří. Celý vývojový cyklus trvá např. u našeho běžného klíštěte obecného (Ixodes ricinus) až 3 roky.

V místě přisátí klíštěte dochází k zánětlivé reakci, svědění, případně i infekci; po neopatrném a neúplném odstranění klíštěte se v místě může vytvořit hnisavé ložisko.

 

Klíšťata nejsou obtížná jen sama o sobě, mohou rovněž přenášet řadu jiných onemocnění

V České republice je tradičně nejvýznamnějším druhem klíště obecné (I. ricinus). To může sloužit jako přenašeč pro krevní parazity (anaplasmóza, ehrlichióza), původce lymeské borreliózy (postihuje i člověka), klíšťové encefalitidy (postihuje člověka, u psů se projeví jen velmi vzácně) apod. V posledních desetiletích se mění i rozšíření klíšťat. Kvůli zvyšujícím se průměrným teplotám se naše původní klíšťata šíří i do vyšších horských poloh a dostávají se k nám i druhy klíšťat, pro něž se naše klima dříve považovalo za příliš chladné. S nimi přicházejí i onemocnění dříve velmi neobvyklá, jako jsou např. krevní parazitóza babesioza (Babesia sp.) či skvrnitá horečka (Rickettsia sp.).

 

Jak si poradit s klíšťaty u psů?

Neznáme majitele, kterého by netrápila klíšťová sezóna. Pokud jste u svého psa parazita našli, je nejdůležitější ho co nejdřív odstranit. Pokud klíště necháte nasáté příliš dlouho nebo neodstraníte celé, může způsobit zvířeti celou řadu závažných onemocnění, které ohrozí také vás v domácnosti – mezi nejnebezpečnější patří borelióza a klíšťová encefalitida . Pojďme se spolu podívat na to, jak je nejlépe odstranit.


S klíštětem nikdy nemanipulujte holýma rukama , ale použijte rukavice. Mohlo by prasknout a infekční krev vám potřísní ruce. Nejsnazší je použití pinzety, kterou klíště vytáhnete celé včetně kusadel. Postižené místo před celým zákrokem potřete alkoholem, vyhněte se ale oleji, lepidlům a jiným tekutinám, které způsobí zvracení parazita a tedy nakažení místa infekcí. Přiložte pinzetu co nejblíž ke kůži psa a jemně táhněte směrem nahoru. Ránu zkontrolujte, abyste si byli jistí, že v ní nezůstala kusadla , a vydezinfikujte ji. Nezapomeňte místo pravidelně kontrolovat, pokud kůže kolem zrudne, může se jednat o příznak lymské boreliózy. 


Pokud v ráně zůstane hlavička s kusadly, nemusíte panikařit – je dost možné, že po nějaké době sama odpadne. Z této části těla se už zvíře nenakazí, kůži ale vydezinfikujte a pravidelně kontrolujte. Malá boule je úplně normální a do pár dní sama zmizí.

Když najdete u kočky nasáté klíště

Stejně jako u psů i u koček jsou klíšťata přenašečem nebezpečných nemocí, jako je borelióza a babesióza, riziko onemocnění je naštěstí menší. Pokud u kočky přeci jen najdete nasáté klíště, je nutné ho co nejdřív vytáhnout . Postižené místo vydezinfikujte a pinzetou, přiloženou co nejblíže ke kůži, parazita uchopte za hlavu a pomalým tahem směrem nahoru vytáhněte. Přesvědčte se, že jste klíště odstranili celé a ránu znovu vydezinfikujte. Dbejte na pravidelnou kontrolu a pokud si všimnete zánětu nebo začne být kočka malátná, navštivte veterináře.

Jak si s klíšťaty u domácích mazlíčků poradit?

Pokud to jde, je samozřejmě lépe vyhýbat se na procházkách vlhkým stinným místům zarostlých trávou . K prevenci lze využít širokou škálu přípravků – od repelentních sprejů přes antiparazitní obojky a tablety až po pipety k nakapání na kůži. Bioveta má pro tyto účely v sortimentu hned také několik přípravků, a to Fipron sprej, pipety pro psy, pro kočky  a Bio Kill kožní spray. Zvážit lze rovněž pro všechny případy očkování proti borrelióze. Po každém návratu domů zvíře dobře prohlédněte , zda nenajdete klíště lezoucí v srsti či již přisáté. Zvláště dlouhosrstá zvířata je vhodné vyčesat hustým hřebenem .

 
Pokud objevíte již přisáté klíště (i některé kvalitní přípravky klíště usmrtí až po přisátí), ničím je nezakapávejte. Raději je ihned opatrně odstraňte pomocí pinzety na odstraňování klíšťat či podobného nástroje (lze snadno sehnat u veterinářů, v lékárnách či chovatelských potřebách) – pomalým otáčením lze klíště většinou bez větších obtíží uvolnit. Nedotýkejte se jej holýma rukama a nerozmačkávejte je! Po odstranění klíštěte ranku na kůži ošetřete šetrným dezinfekčním roztokem (např. povidonjodid, není-li pes citlivý na jód). Dojde-li při odstraňování k poškození těla klíštěte a část zůstane v rance, často nehrozí nic závažného, ale přesto raději konzultujte konkrétní případ s veterinářem.
 

PRODUKTY FIRMY BIOVETA NAJDETE V NAŠEM ESHOPU

SOUTĚŽ: JSME TU PRO VÁS JIŽ 25 LET
SOUTĚŽ: JSME TU PRO VÁS JIŽ 25 LET

Pojďte slavit s námi a zúčastněte se SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ SNÍMEK VAŠEHO MAZLÍČKA

HRAJEME O 6 VELKÝCH PYTLŮ KRMIVA  IRONpet

 

Na našem facebookovém profilu (https://www.facebook.com/JUKOpetfood) NAHRAJTE do komentáře u soutěžního příspěvku  FOTKU VAŠEHO ZVÍŘECÍHO MAZLÍČKA a vyhrajte velký pytel superprémiového krmiva IRONpet dle vlastního výběru.

 

Celkem hrajeme o 6 velkých pytlů krmiva IRONpet. Tři výherce vybereme my a o třech rozhodnete vy (fotky s největším počtem lajků vyhrávají, takže LAJKUJTE ).

Soutěž začíná PRÁVĚ TEĎ a končí 20.7.2021 v 10 hod.
 
 
Výhrou je velký pytel superprémiového hypoalergenního krmiva IRONpet, které je vyrobeno ze 100 % přírodních ingrediencí.
Podívejte se, z čeho můžete vybírat :-) 
 
 
Kompletní pravidla soutěže naleznete na https://www.juko-krmiva.cz/cz/pravidla-souteze
České superprémiové krmivo pro kočky IRONpet
České superprémiové krmivo pro kočky IRONpet

Chcete svoji kočku krmit kvalitním a vyváženým krmivem, které ji zajistí správnou výživu a zdraví? Vyzkoušejte IRONpet.

Kočka je pravý masožravec , má kratší trávicí trakt, který má menší schopnost využívat rostlinná krmiva. Je pro ně naprosto nezbytný příjem potravy živočišného původu , přičemž rostlinnou složku přijímají jen omezeně. Krmivo by tak mělo obsahovat velké množství kvalitních živočišných bílkovin a tuků a malé množství sacharidů. Kočky potřebují některé esenciální živiny např. taurin , zinek , vitamín A, niacin. Všechny tyto požadavky krmivo IRONpet splňuje a zajistí tak Vašim kočkám vyváženou stravu .
 

PRODUKTY IRONPET CAT

 
 
 

KRMIVO IRONPET CAT OBSAHUJE

PŘÍRODNÍ A KVALITNÍ SUROVINY
Krmivo je vyrobeno ze 100 procent přírodních ingrediencí . Hlavním zdrojem jsou vysoce kvalitní živočišné bílkoviny (maso krůtí, hovězí nebo ze pstruha).
 
TAURIN
Taurin je esenciální aminokyselina , která je pro kočky životně důležitá, ale její organismus si ji nedokáže sám vytvořit. Dlouhodobý nedostatek téhle látky může u koček vést k poruchám činnosti srdce a k poškození zraku (až k degeneraci sítnice). Taurin u koček musí být přijímán v potravě , nachází se především v mase, ve vnitřnostech, ve vejcích a rybách. Krmivo IRONpet je navíc o tuto aminokyselinu obohaceno.
 
ZINEK
Zinek je minerální látka, která se podílí na dobrém stavu srsti a kůže . Nedostatek zinku ve stravě kočky může mít za následek špatnou kvalitu, nedostatečné zbarvení a velmi pomalý růst srsti. Může způsobovat vyrážky, záněty kůže a rány se pak pomaleji hojí.
 
HYPOALERGENNÍ
Krmivo neobsahuje obiloviny jako pšenici nebo kukuřici, ani sóju, tzv. potenciální alergeny , které by mohly v krmivu způsobovat trávicí problémy a potravinové alergie. Krmivo je tedy bezlepkové , hypoalergenní a snadno stravitelné i pro kočky s citlivým zažíváním.
 
KVALITNÍ VLÁKNINA
V krmivu je zdrojem prospěšné vlákniny hrách a mrkev . Hrách podporuje imunitu a správnou funkci srdce, má nízký glykemický index. Napomáhá trávení a a obsahuje cennou kombinaci vitamínů a minerálních látek. Mrkev je přirozeným zdrojem betakarotenu, vlákniny a vitamínů. Také posiluje imunitu a chrání tělesné buňky před volnými radikály.
 
 

GRANULE IRONPET CAT

Granule IRONpet jsou superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin je maso hovězí nebo krůtí . Obsahuje pouze přírodní konzervanty a antioxidanty .
 
VYVÁŽENÝ POMĚR OMEGA 3 a OMEGA 6 MASTNÝCH KYSELIN
Tyto kyseliny si tělo savců není schopné samo vyrobit a je nutné je dodávat v potravě. Správný poměr pozitivně působí na kardiovaskulární systém , zlepšuje kvalitu srsti i drápů a podporuje imunitní systém .
 
ZDROJ GLUKOSAMINU A CHONDROITINU
Pro výživu kloubního aparátu jsou přidány hydrolyzované skořápky korýšů (zdroj glukosaminu) a extrakt z chrupavek (zdroj chondroitinu).
 
OBSAHUJE RÝŽI
Rýže je obilnina bohatá na vitamíny a minerální látky. Neobsahuje žádné alergeny, jako je pšenice, kukuřice nebo sója. Obsahuje vápník, fosfor, železo, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín D, které jsou důležité pro dobrý stav kůže a kvalitní srst a také pro podporu zraku a trávení.
 
OBSAHUJE ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
Díky obsahu esenciálních mastných kyselin pečuje o srst, kardiovaskulární systém a rozvoj mozku a působí jako prevence před řadou onemocnění.
 
 

KONZERVY IRONPET CAT

Superprémiové mokré krmivo IRONpet je vyrobeno ze 100 procent přírodních ingrediencí. Přidané minerály a vitamíny podporují zdraví Vaší kočičky. Na výběr máte maso hovězí, krůtí nebo ze pstruha.
 
MONOPROTEIN
Obsahuje pouze jediný zdroj živočišných bílkovin tzv. monoprotein ve formě hrubě mletých kusů, což zajišťuje snadnou stravitelnost a velmi dobrou vstřebatelnost živin . Monoprotein znamená, že krmivo obsahuje pouze maso a orgány z jednoho živočišného zdroje . Monoproteinová strava snižuje riziko potravinových alergií a nezatěžuje zažívání , takže je vhodná i pro citlivá bříška Vašich kočiček.
 
 

KRMIT GRANULEMI NEBO KONZERVAMI?

IRONpet má ve své nabídce pro kočky na výběr jak granule (suché krmivo) tak i konzervy (mokré krmivo). Příjem výhradně suchého krmiva zvyšuje riziko močových kamenů, protože kočky přirozeně méně pijí. Na druhou stranu obsahují více živin než mokré krmivo. Proto je nejlepší kombinace mokrého a suchého krmiva s vysokým podílem živočišných produktů.
 
 

Podívejte se na produkty IRONPET PRO KOČKY

 

Nová ekologická řada od Stefanplastu
Nová ekologická řada od Stefanplastu

Ekologický přístup společnosti Stefanplast vstupuje do každé fáze výrobního procesu a ovlivňuje fungování celé fírmy. Nabízí řadu produktů, které jsou vyrobené z recyklovatelného mateiálu. U některých produktů dosahuje podíl materiálu z recyklátu až 98 %. Díky pokročilým technologiím může nabídnout ekologické výrobky aniž by byla ovlivněna kvalita, praktičnost a design produktů.

Stefanplast používá při výrobě materiály, které lze na konci životního cyklu produktu ekologicky zlikvidovat nebo opakovaně využít. Až 30 % výrobního materiálu je zajištěno z recyklátů. A i veškeré obaly jsou recyklovatelné.

Při výrobě a logistice šetří energii a snižuje emise CO2. Využívá energie z fotovoltaických panelů, efektivně pracuje s využitím přirozeného světla a disponuje vstřikovacími lisy s nízkou spotřebou energie. 

 

 

Nová ekologická řada GREEN LINE:

- šetrná k životnímu prostředí

- vyrobená až z 98 % z recyklovaného plastu

- kvalitní zpracování tradičního italského výrobce

 

VYZKOUŠEJTE I VY PRODUKTY Z NOVÉ EKOLOGICKÉ ŘADY   GREEN LINE

PODÍVEJTE SE NA VEŠKERÝ SORTIMENT STEFANPLAST.

 

 

Stefanplast   Stefanplast green line


                    
Chov křečka: Noční tvor se zálibou v prolézání a šplhání
Chov křečka: Noční tvor se zálibou v prolézání a šplhání

Uvažujete nad domácím mazlíčkem, který by udělal radost celé rodině a zároveň nepředstavoval velkou finanční, ani časovou náročnost? Tyto požadavky hravě splňují drobní hlodavci jako je například křeček. Pojďte se podívat na pár rad a tipů jak na chov křečka .

Není křeček jako křeček 

Rozlišujeme několik plemen křečků , ale existují pouze dva druhy doporučované pro domácí chov . Prvním jsou syrští křečci , kteří patří mezi největší a nejklidnější. Dále pak podstatně menší trpasličí křečci , mezi které patří například křeček džungarský , křečík čínský nebo křeček drobný.

Prostorná klec: Místo na odpočinek i hraní

Čím bude klec prostornější, tím lépe. Dejte si ale pozor na rozestupy jednotlivých drátů konstrukce, křeček se totiž dokáže protáhnout i velmi malou mezerou. Obecně platí, že kudy projde jeho hlava , tam se protáhne celý . Dráty by od sebe tedy měly být vzdálené maximálně 1,3 cm .

Velmi oblíbené a vhodné jsou kovové nebo plastové klece . Další pohodlnou variantou pro vašeho křečka může být i plnostěnné terárium .

Křečci milují:

  • šplhání ,
  • prolézání  
  • a různé křeččí skrýše .

Proto uděláte dobře, když mu klec vybavíte různými hračkami. Mezi nejvhodnější hračky pro křečka patří běhací kolo nebo kolotoč . Chybu neuděláte ani s pořízením domečku na spaní, který poslouží při denním spánku.

Pozornost věnujte i výběru vhodné podestýlky . Volit můžete například hobliny , kukuřičné stelivo , dřevěné peletky , dřevitou vlnu nebo speciální podestýlku , která efektivně absorbuje jak vlhkost, tak případné pachy.

V kleci by neměla chybět ani napáječka s čerstvou vodou a stabilní miska na krmivo . Potravu křečka můžete rozmístit i různě po kleci, bude to pro něj zábavnější.


 

Věděli jste, že  křečci jsou samotáři, a pokud je jich v kleci víc, často se uchylují k soubojům? Výjimkou je pouze křeček džungarský, kterému je nejlépe ve společnosti dalších křečků.

Co křečci jí?

Zařaďte do jeho jídelníčku speciální sušené směsi , které poskytnou vyvážené spektrum živin. Současně mu dopřejte i šťavnaté zelené krmení -  jetel, luční trávu, všechny druhy ovoce. Ze zeleniny pak mrkev, květák, listový špenát, okurku, celer nebo hlávkový salát.

Křečci milují různé sušené směsi, ale i čerstvou zeleninu. 

Nezapomínejte na to, že si křečci tvoří spižírny a jídlo si ukládají ve svých lícních torbách , které následně přenesou do rohu klece, kde si zásoby hromadí . Proto jednou za čas nahromaděnou potravu zkontrolujte a kazící se zásoby vyhoďte.

Nemoci křečků: Na co si dát pozor?

Křečci bývají nemocní jen zřídkakdy, je ale potřeba být připraven.

Nejčastějším zdravotním problémem křečků bývá průjem . V takovém případě je třeba zajistit mu dostatečný pohyb , který pomáhá upravit zažívání a pohyb střev. Při průjmu mu nedávejte žádné zelené krmivo , pouze suchou směs a průjem by měl ustoupit. Naopak mu můžete podat kousek živočišného uhlí nebo probiotika .

Pokud se nadměrně škrábe , je možné že má blechy , které lidé často zaměňují se svrabem. Svrab u křečka ale nejde vidět , na rozdíl právě od blech.

Na závěr myslete na to, že je lepší křečka pořídit od ověřeného chovatele , místo zverimexu. Budete mít větší jistotu jeho zdraví. Už máte jasno v tom, jakého si pořídíte a co vše je třeba zařídit? 

 

VHODNÉ PRODUKTY NEJEN PRO KŘEČKY ALE I PRO OSTATNÍ HLODAVCE NALEZNETE U NÁS NA E-SHOPU 

/seznamapi/postdata