B2B
X
RSS

Blog

Něvská maškaráda
Něvská maškaráda

Dlouhé roky se vedou spory, jestli jsou něvské maškarády pouze barevnou varietou sibiřské kočky, nebo jde o její sesterské plemeno. Dokonce i světové organizace jako jsou TICA, WCF a FIFe nejsou v tomto ohledu jednotné. Od roku 2009 FIFe považuje něvské maškarády za sesterské plemeno sibiřské kočky, ale i tak povoluje jejich vzájemné křížení.

Něvské maškarády patří mezi největší plemena koček. Rostou dlouho a plně dospívají až kolem třetího roku. Jejich oficiální standard je shodný s popisem sibiřské kočky. Tedy stejně jako ony mají mohutné tělo, svalnatý krk, široký hrudník a statné nohy, které jsou dobře osrstěné mezi prsty, aby se mohla dobře pohybovat sněhem. Průměrná váha dospělého jednice dosahuje 5 až 8 kg u kocourů a 3,5 až 5 kg u koček. Hlava je mírně protáhlá s širokým zaobleným čelem, se silnou bradou a dobře vyvinutými lícními kostmi. Uši jsou středně velké, zakulacené, uvnitř dobře osrstěné. Oči jsou velké, mírně zešikmené a oválné, vždy modré barvy. Jejich chloubou je kvalitní hustá srst s límcem na krku a dlouhý široký  huňatý ocas. Zimní srst je oproti letní výrazně bohatší. Pro zbarvení srsti colorpoint jsou povoleny barvy odznaků v přírodních odstínech čokoládově černé, želvovinové a červené, častá bývá kresba.

Kočky plemene něvské maškarády jsou pro svou milou, přítulnou a klidnou povahu vhodné pro felinoterapii. Často se s popisem jejich charakteru setkáváme s výrazem “psí povaha”.

 

Život po boku něvské maškarády

Jak se žije s něvskou maškarádou a na co si dát pozor, když se rozhodnete pro chov tohoto plemene, jsme se zeptali Martiny Svobodové z chovatelské stanice White Miracle, CZ (www.whitemiracle.cz)

Je podle Vás něvská maškaráda sesterské plemeno, nebo pouze barevná varieta sibiřské kočky?

Jsem toho názoru, že něva je sesterské plemeno sibiřky. Já sama mám také sibiřského kocoura "mazlíka" a vidím v těchto dvou plemenech drobné povahové rozdíly.

Co je pravdy na tom, že něvy mají psí povahu?

Opravdu, něvské maškarády jsou z velké části jako psi. Moje kočky si běžně nosí hračky v tlamce, hlídají si mě a chtějí mi být na blízku. Denně chodíme na procházky ven, ať už na vodítku, nebo volně bez něj. Jsou šikovné na aportování, chůzi u nohy a přiběhnutí na zavolání. Chce to však věnovat kočičce čas a naučit ji to.

 

Na kolik je náročná péče o hustou, polodlouhou srst kočky?

Péče o srst není náročná, stačí ji pravidelně vyčesávat. Podle ročního období často či méně častěji. V období línání nepustíte kartáč z ruky. Jakmile je toto období pryč, doporučuje se vyčesávat alespoň 2x týdně. Na mastná místa na srsti se používá dětský pudr. Něvská maškaráda se nekoupe, aby nedošlo k poškození samočistících vlastností její srsti.

Na co si dát pozor, když se rozhodneme pro chov něvské maškarády?

Jak bylo zmíněno výše, něvy jsou velmi přítulné, mazlivé a společenské plemeno. Potřebují však více pozornosti, než jiné flegmatické kočky. Rády si se svými pány povídají hlasitým mňoukáním a vrkáním připomínajícím holuby. O samotě není šťastná.

Jako u každého jiného plemene je třeba dbát na výběr koťátka ze seriózní chovatelské stanice.

Fotografie archiv CHS White Miracle, CZ

 

Péče o štěňata
Péče o štěňata

Štěňata jsou roztomilá, velmi hravá, plná života a učenlivá. Pokud si pořídíte domů štěně, užijete si s ním spoustu radosti, ale také budete mít hodně zodpovědnosti. Štěňata potřebují správnou výchovu, péči a stravu, aby se z nich vyvinuli zdraví a šťastní psi. Zde je několik tipů, jak se starat o štěně.

 

Jak vychovat štěně?

Výchova štěněte je důležitá pro jeho budoucí chování a vztah s vámi i s ostatními lidmi a zvířaty. Štěňata se učí rychle, ale také rychle zapomínají. Je důležité, abyste při jejich výchově byli důslední a trpěliví.

Výchova by měla začít co nejdříve, nejlépe hned jak si štěně přivedete domů, tedy ve věku 8–12 týdnů, kdy je štěně nejvíce vnímavé a učenlivé. V tomto období je také důležité socializovat štěně, tedy seznamovat ho s různými lidmi, psy a dalšími zvířaty, prostředím, zvuky a situacemi. Socializace pomůže předcházet strachu, agresivitě nebo úzkostem v dospělosti vašeho pejska.

 

Několik tipů, jak začít s výchovou štěněte:

  • Začněte s jednoduchými povely, mezi ty základní patří “sedni”, “lehni”, “ke mně”, “zůstaň” nebo “ne”. Tyto povely jsou užitečné pro kontrolu a bezpečnost psa. Učení by mělo být formou krátkých a zábavných cvičení, které budou přiměřené věku a schopnostem štěněte. Jakmile štěně zvládne tyto základní povely, můžete se začít učit složitější povely. Naučte ho také základním pravidlům chování, jako je neskákat na lidi nebo štěkat bez důvodu.
  • Buďte trpěliví, důslední a laskaví. Nikdy nekřičte na štěně ani ho fyzicky netrestejte. To by mohlo poškodit jeho důvěru k vám a vést k nežádoucím reakcím.
  • Používejte pozitivní motivaci, je to nejúčinnější způsob, jak naučit štěně. To znamená chválit a odměňovat je za správné chování. Používejte pamlsky, hračky nebo pohlazení jako motivaci pro učení.
  • Nastavte jasná pravidla a hranice. Štěně by mělo vědět, co smí a co nesmí dělat, kde může spát, kde se může pohybovat, co může žrát a podobně. Dodržujte pravidla bez výjimky.
  • Bavte se! Výchova štěněte by měla být zábava pro štěně i pro vás. Zařaďte do výchovy různé hry a aktivity, které podporují rozvoj fyzických i duševních schopností vašeho psa. Hry také posílí pouto mezi vámi a štěnětem.

 

Jak se starat o stěně?

Štěňata jsou velmi závislá na svých lidských rodičích a potřebují hodně péče a pozornosti. Štěňata potřebují pravidelné krmení, cvičení a péči nejen o srst.

 

Několik tipů, jak se starat o štěně:

  • Zajistěte jim kvalitní krmivo a dostatek čerstvé vody.
  • Pravidelně s ním cvičte a choďte s ním na procházky.
  • Socializujte ho s jinými lidmi, zvířaty a různým prostředím.
  • Pečujte o jeho hygienu, pravidelně ho kartáčujte, popřípadě stříhejte. Co se týká koupání, tak štěně by mělo být koupáno, tehdy, když je to nutné, vždy používejte speciální šampony pro psy nejlépe podle typu srsti. Pravidelně se starejte také o jeho uši, oči a zuby. Také byste neměli zapomenout na drápy, které zastřihujte speciálními kleštičkami.
  • Pravidelně navštěvujte veterinárního lékaře, kdy by štěně mělo být podle jeho pokynů očkováno a odčervováno. Také byste ho měli chránit před parazity, jako jsou blechy a klíšťata.
  • Štěně by mělo mít své vlastní místo, kde se bude cítit pohodlně a bezpečně. K dispozici by mělo mít dostatek vhodných hraček.

 

Jak krmit štěně?

Štěně by mělo dostávat kvalitní a vyváženou stravu, která je vhodná pro jeho věk, plemeno a velikost. Existují speciální krmiva pro štěňata, která obsahují všechny potřebné živiny pro jejich růst a vývoj. Chovatel, od kterého jste si štěně pořídili, by vám měl říct, jakým krmivem a jak často bylo krmeno a většinou dostanete od něj i krmivo na dalších pár dní. Je vhodně jej krmit krmivem na které bylo zvyklé, pokud jej chcete změnit, měli byste postupovat pozvolna.

Štěně by mělo mít stálý přístup k čerstvé vodě. Pamlsky by měly být podávány jen s mírou a jako odměna za správné chování.

 

Jak často krmit štěně?

Frekvence krmení štěňat se bude lišit v závislosti na jejich věku, velikosti a úrovni aktivity. Obecně platí, že štěňata by měla být krmena 3 až 4 krát denně. jak štěně poroste, tak počet dávek krmiva můžete postupně snižovat až na jedenkrát maximálně dvakrát denně u dospělých psů. Množství krmiva, které štěně potřebuje, se bude lišit v závislosti na jeho věku, velikosti a aktivitě. Pokud si nejste jisti, kolik krmiva štěněti dávat, poraďte se se svým chovatelem nebo veterinářem. Je také důležité, abyste své štěně nechali jíst v klidu a bez rušivých elementů. Štěně by nemělo jíst, když je nervózní nebo rozrušené.

 

Jak odnaučit štěně čůrat doma?

Odnaučit štěně vykovávat potřebu doma může být náročné a může se jevit jako nemožné. Nebojte, nakonec to pochopí a naučí se. Začněte s tím hned, jakmile si štěně donesete domů.

 

Několik tipů, jak odnaučit štěně čůrat doma:

  • Buďte trpěliví a důslední. Některým psům to může trvat klidně i rok.
  • Sledujte ho a naučte se rozpoznávat signály, kterými může naznačovat, že by chtěl vykonat potřebu, např. intenzivně čichá po zemi, zrovna se probudil, najedl se, dohrál si apod.
  • Jakmile zpozorujete signály, vezměte ho ven, na místo, kde může potřebu vykonat a po vykonání potřeby ho pochvalte nebo odměňte pamlskem.
  • Venčete štěně často, nejlépe každé dvě až tři hodiny. Častěji s ním choďte ven i v noci. Štěňata mají malý močový měchýř, nevydrží ještě celou noc bez vyvenčení.
  • Ignorujte štěně, když čůrá doma. Pokud štěně čůrá doma, nekárejte ho. To ho jen vyděsí a ztíží mu učení. Jednoduše štěně očistěte a vyvenčete.
  • Můžete také štěně naučit nejdříve chodit na podložku a až poté ven.

 

Jak naučit štěně na podložku?

Pro některé lidi to může být nemožné chodit často se štěnětem ven, obzvlášť pokud nemají zahradu. Proto je vhodné pořídit si podložky. Štěněcí podložky bychom měli umístit vždy na stejné místo, s dobrou dostupností pro nás i pejska, které je možné snadno uklidit, např. předsíň s dlažbou nebo koupelna. Pokud zrovna nemůžete vzít psa ven nebo byste to již nestihli, přiveďte psa k podložce úplně stejně jako ven. Tak v něm upevňujete, že se čůrá jen na určené místo. Ze začátku může být psích podložek několik, postupně byste jejich počet měli ale snižovat, a nakonec odstranit i poslední podložku. Vše ale postupně.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU POTŘEB PRO PSY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE

 

Jak efektivně řešit bezoáry u koček
Jak efektivně řešit bezoáry u koček

Bezoáry u koček jsou běžným problémem, se kterým se setkávají mnozí majitelé koček. Věděli jste, že existují jednoduchá opatření, která můžete přijmout, abyste jim předešli? V našem článku se dozvíte, jak rozpoznat, předcházet a co dělat, když se bezoáry objeví, abyste udrželi svou kočku šťastnou a zdravou.

 

 

 

 

 

 

Co jsou bezoáry u koček

Kočky jsou známé svou čistotou a péčí o svou srst. Při každodenním lízání však mohou nevědomky spolknout velké množství chlupů. Když se tyto chlupy začnou hromadit v žaludku, může to způsobit nepříjemné bezoáry u koček. Tyto hromady chlupů mohou způsobit podráždění žaludku a dokonce i nechutenství u vaší kočky.

 

Jak rozpoznat tvorbu bezoárů

Prvním krokem k řešení kočičích bezoárů je rozpoznání jejich přítomnosti. Vaše kočka vám může dát několik signálů, že něco není v pořádku.

Mezi hlavní příznaky bezoárů patří:

  • Kašel a dávení: Kočka se snaží bezoár vykašlat nebo vyvrhnout.
  • Zvracení: Někdy může dojít k zvracení chlupů nebo bezoáru.
  • Nechutenství: Kočka může mít snížený apetit kvůli nepohodlí způsobenému bezoárem.
  • Letargie: Kočka může být méně aktivní, což může být známkou nepohodlí nebo bolesti.

 

Nemocná kočka

 

Prevence tvorby bezoárů

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s bezoáry, je prevence. Následující tipy vám pomohou minimalizovat riziko tvorby bezoárů u vaší kočky:

  1. Pravidelné kartáčování: Jedním z nejúčinnějších způsobů je pravidelné kartáčování srsti vaší kočky. Tímto způsobem odstraníte mrtvé chlupy a snížíte množství chlupů, které vaše kočka může spolknout. Doporučuje se kartáčovat kočku každý den, zejména během období línání na jaře a na podzim, kdy je vypadávání srsti nejintenzivnější.
  2. Speciální krmivo: Existují speciální krmiva, která mohou pomoci předcházet tvorbě bezoárů. Například krmiva Amanova, OPTIMAnova, nebo Harper & Bone obsahují složky, které brání hromadění bezoáru v trávicím traktu kočky, usnadňují trávení a snižují riziko střevních komplikací spojených s bezoáry u koček.
    Konkrétně doporučujeme:
    1. Krmivo Amanova Cat Adult Chicken & Quinoa GF - obsahuje probiotika pro podporu správného trávení a vlákninu zamezující tvorbě trichobezoárů.
    2. Krmivo Harper & Bone Cat Adult divy oceánu - obsahuje jablečnou vlákninu, mikrovlákninu a nerozpustnou vlákninu, které pomáhají předcházet bezoárům.
  3. Vláknina a dostatek tekutin: Zahrnutí vlákniny do stravy vaší kočky je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak předcházet tvorbě bezoárů. Vysoce kvalitní kočičí krmiva, která jsou speciálně formulována pro redukci chlupů a podporu trávení, mohou mít v tomto ohledu významný vliv. Pomoc může i přístup k čerstvé trávě. Tráva obsahuje vlákninu, která může pomoci při odstraňování chlupů a podpořit zdravé trávení. Kromě toho je důležité zajistit, aby vaše kočka měla dostatek tekutin a stravu bohatou na vlákninu, což pomáhá udržovat správné trávení a snižuje riziko tvorby bezoárů.

 

Jak zbavit kočku bezoárů?

Pokud již došlo k vzniku bezoárů, je důležité konzultovat situaci s veterinářem. Někdy může být potřeba lékařský zásah, jindy postačí změna stravy či podání probiotických baktérií, které pomáhají kočkám snáze eliminovat chlupy přirozenou cestou.

 

Kartáčovaní kočky

 

Jak na kočičí chlupy?

Vedle česání a správného krmiva je důležité udržovat čistotu v domácnosti. Pravidelné vysávání a čištění míst, kde se kočka nejčastěji zdržuje, může významně pomoci.

Důležité je pamatovat si, že prevence je klíčová a v případě potíží je nejlepším řešením kontaktovat odborníka.

Čistý domov a krásná srst domácích mazlíčků -TESLA PetCare Station Pro TQ500
Čistý domov a krásná srst domácích mazlíčků -TESLA PetCare Station Pro TQ500

Chcete poskytnout svému mazlíčkovi tu nejlepší péči? Správná údržba srsti patří mezi důležité oblasti v péči o jeho zdraví. TESLA PetCare Station Pro TQ500 nabízí skvělé řešení pro stříhání, kartáčování a odsávání srsti s minimem hluku. S touto sadou můžete snadno a účinně udržovat srst svého kamaráda v optimální kondici a minimalizovat nepořádek a zbytečný stres.

 

Profesionální péče pro vašeho mazlíčka

TESLA PetCare Station Pro TQ500 přináší komplexní péči o srst vašeho mazlíčka, od kartáčování po stříhání. Sada je vybavena širokým spektrem kvalitních nástrojů a příslušenství pro snadnou a bezstarostnou péči. Pravidelná péče podporuje zdravější srst, snižuje línání a posiluje pouto mezi vámi a vaším zvířecím kamarádem.

 

Zachování čistoty vašeho domova

Díky integrovanému odsávání chlupů během úpravy srsti zůstane váš domov čistý a bez zvířecích chlupů. Speciální nástavce efektivně odstraňují chlupy z různých povrchů. Bezsáčkový design a jednoduché ovládání činí náš vysavač ideálním pomocníkem pro každého milovníka zvířat.

 

Vzduch bez alergenů

TESLA PetCare Station Pro TQ500 je vybaven trojnásobným filtračním systémem, skládajícím se z kovového, pěnového a HEPA H13 filtru, který účinně zachycuje prach, alergeny a chlupy. Odnímatelný zásobník je vhodný pro snadné vyprázdnění a mytí.

 

Klidný provoz s regulací výkonu

S maximální hlučností 60 dB nabízí TESLA PetCare Station Pro TQ500 tichý provoz. Díky třem výkonovým úrovním lze jednoduše přizpůsobit potřebám a komfortu vašeho mazlíčka. Flexibilní hadice zajišťuje snadné používání.

 

Množství vysoce kvalitních nástavců

Efektivní odstraňování srsti z domácích mazlíčků. Snadná a rychlá úprava srsti různých typů psů a koček. Až o 95 % méně zacuchaných a vypadávajících chlupů. Odstranění chlupů z oděvů. Pohodlná péče i v těžko dostupných oblastech. Kombinace stříhání a odsávání chlupů. Různé délky stříhání díky nástavcům.

 

Kombinovaná péče o srst v jednom kroku 

Efektivní odsávání srsti během úpravy. Tři výkonové režimy. Výkonný HEPA H13 filtr, snadno omyvatelný pod vodou. Elektrický zastřihovač s nástavci. Objemný zásobník pro nečistoty. Profesionální stříhací zařízení pro psy nebo kočky. Dlouhý napájecí kabel. 

 

Prodloužení záruky až na 3 roky

Zaregistrujte svůj produkt "TESLA PetCare Station Pro TQ500" na adrese akce.tesla-electronics.eu/zaruka a získejte EXTRA rok záruky bez jakýchkoli nákladů.

 

TESLA PETCARE STATION PRO TQ500

 

 

 

 

 

Péče o kočku – vše, co byste měli vědět
Péče o kočku – vše, co byste měli vědět

Kočky jsou velmi oblíbenými domácími mazlíčky, které nám dělají společnost, baví nás a zlepšují náš život. Kočky jsou krásná, nezávislá stvoření a velmi čistotná, ale i tak potřebují naši pomoc, péči a lásku. V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o kočku, co potřebuje k zdravému a šťastnému životu a jak řešit některé běžné problémy.

 

Jak dlouho spí kočka?

Kočky jsou známé tím, že hodně spí. Dospělá kočka spí průměrně 16 hodin denně. Koťata a starší kočky obvykle spí více než dospělé kočky. Kočka je přirozeně aktivní hlavně za soumraku a za svítání. Během dne kočka ráda odpočívá a spí. Spánek je pro kočku velmi důležitý k zotavení z fyzické a psychické námahy, k odpočinku, načerpání síly, což přispívá ke zdraví, energii a silné imunitě. Nejlepší místo pro spaní kočky je klidné, tmavé a bezpečné místo. Kočky mají rády, když se mohou schovat a cítit se bezpečně, takže pelíšek by neměl být umístěn na rušném místě, ale měl by mít výhled do okolí.

 

Jak dlouho žije kočka?

Délka života kočky závisí na mnoha faktorech, jako je plemeno, genetika, životní styl, strava, zdravotní stav, veterinární péče a další. Průměrný věk kočky je cca 15 let, ale některé kočky mohou žít i déle nebo kratší dobu. Obecně platí, že domácí kočky žijí déle než venkovní, kastrované kočky žijí déle než nekastrované, a smíšené plemeno déle než čistokrevné. Tendenci žít déle mají kočky, které jsou dobře krmeny a mají přístup k čerstvé codě, kočky, kterým je zajištěna pravidelná veterinární péče, jsou kastrované a ty, které jsou opečovávané a mají dostatek lásky a pozornosti.

 

Jak často chodí kočka na záchod?

Kočky jsou velmi čistotná zvířata a dobře se naučí chodit na záchod. Frekvence, jak často chodí kočka na záchod závisí na mnoha faktorech (strava, pitný režim, individuální návyky, teplota a vlhkost prostředí, zdravotní stav). Kočka by ovšem měla chodit na záchod alespoň jednou denně. Pokud vaše kočka chodí na záchod příliš často nebo naopak příliš málo, může to být známka nějakého problému, buď zdravotního s trávením, močovými cestami nebo ledvinami, nebo jako známka stresu, úzkosti nebo bolesti. V takovém případě je vhodné navštívit veterinárního lékaře a kočku nechat vyšetřit.

 

Co znamená, když kočka přešlapuje?

Přešlapování je pohyb, kterým kočka střídavě tlačí a povoluje své přední tlapky na nějakém povrchu a může být doprovázeno zatahováním a vytahováním drápků. Přešlapování může mít u koček více příčin:

  • Památka na období kotěte: Přešlapování je typické chování koťat, kterým tak stimulují průtok mléka ze svých matek a usnadňují si tak kojení. U dospělých koček to může být projev náklonosti a důvěry, kočka se cítí dobře a vděčně.
  • Stres: Může to být způsob, jak kočka vyjadřuje svoji nervozitu, vzrušení nebo úzkost. Přešlapováním se snaží uvolnit, zbavit stresu a vyvolat pocit bezpečí a klidu.
  • Značkování teritoria: Může to být také způsob, jak si označkovat své teritorium. Kočky mají mezi polštářky na tlapkách speciální žlázy, které vylučují pachovou látku (feromony) a přešlapováním ji roztírají po zemi a označí si tak svoje území.
  • Lov: Kočky také přešlapují před lovem. Je to způsob, jak se připravit na akci a soustředit se.

Pokud Vaše kočka přešlapuje, nemusíte se hned obávat, že by to bylo něco špatného. Naopak, většinou je to známka toho, že je vaše kočka spokojená a má vás ráda.

 

Co kočkám nevoní?

Kočky mají velmi citlivý čich, a ne vše jim může „vonět“, některé vůně jim mohou být nepříjemné nebo dokonce odpuzující. Vůně, které jsou příjemné pro člověka nemusí být příjemné pro kočku. Mezi vůně, které kočkám „nevoní“ patří například:

  • citrusy (pomeranče, citrony, grepfruty, limetky atd.)
  • mátové rostliny (máta peprná, máta klasnatá, eukalyptus, levandule, rozmarýn atd.)
  • koření (skořice, hřebíček, kurkuma, kari atd.)
  • silné parfémy, čisticí prostředky nebo osvěžovače vzduchu
  • cibule, česnek nebo pórek
  • alkohol, kouř

Pokud chcete zabránit tomu, aby vaše kočka škrábala nebo žvýkala něco, co by neměla, můžete na to nastříkat některou z těchto vůní.

 

Jak dlouho kočka mrouská?

Mrouskání je doba, během které může kočka zabřeznout (otěhotnět), dává tím najevo, že je připravena k páření. Nejčastěji trvá 3 až 7 dní a opakuje se každé 2-3 týdny. Kočka je v tomto období neklidná, hladovější, může být mazlivější než obvykle. Pro kočku je to velmi vysilující období. Pokud si přejete zabránit mrouskání Vaší kočky, nechte ji vykastrovat. Kastrace je bezpečný a účinný způsob, jak udržet kočičí populaci pod kontrolou a snížit riziko některých zdravotních problémů u vaší kočky (např. rakoviny pohlavních orgánů). Kočkám tak kastrace pomůže ke zdravějšímu a méně stresujícímu životu. Kastrace by se měla provést co nejdříve, ideálně před prvním mrouskáním. Pokud si nejste jisti, kdy je správný čas na kastraci Vaší kočky, poraďte se se svým veterinárním lékařem.

 

Kdy může kočka zabřeznout (otěhotnět)?

Kočka může zabřeznout od doby, kdy dosáhne pohlavní dospělosti neboli zralosti. To se obvykle děje mezi 4 až 10 měsíci věku, ale může se lišit podle plemene a individuálních faktorů. Nevhodnější doba pro zabřeznutí je od 6 do 12 měsíců věku. Kočka může zabřeznout v plodném období, kterému se říká mrouskání nebo říje. Kočka je polyestrické zvíře, což znamená, že mají více říjových cyklů během roku, tzn. může zabřeznout i několikrát za rok. Říje trvá průměrně 6 dní, ale může se opakovat každých 2 až 3 týdny, pokud kočka není oplodněna. Březost kočky trvá průměrně 65 dní a obvykle porodí 3 až 5 koťat.

 

Jak kočka projevuje lásku?

Kočka projevuje lásku různými způsoby, které jsou často inspirovány jejím přirozeným instinktem a chováním.

Mezi tyto způsoby patří:

  • Předení: Kočka přede, když je spokojená a šťastná. Je to způsob, jak kočky vyjadřují svou náklonnost a důvěru. Kočky mohou příst několik minut až několik hodin.
  • Otírání se o Vás: Když se kočka o Vás otírá, přenáší na Vás své pachové značky. Je to způsob, jak Vám říci, že Vás vlastní a že Vás považuje za svou rodinu.
  • Lízání: Kočka líže Vaši tvář, ruce nebo vlasy, aby Vám projevila náklonnost a důvěru. Lízání je také způsobem péče o srst, kterou kočky provádějí mezi sebou.
  • Dávání dárků: Kočka Vám může přinést nějakou hračku, peříčko nebo dokonce mrtvou myš nebo mrtvého ptáka, aby Vám ukázala, že si Vás váží a že se o Vás stará. Ukazuje Vám tak svoji lásku a vděčnost.
  • Spaní na člověku: Kočky jsou velmi teritoriální a rády spí na místech, která považují za bezpečná a pohodlná. Když kočka spí na Vás, je to způsob, jak vám říci, že se cítí s vámi bezpečně a pohodlně.
  • Zívání: Kočka se může na vás podívat a zazívat, aby Vám naznačila, že je uvolněná a klidná.
  • Mrkání: Kočka se může na vás podívat a pomalu mrknout jedním nebo oběma očima, aby Vám řekla, že Vás má ráda. Mrkání je pro kočku signálem důvěry a klidu. Můžete jí mrknout zpátky a navázat tak komunikaci.
  • Hraní si s Vámi:Kočky jsou hravé bytosti a rády si hrají se svými majiteli. Hra je pro ně způsob, jak vyjádřit svou lásku a náklonnost.

 

Proč mě kočka někdy kouše nebo škrábe?

Kočka může kousat nebo škrábat z různých důvodů, které souvisí s jejími instinkty, náladou, výchovou nebo zdravím. Mezi tyto důvody patří:

  • Hra: Kočky jsou přirozeně hravé a kousání a škrábání může být součástí hry. Kočka se může pokoušet hrát si s Vámi jako s jinou kočkou a neví, že Vám její drápky a zuby způsobují bolest. Je důležité naučit kočku, kdy je hraní příliš tvrdé.
  • Strach, úzkost nebo bolest: V případě, že se kočka cítí ohrožená, vystrašená, je ve stresu, nebo jí něco bolí, tak může na tyto podměty reagovat tím, že začne škrábat a kousat, tzn. v sebeobraně začne reagovat agresivně na jakýkoliv dotyk nebo pohyb.
  • Nedostatek pozornosti (projev nespokojenosti): Kočka se může snažit upoutat vaši pozornost nebo vám dát najevo, že se jí něco nelíbí, např. hlazení, je hladová, chce mít klid nebo se nudí. Můžete jí poskytnout různé hračky, aby se zabavila.
  • Přidělení teritoria: Kočky jsou teritoriální zvířata a někdy mohou kousat nebo škrábat jako způsob, jak označit své teritorium.

Kousání a škrábání jsou běžné projevy kočičího chování, které mohou být nepříjemné nebo nebezpečné pro lidi. Je důležité zjistit příčinu tohoto chování a naučit kočku, jak se chovat lépe.

 

Může být kočka na něco alergická?

Ano, kočka může být alergická podobně jako člověk na různé věci. Alergie je stav, kdy imunitní systém kočky reaguje přehnaně na nějakou látku, která je pro ni dráždivá. Tato látka se nazývá alergen. Alergeny mohou být různé, například:

  • Blechy: Blechy a jejich sliny mohou u koček způsobit alergické reakce, které se projevují svěděním, podrážděním kůže anebo vypadáváním srsti.
  • Potraviny: Mezi nejčastější potravinové alergie u koček patří kuřecí maso, hovězí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, rýže.
  • Pyl, tráva, rostliny, plísně, kouř
  • Léky: Některé léky mohou u koček způsobovat alergie, např. antibiotika, anestetika, protizánětlivé léky.
  • Chemikálie: Kočky mohou být alergické na různé chemikálie, včetně čistítcích prostředků, parfémů

Alergie u koček se projevují hlavně na pokožce a srsti. Kočka může být velmi svědivá a mít zarudlou, zanícenou nebo poškrábanou kůži. Může si také vylizovat nebo vytrhat srst a mít strupy nebo léze. Někdy se mohou objevit i jiné příznaky, jako kýchání, kašel, sípání, zvracení nebo průjem.

Alergie u koček jsou častým a nepříjemným problémem. Je důležité rozpoznat příznaky alergie u koček a vyhledat veterinární pomoc. Pokud se domníváte, že je Vaše kočka na něco alergická, je důležité vzít ji k veterináři, který provede několik testů a vyšetření a zjistí na co je Vaše kočka alergická, a navrhne způsoby, jak zmírnit její příznaky.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU POTŘEB PRO KOČKY SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE

VETBED: funkční deka, která udrží vašeho mazlíčka vždy v suchu a teple
VETBED: funkční deka, která udrží vašeho mazlíčka vždy v suchu a teple

Chcete pro vašeho mazlíčka podložku, která je nejen pohodlná, ale dokáže i vašeho mazlíčka udržet v suchu a teple? Máme pro vás řešení. Vetbed je speciální deka vyvinutá pro veterinární praxi, která má řadu výhod oproti běžným dekám

 

Vetbed je výrobce dek pro psy nejvyšší kvality z Velké Británie. Deka se nazývá Veterinary beddnig (v překladu veterinární podložka) a používá se od roku 1960. Je to funkční protiotlaková deka pro psy a je velmi oblíbená mezi veterináři, chovateli a majiteli psů, neboť jim usnadňuje péči o své miláčky a zvyšuje jejich kvalitu života. Pomocí deky Vetbed můžete maximálně vylepšit jakýkoliv pelíšek, nebo ji použít samostatně. Vetbed je ideální pro psy, kteří se vrací z procházek mokří nebo znečištění, neboť jim poskytuje suché, teplé a měkké místo k odpočinku. Deka Vetbed je také vhodná pro štěňata, starší nebo nemocné psy, kteří potřebují zvláštní péči a pohodlí.

 

VLASTNOSTI DEKY VETBED

  • antialergenní
  • prodyšná
  • odpuzující vodu
  • odvádí vlhkost od těla psa
  • odolná proti znečištění
  • vhodná pro praní v pračce (i při vysokých teplotách)
  • rychleschnoucí
  • protiotlaková
  • termoizolační
  • velmi pevná
  • netoxická
  • vhodné pro domácnost, kancelář, auto, přepravku, klec, psí boudu

 

ÚČEL POUŽITÍ

Účel použití je různý, hodí se například pro odchov štěňat, kdy speciální vlákno odvádí vlhkost, takže štěňata zůstanou v suchu a teple. Také je skvělá pro starší nebo nemocné psy, v boji s otlaky nebo pro psy s ortopedickými problémy. Je možné ji použít venku jako prevenci proti podchlazení. Je vhodná i pro běžné použití např. pro domácí ležení, do pelíšku či klece, na zahradu, do boudy, ale i jen jako samostatný pelíšek. Podle účelu použití můžete vybrat deku s pogumovanou nebo nepogumovanou spodní stranou a s různou kvalitou vlákna. Podrobnější specifakci najdete v článku níže.

 

MATERIÁL

Vetbed je vyrobena ze 100 % polyesteru, který má duté vlákno. Duté vlákno má výhodu, že je prodyšné, termoizolační, savé a odolné. Deka Vetbed je také antibakteriální, protialergická, odolná proti plísním, netoxická a stálobarevná. Varianta s protiskluzovou úpravou (Drybed) neobsahuje kaučukový latex.

 

JAK SE STARAT O DEKU VETBED

Deka Vetbed se může prát v pračce na 40 °C (pogumovaná spodní strana) nebo na 60-90 °C (nepogumovaná spodní strana). Při praní nepoužívejte aviváž, mohla by poškodit vlákna. Deka Vetbed je vyrobena z materiálu, který rychle schne na vzduchu, takže není nutné používat sušičku.  Použití sušičky se nedoporučuje a deku také rozhodně nežehlete.

Mezi praním se doporučuje deku vytřepávat nebo vysávat, aby se odstranily chlupy, nečistoty nebo prach. Pokud je deka znečištěná jen na některých místech, můžete ji vyčistit vlhkým hadříkem nebo mýdlovou vodou.

 

RŮZNÁ PROVEDENÍ

Vetbed se prodává v různých barvách, vzorech, kvalitě a velikostech s protiskluzem nebo bez něj. Vetbed se dá použít samostatně nebo jako podložka do pelíšků, klecí nebo auta.

 

  • Spodní strana deky Vetbed může být pogumovaná a nepogumovaná.
    • Drybed (pogumovaná spodní strana) má protiskluzovou vrstvu, která zabraňuje klouzání deky na hladkých površích. Je tak praktičtější při umístění deky do pelíšku, klece nebo přepravky.
    • Nepogumovaná spodní strana nemá protiskluzovou vrstvu, ale má tu výhodu, že se dá prát na vyšších teplotách a lépe odstraňuje nečistoty. Nepogumovaná spodní strana je vhodnější pro odchov štěňat nebo pro veterinární použití.

 

  • Kvalita deky Vetbed se liší podle hustoty a délky vlákna. Obecně platí, že čím vyšší je hustota a délka vlákna, tím je deka kvalitnější a měkčí.
    • Drybed má protiskluzovou úpravu, velký objem, výška vlasu 30 milimetrů.
    • Vetbed Original má větší objem než drybed, skvělá odolnost a pevnost, délka vlasu je 30 milimetrů.
    • Vetbed Gold je nejkvalitnější řadou. Je velice hrubá, má silnější vlákno než Vetbed Original, délka vlasu je 35 milimetrů. Je to luxusní kvalita, obsahuje speciální vlákno Ultra-Fresh, které je antibakteriální, protiplísňové a proti zápachu. Vetbed Gold je vhodnější pro náročné psy, psy s kožními problémy nebo alergiemi a hodí se pro veterinární použití.

 

  • Velikost deky Vetbed je různá, prodává se v různých velikostech. Vzhledem k tomu, že se nejedná o tkanou textilii, můžete základní velikost deky Vetbed upravit zastřihnutím podle Vašich požadavků (např. přizpůsobit rozměrům boudy, na lehátko, do kufru auta, porodní bedny, klece, pelíšku, plastové vaničky), aniž by došlo k nežádoucímu třepení. V naší nabídce najdete čtyři různé velikosti a to 50 x 75 centimetrů, 75 x 100 centimetrů, 100 x 150 centimetrů anebo roli 10 x 1,5 metru.

 

  • Barva deky Vetbed se nabízí v různých barvách a vzorech. U nás na e-shopu si můžete vybírat také z mnoha barev, například šedé, grafitové, hnědé, vínové, nebo modré a mnoha vzorů například s packami, srdíčky, hvězdami, pruhované, kostkované, mřížkované a další. Můžete si vybrat barvu a vzor podle svého vkusu nebo podle barvy psa.

 

      KOMPLETNÍ NABÍDKU DEK VETBED NAJDETE ZDE        

 

Chcete si pořídit králika? Nejste si jisti čím ho krmit a co mu pořídit?
Chcete si pořídit králika? Nejste si jisti čím ho krmit a co mu pořídit?

Králíci jsou velmi společenská zvířata. Jejich chov je nenáročný a nevyžaduje žádné speciální podmínky nebo výchovu. Zakrslý králík je nejoblíbenějším druhem pro domácí chov králíků a patří k nejrozmanitějším. Je velice čistotný a nemá příliš vysoké nároky na prostředí, potřebuje však dostatek pozornosti a každodenní péče. Během posledních let vystoupal zakrslý králík na přední pozice mezi domácí mazlíčky jako je pes a kočka. Oblíbený je i chov zakrslých králíků pro šlechtitelské účely a výstavy.

 

KRMIVO

Králík je býložravec, v přírodě je jeho hlavní složkou potravy čerstvá tráva a luční byliny. Krmivo pro něj musí být bohaté na vlákninu a mít nízkou koncentrací živin, hlavně energie. Hlavní složkou krmné dávky by mělo být tedy seno nebo čerstvá tráva. Jako doplněk krmiva je možné podávat zeleninu, ovoce a kvalitní kompletní krmivo.

Králíky je vhodné krmit dvakrát denně ráno a večer s neomezeným přístupem k senu a vodě. Zelené krmení, kořenovou zeleninu a ovoce byste měli podávat jen v menších dávkách třeba formou odměn nebo pamlsků. Většina zeleniny a ovoce obsahuje totiž vysoký podíl vody a má relativně nízkou nutriční hodnotu. Zrní a ostatní krmivo bohaté na škrob a cukr není obecně doporučované vzhledem k možným průjmům. 

Čerstvé zelené krmení byste měli králíkům podávat postupně. Přidávat vždy jeden nový druh každý týden, a naopak z krmení vysazovat ty druhy, které králíčkovu neudělali dobře, tj. měl po nich řidší stolici.

 

Jaké krmivo je vhodné pro králíčka? 

  • Košťálová a kořenová zelenina, nedoporučuje se velké množství zelí a kapusty, protože působí nadýmavě, nevhodné jsou také vysoké dávky salátu, ten může působit projímavě. 
  • Mrkev a řepa, dále fenykl, okurky, paprika nebo cuketa. Méně vhodná je cukrová řepa, kvůli vysokému obsahu cukru.
  • Rostliny ze zahrady například žaludy, jetel, sedmikráska, pampeliška, vrba a mladé listí dubu.
  • Různé větvičky z lípy, břízy, jasanu, jabloně, hrušně, vrby, lísky, ale i kořeny a kůra stromů.
  • Minerální kámen 

 

Jaké krmivo je nevhodné pro králíčka?

  • Ořechy a semínka
  • Sušené ovoce a rozinky
  • Čokoláda a jiné sladkosti
  • Cibule, česnek, avokádo
  • Škrobová zelenina jako jsou brambory a batáty

 

Seno

Čerstvé a kvalitní seno by mělo být v kleci králíčkovi neustále k dispozici. Na den se doporučuje tolik sena, kolik odpovídá velikosti králíka samotného. Seno je pro ně velice důležité, jednak jim poskytuje nezbytnou vlákninu, která je potřebná pro jejich zdraví zažívacího ústrojí a pak jim také pomáhá obrušovat zuby, které u králíků rostou celý život. Proto vybírejte seno, které má dlouhá stébla. Kvalitní seno by mělo být zelené barvy a mělo by vonět po trávě, nemělo by být zatuchlé nebo z něj cítit plíseň. 

 

Granule

Granulované krmivo podáváme králíkům jako doplněk stravy. Kvalitní granule obsahují vitamíny, minerální látky a další stopové prvky a jsou velmi výživné.

 

Pamlsky

Králíčkovi můžete také dopřát pamlsek pro zpestření stravy. Skvěle se také hodí jako odměna při trénincích.

 

 

VYBAVENÍ PRO KRÁLÍKA

Klec

Jako základní vybavení pro svého králíčka budete potřebovat prostornou klec. Klec by měla být dostatečně velká, aby králík měl potřebný prostor na odpočinek, kde si může lehnout a pohodlně se natáhnout a pak také prostor pro hraní a jiné aktivity.  Vhodná je klec s plastovým dnem a drátěným stropem, je snadno čistitelná a dobře větrá. Umístění klece si dobře rozmyslete, protože králíci nemají rádi změny, proto by se klec během jejich života neměla přemísťovat. Vyberte tedy vhodné místo, které je klidné a bez průvanu. Nedoporučujeme si klec s králíkem dát do místnosti, ve které spíte, protože králíci jsou v noci aktivní a mohli by Vás rušit.

 

Podestýlka

Jako podestýlku na dno klece se doporučují hobliny, dřevěné pelety nebo sláma, popřípadě hrubý kobereček

 

Vybavení do klece

Do klece si určitě pořiďte misku na krmení. Dobrá je keramická nebo závěsná, kterou králíci jen tak lehce nepřevrátí a nebudou ji vysypávat. Dále napáječku na vodu a krmítko na seno. Je možné také pořídit do klece záchod, králíci jsou čistotní a poměrně snadno se naučí na něj chodit. A samozřejmě by neměla chybět nějaká hračka ke hraní a okusování.

 

Novinkou na našem e-shopu je sortiment výrobce GAUN, který nabízí produkty i pro chov králíků:

Kompletní nabídku sortimentu Gaun pro hlodavce naleznete zde :-)

 

 

OČKOVÁNÍ

Králíky podobně jako jiné domácí mazlíčky veterinární lékaři doporučují preventivně očkovat. Králíci se nejčastěji očkují proti moru a myxomatóze, což jsou vážné virové nemoci, které přenáší bodavý hmyz a nezřídka jsou pro králíky smrtelné. K převozu Vaše králíka k veterináři si pořiďte vhodnou přepravku.

 

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU PRODUKTŮ PRO KRÁLÍKY SI MŮŽETE PROHLEDNOUT ZDE

Cestování s domácími mazlíčky do zahraničí
Cestování s domácími mazlíčky do zahraničí

Plánujete dovolenou a chtěli byste si s sebou vzít i svého domácího mazlíčka? Poradíme vám, co vše bude potřeba před cestou zařídit.

Záleží kam bude chtít cestovat. V rámci Evropské unie jsou požadavky více méně sjednocené, pokud by jste chtěli vyjet za hranice Evropské unie, tak potom si nejdříve zjištěte požadavky dané země.

Hledejte hotely „Pet friendly“ označovány psí tlapkou. Budete mít pak jistotu, že zde budete s Vašemi zvířecími mazlíčci vítání. Nejoblíbenější destinace jako Chorvatsko a Itálie nabízí speciální psí pláže, které bývají označené modrou vlajkou.

 

 

 

CESTOVÁNÍ V RÁMCI EVROPSKÉ UNIE

Psi a kočky musí být při cestování do zemí Evropské unie označeni, mít platné očkování proti vzteklině a mít vystaven identifikační doklad, kterým je pas zvířete v zájmovém chovu.

 

  • označení zvířat
    • mikročipem
      • provádí soukromý veterinární lékař
      • zvíře musí být označeno před očkováním proti vzteklině a před vydáním pasu
      • od roku 2020 musí být v České republice označeni čipem všichni psi, tuto povinnost má chovatel nově narozeného psa, a to před nabídkou psa k prodeji, nejpozději do tří měsíců věku štěněte
    • tetováním, pouze je-li zřetelně čitelné a provedené před 3. červencem 2011

 

  • očkování proti vzteklině
    • možné od 12 týdne stáří zvířete
    • provede soukromý veterinární lékař a zaznamená datum provedení do pasu, kde také uvede, do kdy je nutné psa nechat přeočkovat (záleží na typu vakcíny, obykle v ročních nebo až tří letých intervalech)
    • je platné 21 dní po provedení prvního očkování nebo ode dne přeočkování (pokud bylo provedeno během platnosti předchozího očkování)
    • očkovat psy proti vzteklině je v České republice povinné a to každé štěně ve stáří od 3 do 6 měsíců a poté během doby účinnosti předchozí použité očkovací látky je nechat přeočkovat

 

  • pas zvířete v zájmovém chovu (PET PASSPOST)
    • vystavuje schválený soukromý veterinární lékař
    • je jednotný doklad platný ve všech členských státech Evropské unie

 

Před vstupem do zemí, kde se nevyskytuje echinokok (Finsko, Irsko, Malta), musí být zvířata proti němu odčervena. Odčervení musí být provedeno soukromým veterinárním lékařem a to 120 až 24 hodin před vstupem na území států a musí být zaznamenáno v pase (datum a hodina ošetření, název přípravku a výrobce).

 

Pokud byste chtěli cestovat s mláďaty, která ještě nejsou očkována proti vzteklině do jiných členských států, tak jedině pokud tento členský stát udělí výjimku z povinného očkování proti vzteklině. Tato mláďata musí mít pas a nesmí přijít do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou doprovázena matkou, na které jsou závislá. Podobně je možné získat výjimku, pokud jde o mláďata ve věku mezi 12 až 16 týdny, kteří již očkována byla, ale očkování není ještě platné.

 

CESTOVÁNÍ DO TŘETÍCH ZEMÍ (MIMO EVROPSKOU UNII)

Chcete-li cestovat se zvířetem mimo EU, tak musí být splněny dovozní podmínky stanovené konkrétní zemí. Ty by si měl majitel vždy předem zjistit na zastupitelském úřadě konkrétního státu. Toto je velmi důležité, protože pokud nesplníte podmínky pro vstup se zvířetem, můžete v krajním případě i o svého zvířecího mazlíčka přijít.

 

Další vybavení na cestu

S sebou si také nezapomeňte základní vybavení pro zvířata, nejlépe takové, na které je zvyklé z domu. Určitě by jste měli přibalit:

 

Co by nemělo chybět v lékárničce pro psa?

  • Dezinfekce (Betadine, Alfadine, Jodisol)
  • Koban – elastické samolepící obinadlo, pro rychlé ošetření ran, lepší jak obvaz
  • Botičky (šusťákové nebo neoprenové)
  • Kleštičky/pinzeta na klíšťata
  • Rektální teploměr plastový
  • Gáza sterilní /nesterilní
  • Škrtící obinadlo
  • Nůžky s kulatou špičkou
  • Stříkačka 10-20 ml (pro podání léků, pro výplach ran)
  • Jehla
  • Náplasti
  • Kleště na drápky
  • Hřeben na vyčesávání vší a blech
  • Roztok na čištění uší (Otifree, Sonotix, Otodine)
  • Latexové rukavice
  • Savá podložka
  • Izotermická fólie
  • Náhubek/trojcípý šátek (fixace)
  • Léky na alergickou reakci (Prednicortone, Zyrtec, Dithiaden, apod.)
  • Peroxid vodíku 3% na vyvolání zvracení (nepoužívat v případě podezření na požití jedu)
  • V případě průjmu po dietetické chybě Aptus Attapectin, Smecta, Enterozoogel (lze podat i při otravě a intoxikaci)
  • Probiotická pasta/prášek (Probican, Fortiflora)
  • Černé uhlí (lze podat i při otravě)
  • Hemagel, Heparoid (hojení podlitin)
  • Borová voda (výplach očí)
  • Jitrocelový sirup (na kašel)
  • Rehydratační roztoky (Hydra care kapsičky, Aptus Nutrisal)

 

Cestování autem

Pokud pojedete autem, zjistěte si, jaké podmínky je potřeba v dané zemi splnit, některé státy Evropské unie vyžadují, aby byl pes v přepravním boxu. Většinou však stačí zvířata přepravovat tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob a zvířat a bezpečnost provozu, tzn. např. psa připoutat za postroj do klasického bezpečnostního pásu.

Naplánujte si trasu, včetně zastávek, abyste mazlíčka mohli vyvenčit, dát mu napít a trochu se protáhnout. V létě je potřeba dávat pozor na přehřátí, doporučuji pořídit si chladící podložku. A nezapomeňte, nikdy nenechávejte zvířata samotná v zaparkovaném autě!

 

Cestování letadlem

Zjistěte si u letecké společnosti, zda přepravují živá zvířata a za jakých podmínek. Také zvažte, zda je to vhodné. Váš pes nebo kočka budou zavření nejen po celou dobu letu, ale také už od odbavení před odletem, což je pro ně většinou velmi stresující.

Do kabiny pro cestující je možné si většinou vzít psa nebo kočku v přepravním boxu, kdy aerolinky stanovují maximální rozměry a hmotnost. Jinak je možná přeprava zvířat v zavazadlovém prostoru, kdy opět podmínky záleží na letecké společnosti.

Výše uvedená pravidla se ovšem nevztahují na asistenční, vodící či záchranářské a policejní psy. Tito psi jsou přepravováni zcela bezplatně, a to vždy spolu s majitelem na palubě letadla.

 

Cestování lodí/trajektem

Zjistěte si podmínky přepravy pro konkrétní linku. Například nejznámější chorvatská přepravní společnost Jadrolinija přepravuje domácí mazlíčky zdarma. Pes musí mít náhubek a být na vodítku. Pokud je to jen krátká cesta, tak nic speciálního není potřeba.

 

Podrobnější informace pro cestování se zvířaty v zájmovém chovu najdete na stránkách Státní veterinární správy.

 

A pokud vám něco na cestu chybí, tak mrkněte na naší nabídku pro psy a kočky :-)

Hmyz jako krmivo budoucnosti
Hmyz jako krmivo budoucnosti

Pamlsky s hmyzím proteinem jsou nutričně vyvážené díky vysokému obsahu bílkovin, jsou hypoalergenní, mají antioxidační účinky a skvěle chutnají, to vše podporuje zdraví a pohodu Vašeho pejska.

V posledních letech stoupá zájem o využití hmyzu nejen v lidské potravě jako tzv. nová potravina, ale také jako krmivo, ve kterém je nejpřirozenějším zdrojem bílkovin pro většinu zvířat. Hmyz vždy byl, je a bude přirozenou a důležitou součástí potravy pro řadu zvířat, a proto není v jejich výživě žádnou novinkou. Hmyz jako krmivo pro domácí mazlíčky je u nás schválen už od roku 2017. Můžeme se s ním setkat v krmivech a pamlscích pro psy a kočky, ale najdeme ho také jako různé doplňky krmiv u ptáků, ryb, plazů a hlodavců. Mezi nejoblíbenější druhy hmyzu používané při výrobě krmiv patří bourec morušový, potemníci a cvrčci. 

 

HMYZÍ PROTEIN PRO PSY

Krmit hmyzím proteinem je možné všechny psy bez ohledu na věk, pohlaví nebo velikost. Dosud nebyla zjištěna žádná alergická reakce u psů na hmyzí protein a existuje velmi malá pravděpodobnost, že by se vyskytla. Je plně hypoalergenním zdrojem proteinu a velmi dobře stravitelný. Proto se krmiva s hmyzím proteinem stále častěji používají k výživě citlivějších psů a psů, kteří trpí různými potravinovými alergiemi (např. na drůbeží protein nebo na lepek). Je prokázáno, že jejich trávicí trakt je méně zatěžovaný a psi se dostanou zpět do dobré kondice. 

 

PES MASOŽRAVEC NEBO VŠEŽRAVEC

Z biologického hlediska, tj. stavby trávicího traktu a těla, a původem je pes masožravcem. Pes ale dokáže také velmi dobře trávit rostlinnou potravu, proto z hlediska výživy může být považován za všežravce i když jeho schopnost zpracovávat rostlinné složky je přece jen menší než u pravých všežravců. Jinými slovy, jde o všežravce, pro které je živočišná bílkovina základní složkou jejich stravy v krmivech, a tou může být právě hmyzí protein.

 

PROČ KRMIT HMYZÍM PROTEINEM

Krmivo a pamlsky z hmyzu jsou:

  • nutričně hodnotné 
  • velmi dobře stravitelné
  • hypoalergenní
  • jsou součásti přirozené potravy 
  • chutné a velmi oblíbené mezi pejsky
  • šetrné k životnímu prostředí

 

Krmivo a pamlsky z hmyzu se vyznačují velmi dobrou nutriční hodnotou. Mají totiž vysokým obsah nejvýživnějších bílkovin s vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Obsahují také kvalitní a zdravé tuky s vyváženým poměrem mastných kyselin. Hmyz je navíc cenným zdrojem některých minerálních látek a vitamínů. Jsou velmi dobře stravitelné a mají nízký obsah kalorií a také velmi dobře chutnají. Hrají tak důležitou roli ve správném fungování těla, podporují imunitní a nervový systém, posilují srdce a zrak a zajišťují krásný a zdravý vzhled srsti psa.

Produkce hmyzího proteinu má menší dopad na životní prostředí než proteiny z masa hospodářských zvířat. Při chovu hmyzu vzniká mnohem méně emisí skleníkových plynů, využívá se méně vody a půdy. Růst a vývoj hmyzu je velmi rychlý a méně náročný na množství krmiva a vody. Chov hmyzu také není závislý na používání antibiotik, což je dneska velký problém při chovu hospodářských zvířat. 

Celkově přínosy krmení hmyzem ovlivňují životní prostředí, zdraví zvířat a ekonomiku. 

 

BOUREC MORUŠOVÝ

Bourec morušový je noční motýl původem z jihovýchodní Asie, který se chová už od pradávna k produkci hedvábí. Od konce roku 2021 se nově považuje za druh, který je povolený k výrobě krmiv pro zvířata, využívají se jeho vývojová stádia, a to larvy a kukly. Mnohé vědecké studie prokázaly, že použití kukel bource morušového může úspěšně nahradit drůbeží moučku ve stravě psů a být tak vhodnou alternativou pro psy s potravinovou intolerancí. Kukly bource morušového jsou bohatým zdrojem bílkovin a tuků, ale i vitamínů a minerálních látek a patří mezi nutričně vyvážené krmivo pro psy. Mají výraznou vůni a chuť a jsou chuťově oblíbené.

 

Proto Vám teď nově nabízíme

PAMLSKY PRO PSY S HMYZÍM PROTEINEM 

Březost a porod u kočky: Jak správně o mazlíčka pečovat?
Březost a porod u kočky: Jak správně o mazlíčka pečovat?

Máte doma březí kočku a bojíte se, jak zvládnout porod? Délka březosti u koček je velmi individuální, stejně jako samotný porod. V přírodě platí, že si zdravá kočka poradí během porodu sama. U porodů koček chovaných v bytech často asistují sami chovatelé - a my vám povíme, jak na to. Prozradíme vám, jak se o kočku starat v období březosti, jak dlouho porod trvá, jaké pomůcky si připravit, jak reagovat při možných komplikacích až po poporodní péči.

 

Deset týdnů očekávání

Po úspěšném krytí kocourem kočka přestane projevovat říji. Délku březosti počítáme od prvního dne krytí. Narození koťat můžeme očekávat nejčastěji mezi 63. - 67. dnem březosti. Fyziologická (normální) délka březosti se pohybuje od 58 - 75 dnů.

První příznaky se projevují v prvních dnech po oplodnění. Kočka může:

  • začít přijímat více potravy
  • působit klidně
  • více spát
  • být mazlivější

Okolo 3. týdne je patrné zvětšení a zrůžovění bradavek, postupně se kočce začíná zvětšovat břicho. Ve 4. týdnu nám veterinární lékař může potvrdit březost pomocí ultrazvuku nebo pohmatem. Chovatel by se měl vyvarovat neodborného prohmatávání břicha kočky, protože tím může ublížit nenarozeným mláďatům i samotné kočce. Mezi 5. až 6. týdnem březosti jsou patrné první pohyby.

Kočku není potřeba během březosti nijak omezovat, sama nejlépe ví, co si může dovolit. Nevhodné mohou být pro kočku skoky z výšek, které mohou vyvolat předčasný porod v posledním stádiu březosti. Namístě nejsou ani rušné návštěvy nebo přítomnost cizích zvířat v bytě.

 

Kvalitní strava

U březí kočky se zvyšuje potřeba živin. Neznamená to, že bychom nastávající matku měli překrmovat. To by vedlo pouze k nadměrnému ukládání tuku a stíženému porodu.

V případě, že stravu připravujeme sami, měli bychom ji obohatit o vhodné vitamínové a minerální doplňky pro březí a kojící kočky a striktně se řídit dávkováním od výrobce. Od 4. týdne březosti bychom krmnou dávku měli navýšit zhruba o ¼ původní. Krmnou dávku je vhodné rozdělit do několika menších porcí a podávat je postupně během dne. Většinou si kočka sama řekne, že má dost, nebo málo.  

Pokud nám spíše vyhovují komerční krmiva, zvolíme dietu pro březí a kojící kočky (krmivo může být označeno výrazem “Kitten”, nároky koťat a březích koček jsou stejné). Taková krmiva obsahují všechny potřebné látky pro březí kočku a v žádném případě bychom ji neměli narušovat vitaminovými doplňky stravy.

Přírůstek váhy je na počátku březosti pozvolný, maximálně 200 gramů za týden, v posledních čtrnácti dnech to může být i 400 gramů týdně. Konečný váhový přírůstek je závislý na počtu koťat. Zkušení chovatelé uvádí, že na jedno kotě připadá navýšení výchozí hmotnosti kočky o zhruba 200 gramů.

Kočka s koťaty po porodu

Připravujeme se na porod

Před samotným porodem bychom si měli zjistit čísla na veterinární ordinace/pohotovosti v nejbližším okolí, případně se domluvit s veterinárním lékařem na možnosti telefonické konzultace kdykoliv během dne. I když kočky většinou rodí bez problémů, mohou se vyskytnout komplikace, které nesnesou odklad.

V průběhu březosti vybereme kočce klidné místo k porodu , na které umístíme tzv. porodnici. Jako porodnice nám může posloužit prostorná přepravka nebo i papírová krabice. Použít můžeme i její oblíbený pelíšek, který musí být takových rozměrů, aby se do něj vešla kočka i s koťaty. Je vhodné zajistit krytí porodnice například dekou vetbed, abychom kočce zajistili dostatek soukromí.

Hodit se nám budou:

  1. dětské jednorázové přebalovací podložky , které jednoduše po porodu vyměníme za čisté.
  2. V případě, že se kotě narodí s protrženým plodovým obalem, bude potřeba odsát tekutinu z tlamky za pomocí dětské odsávačky hlenů.
  3. Na očištění koťat a kočky po porodu využijeme sterilní gázové čtverce.
  4. Pokud očekáváme porod více koťat stejné barvy, můžeme k označení koťat použít sterilní popisovač na kůži.

Všechny zmíněné pomůcky seženeme v každé lékárně.

Dále budeme potřebovat:

  1. kotěcí mléko (když kočka nejeví zájem i na dokrmení) a sadu pro dokrmování
  2. digitální kuchyňská váha (zvážení koťat po porodu a kontrola jejich váhového přírůstku),
  3. peán a nůžky (přestřihnutí pupeční šňůry),
  4. termofor (na zahřátí koťat v chladném období, stejně nám poslouží i pet lahev naplněná teplou vodou a obalená ručníkem).

 

Porod

Několik dnů před očekávaným porodem bychom měli mít kočku pod dohledem. Pomůže nám to zachytit první příznaky porodu. Pokud nám to kočka dovolí, můžeme jí měřit teplotu v konečníku. Když její normální teplota klesne o jeden stupeň, znamená to, že porod s největší pravděpodobností začne do 24 hodin. Před samotným porodem jsou stále patrnější první poslíčci:

  • kočka zrychleně dýchá
  • může mít první stahy 
  • chystá si své hnízdo (hrabe v pelíšku).

Některé kočky u porodu vyžadují doslova přítomnost celé rodiny, jiné rodí o samotě v soukromí. Přání kočky bychom měli respektovat.

Kotě se narodí do několika hodin, pokud kočka:

  • zrychleně dýchá
  • přede
  • hlasitě mňouká
  • často se oliuje
  • vidíme výtok z pochvy (nesmí zapáchat)

Pro kočky není žádná porodní pozice cizí, ale nejčastěji rodí na boku. V okamžiku, kdy nastanou pravidelné silné stahy, mělo by do 30 minut vyjít kotě. Koťata vychází hlavou i koncem pánevním. Buď jsou uzavřena v plodovém obalu nebo je blána natržena. Kočka by měla obal roztrhnout a začít s očistou narozeného kotěte, překousnout pupeční šňůru.

Po vypuzení kotěte dochází k uvolnění stahů a po dalších minutách až hodinách pokračuje porod narozením dalšího kotěte nebo vypuzením placenty.

Nezkušené nebo vyčerpané kočky někdy nezvládají péči o právě narozené kotě, na vině může být i to, že koťata vychází příliš rychle po sobě. Je tedy na nás abychom:

  1. roztrhli plodový obal
  2. odsáli plodovou vodu z tlamky
  3. přestřihli pupeční šňůru, kotě rozmasírovali,
  4. usušili
  5. zvážili
  6. určili pohlaví 
  7. přiložili k bradavce

Když máme pocit, že porod končí, prohmatáme kočce břicho. Když je úplně volné, porod je u konce. Spočítáme placenty, počet musí souhlasit s počtem narozených koťat. V případě, že placenta nevyjde, je nutná návštěva veterinárního lékaře. Ten za pomocí ultrazvuku nebo pohmatem určí, jde-li skutečně o placentu a navrhne další postup. Část placent můžeme dovolit kočce sežrat. Obsahují totiž látky, které spouští produkci mléka.

Vyčistíme místo porodu a kočce dopřejeme soukromí. Koťata by měla sát, protože mlezivo obsahuje důležité protilátky proti nemocem a usnadňuje odchod smolky. Když koťata zrovna nesají, klidně spí. Kočka si tak může odskočit na krmení. Misku s vodou a krmivem bychom měli umístit blízko porodnice, protože některé pečlivé kočky se odmítají od právě narozených koťat vzdálit. Do misky s vodou můžeme kočce přidat lžičku Glukopuru, aby rychleji načerpala sílu.

 

Po porodu

Očistky z kočky odcházejí několik dnů, až dva týdny. Kočky jsou velmi čistotné, vše olížou. V žádném případě by kočka neměla krvácet a výtok nesmí zapáchat. Máte-li sebemenší pochybnosti, konzultujte je neprodleně s veterinárním lékařem.

Porodní hmotnost koťat se pohybuje v rozmezí od 80 do 100 gramů. Koťata bychom měli pravidelně vážit, abychom případně zavčas odhalili, že některé kotě nepřibírá. Denní přírůstek je individuální, v průměru by se měl pohybovat okolo 10 gramů. V případě, že je přírůstek menší než 5 gramů, přikládáme kotě častěji k bradavkám a pokud ani tohle nepomůže, začneme s dokrmováním umělým kotěcím nebo kozím mlékem. Oči koťata otevírají pár dnů po porodu.

Kočky jsou vnímavá zvířata. Během porodu bychom se měli chovat klidně, abychom na kočku nepřenášeli naši nervozitu. Na pomoc si můžeme zavolat zkušeného chovatele nebo si domluvit asistenci veterinárního lékaře.

Máte s porodem kočky své zkušenosti? Dejte nám vědět do komentářů.

/seznamapi/postdata